UPDATE. Rectificarea bugetară se amână pentru luni.”Economia nu produce. Guvernul Dăncilă trăieşte din împrumuturi”

-


UPDATE 16.30: Guvernul a amânat pentru luni adoptarea rectificării bugetare în contextul în care ALDE nu este de acord cu împărţirea banilor pe ministere. În momentul de faţă, Consiliul Fiscal a dat un aviz pozitiv rectificării, însă cu unele mici rezerve.

UPDATE 15.42: Premierul Viorica Dăncilă a declarat, joi, la începutul şedinţei de Guvern, că prima rectificarea bugetară din acest an este una pozitivă, prin care se asigură „plata majorată a salariilor şi pensiilor şi continuarea proiectelor de investiţii în domeniile prioritare”.

„Discutăm în şedinţa de Guvern de astăzi prima rectificare bugetară din acest an. Este o rectificare pozitivă prin care asigurăm plata majorată a salariilor şi pensiilor, inclusiv noua creştere pe care o vom aplica începând cu 1 septembrie anul acesta. De asemenea, această rectificare asigură şi continuarea proiectelor de investiţii în domeniile prioritare”, a adăugat Viorica Dăncilă.

Ştirea Iniţială:

Preşedintele Consiliului Fiscal, Daniel Dăianu a declarat, joi, la postul Digi 24, că deficitul extern este în creştere, iar de anul viitor există riscul ca Executivul să nu-l mai poată controla în contextul în care acesta poate oscila între 3,4%-3,7% din PIB. De asemenea, Dăianu a mai spus că se impune o serie de măsuri urgente sustenabile suplimentare, chiar dacă urmează un ciclu electoral.

„Nu putem să mai aşteptăm ca să treacă alegerile. Vedeţi ce se întâmplă astăzi în lume? Trebuie luate măsuri urgente întrucât din 2020 deficitul va depăşi ţinta de 2,7%. Nu este încă foarte grav, dar nu trebuie să repetăm greşelile din trecut”, a declarat Daniel Dăianu, la Digi 24.

De asemenea, ţinta de deficit bugetar de 2,7%, asumată de România pentru finalul anului 2019, ar putea fi depăşită şi chiar oscila în intervalul 3,4% – 3,7% din PIB, dacă nu vor fi adoptate unele măsuri compensatorii suplimentare credibile, avertizează Consiliul Fiscal, după ce a dat joi avizul proiectului de rectificare a bugetului consolidat şi Raportului semestrial privind situaţia economică şi bugetară, scrie Agerpres.

În ceea ce priveşte rectificarea bugetară, Consiliul Fiscal recomandă o creştere a transparenţei în procesul de comunicare a construcţiilor bugetare prin publicarea şi adoptarea ca reper a bugetului general consolidat, „nu doar a unor părţi din acesta”.

„Prognoza cadrului macroeconomic aferent primei rectificări bugetare se bazează pe un avans plauzibil al PIB nominal care rezultă dintr-o creştere economică reală mai redusă şi un deflator probabil mai ridicat. De asemenea, ipotezele referitoare la piaţa muncii sunt optimiste, îndeosebi în privinţa ritmului de creştere a numărului de angajaţi. Încă din construcţia iniţială, bugetul general consolidat prevedea o abatere de amploare de la regula privind soldul structural şi, mai mult, exista riscul depăşirii chiar şi a pragului de 3% din PIB – dată fiind şi apropierea ţintei iniţiale de acest plafon”, arată Consiliului Fiscal.

De asemenea, un eventual impact bugetar pozitiv atât al măsurilor de creştere a eficienţei colectării, cât şi al amnistiei fiscale nu poate fi luat în considerare ex-ante în proiecţia veniturilor bugetare, având în vedere principiul prudenţei, statuat de LRFB (Legea Responsabilităţii Fiscal-Bugetare).

Reprezentanţii Consiliului Fiscal mai susţin că au „rezerve însemnate faţă de nivelul propus al veniturilor bugetare – mai ales în cazul celor din TVA şi contribuţii de asigurări sociale”, fiind astfel identificat un minus de venituri cumulat situat între 5,8 şi 6,8 miliarde de lei.

În ceea ce priveşte cheltuielile bugetare, Consiliul Fiscal îşi exprimă rezerva faţă de nivelurile propuse pentru cheltuielile de asistenţă socială şi cele cu achiziţiile de bunuri şi servicii, fiind mai degrabă vorba despre o sub-bugetare a acestora cu 3,5 – 4,5 miliarde de lei.

„Politica fiscal-bugetară comportă riscuri importante generate pe plan intern de încordarea severă a construcţiei bugetare. Aceasta este determinată de nivelul foarte scăzut al veniturilor fiscale şi de gradul înalt de rigiditate al cheltuielilor, de angajamente excesiv de ambiţioase în raport cu resursele disponibile. Intervine şi contextul extern, ilustrat de încetinirea activităţii economice, precum şi efectele războiului comercial/valutar între state mari. Sunt de remarcat, în acest context, deficitele gemene relativ ridicate şi singulare în regiune care particularizează economia românească. Consiliul Fiscal apreciază că sunt necesare măsuri serioase de consolidare bugetară, considerând atât nivelul actual al deficitului, cât şi perspectiva pe termen mediu, prin creşterea veniturilor şi/sau raţionalizarea şi eficientizarea cheltuielilor. O majorare substanţială a veniturilor bugetare pare o condiţie sine-qua-non în acest proces de consolidare”, potrivit textului comunicatului de presă, emis de Consiliul Fiscal.

În schimb, Ministerul Finanţelor Publice a propus o rectificare bugetară pozitivă, care asigură respectarea limitei de 2,76% a deficitului bugetar, cele mai mari diminuări fiind operate, conform proiectului, la Ministerul Educaţiei Naţionale, Ministerul Fondurilor Europene şi Ministerul Cercetării.

Pe de altă parte, bugetele locale cresc cu 4,4 miliarde lei, astfel: 2,9 miliarde de lei pentru echilibrare, din această sumă fiind prevăzute în sumă globală 1,5 miliarde lei, urmând ca diferenţa să se aloce ulterior prin hotărâre de Guvern, şi 1,5 miliarde de lei pentru PNDL. Plafonul de împrumuturi/trageri pentru unităţile administrativ teritoriale s-a majorat cu 400 milioane de lei. Plafoanele de contractare acordate din disponibilităţile contului general al Trezoreriei Statului pentru finanţarea proiectelor de investiţii în cadrul Fondului de Dezvoltare şi Investiţii au fost stabilite în sumă de 10 miliarde de lei.

Ştire în curs de actualizare.

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.