Rectorul Academiei de Poliție, acuzat de plagiat. Lejeritatea cu care și-a explicat gestul

-


Rectorul Academiei de Poliție Adrian Iacob este acuzat de plagiat. Acesta a copiat două articole de la alți autori.

„A fost vorba de colaborări, nu de plagiat”, s-a apărat Iacob.

Conceptul de criminalitate organizată în dreptul European„, articol publicat în 2007, conţine opt pagini copiate în totalitate, inclusiv titlul şi notele de subsol, dintr o lucrare scrisă cu un an mai devreme de un fost profesor al Academiei de Politie, Constantin Drăghici.

Faptul că tehnoredactând un document şi având acceptul persoanei în cauză l-am publicat în nume propriu, mi-l asum. Faptul că este plagiat este exclus”, a spus Iacob.

Jurnalist: Pentru că aveţi acordul dumnealui?

Bineînţeles! A fost muncă la comun. Îmi asum faptul că nu am scris 100% şi îmi asum faptul că am fost de comun acord ca dumnealui să publice prima dată în cartea respectivă, iar eu am publicat ulterior, la un an şi ceva diferenţă rezultaltul muncii noastre, în echipă”, a mai precizat Iacob.

Cel de la care a copiat, prof.Constantin Drăghici, nu îl contrazice.

„M-a întrebat, vă trec? Nu, sunt în cartea aia, nu îmi trebuie!”, a explicat Prof.Constantin Drăghici, pentru Digi24. 

Nu e absolut nicio suspiciune, e un plagiat în toată regula. E foarte clar: dacă cele două texte coincid sau fragmente din ele şi au semnături diferite. Nu e nicio scuză, asta e plagiat în toată regula”, a spus prof. univ. Ilie Rad.

Al doilea articol copiat a fost publicat în 2012.

Este vorba de un volum în limba engleză, iar singura contribuţie a rectorului Iacob la cele 4 pagini copiate este titlul, diferit de cel original.

„În Statele Unite, este o lege federală, opt cuvinte consecutive, deci şi asta am scris în carte, opt cuvinte consecutive, fără indicarea sursei înseamnă plagiat. Opt cuvinte, nu pagini, nu paragrafe, reţineţi, opt cuvinte! În România, nu există undeva în legislaţie prevederea asta cu opt cuvinte ci la modul general un pasaj sau un fragment care poate fi de o propoziţie sau de treizeci prelaut dintr-o altă sursă fără menţionarea sursei se constituie plagiat, dacă cele două texte sunt identifice”, a mai precizat prof. univ. dr. Ilie Rad.

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.