Referendumul lui Iohannis, în pericol? Dăncilă ar putea schimba din mers regulile de organizare

-


Referendumul pe justiţie din 26 mai iniţiat de preşedintele Klaus Iohannis s-ar putea desfăşura după reguli schimbate din mers, dacă Guvernul Dăncilă va emite astăzi OUG de modificare a legii referendumului. De asemenea, politologul Stelian Tănase a declarat, pentru Jurnaliştii.ro, că posibila schimbare a legii de organizare a referendumului de către Executiv ar crea o iritare în rândul cetăţenilor, care ar putea ieşi masiv la vot, pe 26 mai.

 

Din 26 aprilie, pe masa Guvernului Dăncilă se află un proiect de OUG de modificare a legii referendumului care prevede că autoritățile publice nu se pot pronunța, în timpul campaniei electorale, pro sau contra referendumului.  De asemenea, Guvernul ar fi singurul în măsură să informeze alegătorii în cazul referendumului  național, cum este cel convocat de şeful statului.

Dacă Guvernul va adopta OUG de modificare a legii referendumului, cvorumul de prezență pentru validarea referendumului se va modifica radical, iar pragul de validare de 30 % se va calcula la numărul alegătorilor înscrişi în registrul electoral şi nu în listele permanente. O altă modificare radicală va viza modul de realizare al campaniei electorale, prin modificarea alineatelor 6 şi 7 al articolului 30 din legea referendumului, după cum urmează:

– autorităţile publice au obligaţia de fi neutre şi imparţiale în raport cu obiectul referendumului, fiindu-le interzis în campania pentru referendum să se pronunţe în favoarea sau defavoarea problemei supuse referendumului;

-în cazul referendumului naţional, Guvernul, prin Secretariatul General al Guvernului, informează alegătorii de o manieră neutră şi imparţială cu privire la obiectul şi efectele acestuia.

De asemenea, preşedintelui i-ar fi interzisă pronunţarea în favoarea referendumului iniţiat chiar de acesta şi ar putea fi amendat cu sume între 10.000 și 50.000 de lei.

În ceea ce priveşte cvorumul de prezenţă, textul OUG de modificare al legii referendumului prevede că procentul de 30% de prezență necesar pentru validarea referendumului se calculează raportat la numărul alegătorilor din registrul electoral și nu la cel din listele electorale permanente. Numărul alegătorilor din registru este mai mare cu aproape 600.000 față de cel din liste.

Astfel, alineatele (2) şi (3) ale articolului 5 din legea referendumului se vor modifica după cum urmează:

(2) Referendumul este valabil dacă la acesta participă cel puţin 30% din numărul persoanelor înscrise în Registrul electoral la data votării;

(3) Rezultatul referendumului este validat dacă opţiunile valabil exprimate reprezintă cel puţin 25% din cei înscrişi în Registrul electoral la data votării.”

Surse din cadrul PNL, citate de postul Digi 24, susţin că președintele Klaus Iohannis va începe oficial campania pentru referendum, sâmbătă, când ar urma să fie prezent la mitingul electoral al liberalilor de la Iaşi, pentru a le vorbi cetăţenilor despre temele incluse în referendumul pe justiţie. De asemenea, pe 18 mai, acesta ar urma să fie prezent la marele miting PNL din Capitală, precum şi alte manifestări din ţară organizate de liderii liberalilor în acest răstimp.

Contactat de Jurnaliştii.ro, politologul Stelian Tănase susţine că în eventualitatea în care Guvernul Dăncilă ar schimba din mers regulile de desfăşurare ale referendumului convocat de preşedinte ar irita lumea care ar putea ieşi masiv la vot pe 26 mai, ceea ce ar fi prost pentru PSD.

„Eu cred că dacă Guvernul ar face acest lucru (ar emite OUG de modificare a legii referendumului) ar irita lumea şi ar ieşi masiv la vot. Cred că asta ar pune capac la toate. Nu este o surpriză că PSD-ul ar putea recurge la o asemenea decizie întrucât sunt dispuşi să facă orice ca să pice referendumul. Politic ar fi un start foarte prost pentru PSD, dacă acest referendum va avea succes pentru cele patru rânduri de alegeri care vin: europarlamentare, prezidenţiale, locale şi parlamentare. PSD este speriat că ar putea debuta prost şi acest lucru îi determină să facă orice ca să pice referendumul preşedintelui”, a subliniat Stelian Tănase.

Potrivit acestuia, PSD-ul nu poate să stea pasiv şi să nu încerce să blocheze referendumul pe justiţie.

La rândul său, preşedintele Klaus Iohannis a făcut apel la români ca să meargă să voteze la referendumul pe justiţie şi la alegerile europarlamentare din 26 mai şi totodată a dat asigurări că votul contează.

„Vreau să văd cine este împreună cu mine pentru o Românie europeană, pentru o justiție dreaptă”, a subliniat Klaus Iohannis.

Citeşte şi:

#AlegeriEuroparlamentare. Un senator PSD consideră că în Parlamentul European nu ar trebui trimiși oameni deștepți. VIDEO

 

 

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.