Referendumul urii a fost invalidat. „Foarte mulți oameni nu au venit la vot pentru a-i da o palmă lui Liviu Dragnea”

-


Referendumul pentru modificarea Constituției în sensul redefinirii familiei a fost un eșec total, până la ora 19.00, prezentându-se la vot 18,87% dintre românii cu drept de vot. Potrivit numărătorii paralele a USR, prezența a fost de 19,05%, la ora 21.00, când s-a închis scrutinul. La ora 22.30, BEC va anunța prezența la vot pentru ora 21.00.

Dan Barna, USR

„USR a fost singurul partid care și-a asumat să ducă mesajul românilor, adică faptul că e un demers inutil care nu rezolvă nimic din dramele României de astăzi. Dincolo de încercările PSD-ALDE de a promova prin frică și minciună, România a refuzat să facă pași înapoi. USR a arătat că democrația funcționează. 12.000 de oameni au decis să se implice. Asta e șansa pentru noi ca societate”.

Ludovic Orban, PNL

„PNL le-a lăsat membrilor să voteze cum consideră. PNL a refuzat orice fel de politizare a acestei teme. Foarte mulți oameni nu au venit la vot pentru a-i da o palmă lui Liviu Dragnea”.

Pentru ca un referendum să fie validat e nevoie să se îndeplinească, cumulativ, două condiţii: prezenţa la urne a cel puţin 30% dintre persoanele înscrise pe listele electorale permanente, adică 5.685.517 persoane cu drept de vot şi minimum 25% dintre alegătorii înscrişi pe listele electorale (4,72 milioane) să îşi exprime valid votul (adică să voteze „da” sau „nu”). Numărul total de cetăţeni cu drept de vot înscrişi în Registrul electoral, la data de 2 octombrie 2018, este de 18.951.721, din care 18.279.534 de alegători au domiciliul în ţară.

Condrin Ștefănescu, PSD

„N-a fost un vot politic. A fost o acțiune venită în urma unei scrisori susținute de 3 milioane de oameni. Românii au venit în număr gigantic la vot. 4 milioane e un număr. Dacă vorbim de boicot, nu doar că nu le-a ieșit. Modul cum s-a comportat președintele a fost de parcă e președintele altei țări. Uitați-vă ce cozi au fost în diaspora. Vreau să mulțumesc presei din România pentru campania de informare. Presa este o putere și va rămâne o putere. Vreau să mulțumesc membrilor de partid.” Întrebat al cui este eșecul, Ștefănescu a spus că a fost eșecul poporului român.

Dacian Cioloș, Mișcarea România Împreună

„România a dat în aceste două zile o lecţie de democraţie clasei sale politice actuale. Avem datoria de a le mulţumi tuturor – şi celor care au votat, dar şi celor care au ales să nu voteze şi de a trece cât se poate de repede peste acest moment de inutilă tensiune în societate. Referendumul nu are nici învingători, dar nici învinşi. Are însă o lecţie foarte puternică pe care trebuie să o învăţăm cu toţii: politicienii nu pot trafica nici convingerile, nici credinţele şi nici aşteptările oamenilor”, a transmis fostul premier, duminică seară, printr-un comunicat de presă

El spune că, atunci când politicienii uită să se pună în slujba cetăţenilor şi îi consideră o masă de manevră la îndemâna lor şi pentru a-şi rezolva propriile interese, oamenii îşi recâştigă încrederea în ei înşişi şi dreptul de a-şi spune cuvântul. Iar de această dată, cetăţenii României au spus doar că nu doresc să fie înşelaţi şi manipulaţi încă o dată de politicieni.

Cioloş mai spune că asistăm încă o dată la falimentul unui mod de a face politică, iar cei care au încercat să exploateze credinţa simplă a oamenilor, cei care au vrut să transforme Biserica în unealtă de propagandă, cei care au împrăştiat ură şi minciuni în societate doar pentru a câştiga din asta capital politic primesc azi un răspuns clar şi usturător din partea oamenilor.

„Este evident că vremea acestor politicieni şi baroni ai politicii apune definitiv şi că locul lor trebuie luat de oameni noi, cinstiţi, pricepuţi şi curajoşi, al căror scop unic în viaţa politică este să servească interesul şi bunăstarea cetăţenilor. Vine vremea respectului şi a demnităţii, vine vremea în care climatul de ură şi de intoleranţă, discuţiile despre ieşirea din Europa şi jignirile aduse românilor din partea unor oameni politici corupţi trebuie să înceteze”, afirmă Cioloş.

El le mulţumeşte celor peste 10.000 de oameni care au înţeles că implicarea civică este esenţială şi au ales să fie observatori ai referendumului, spunând că aceştia sunt motorul noii democraţii româneşti şi un exemplu pentru întreaga societate.

De asemenea, fostul premier le mulţumeşte şi susţinătorilor Mişcării România Împreună, pentru că au ales şi ei să participe ca observatori la referendum, precum şi celor din USR, pentru „curajoasa şi eficienta lor luptă de opoziţie” şi activiştilor de la Demos şi din alte organizaţii politice ori civice, pentru felul în care au înţeles să se poziţioneze faţă de instrumentarea politică a referendumului.

„Se naşte o nouă clasă politică în România, formată din oameni oneşti, capabili de sacrificiu şi dispuşi să se implice pentru cauzele şi nevoile adevărate ale românilor. Politica înseamnă să îţi slujeşti aproapele, să nu-i înşeli speranţele şi să pui binele celorlalţi mai presus de al tău. Tuturor acestora le mulţumesc pentru ceea ce au făcut şi continuă să facă pentru România.  Viitorul României este fără nicio tăgadă alături de ţările democratice şi civilizate, în care respectul este deasupra urii şi înţelegerea, deasupra dezbinării. Acest viitor îl vom clădi împreună, cu speranţa şi convingerea fermă că vom putea să fim ceea ne dorim să fim”, a conchis Dacian Cioloş.

Citește și:

Președintele a votat. Până la ora 19.00 au votat 18,87% dintre românii cu drept de vot

Incidente la urne: Polițiști acuzați că au făcut propagandă electorală și ar fi agresat un tânăr

 

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.