Reforma sistemului sanitar se face pe nervii medicilor şi ai pacienţilor

-


Problemele sistemului de Sănătate nu au putut fi acoperite numai prin măririle de salarii în contextul în care calitatea actului medical lasă de dorit în unele unităţi spitaliceşti din România, deşi ministrul Sorina Pintea a încercat printr-o serie de controale inopinante începând cu această primăvară „să arate deficienţele”. Astăzi, situaţia este dramatică, iar pacientul este prins la mijloc în bătălia dintre ministru şi sistem.

 

 

La Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) demisiile solicitate joi de premier lipsesc cu desăvârşire în ciuda declaraţiei cinice a purtătorului de cuvânt al instituţiei, fostul jurnalist Daniel Osmanovici. Şi situaţia pare că degenerează în sistemul de Sănătate pe relaţia pacient-medic.  În acest context, ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a anunţat, vineri, o serie de controale la Spitalul Judeţean din Drobeta Turnu Severin, după apariţia în spaţiul media a unor imagini tulburătoare, în care o asistentă ameninţă un aparţinător care îi cere ajutorul şi strigă la o pacientă care plânge de durere.

Din imagini, se vede cum asistentă îşi ameninţă cu moartea pacienta chircită de durere: ”Vrei să te omor eu?”.  „O să chem gardienii să vă scoată afară dacă nu vă potoliţi. O să vă rog în secunda următoare să părăsiţi spitalul, să nu chem gardienii. V-am spus să tăceţi în momentul ăsta! Te-am rugat să te potoleşti, o să chem medicul, o să te ducă în terapie. Alte calmante nu am ce să-ţi fac, copilule, înţelegi? Vrei să te omor eu?”, potrivit înregistrării de la Spitalul Judeţean Drobeta Turnu Severin.

Pusă în faţa faptului împlinit, Sorina Pintea s-a mărginit în a considera  drept ”revoltător” şi ”incalificabil” comportamentul cadrului medical.

„Cu siguranţă neadecvat şi revoltător. Am fost ieri la Mehedinţi, de ieri în Spitalul Judeţean există inspectorii DSP care verifică circumstanţele în care s-a produs incidentul pentru că aceşti inspectori au abilitatea de a verifica calitatea actului medical. Este incalificabil”, a subliniat Sorina Pintea, într-o intervenţie la postul Realitatea Tv.

Întrebată ce măsuri s-ar putea lua în acest caz, Pintea a spus că angajata spitalului poate fi dusă în faţa unei comisii de disciplină.

„Din punctul de vedere al DSP se fac verificări, se face un raport şi există sancţiuni care se vor acorda în cazul acestei persoane. Din punctul meu de vedere, primul pas este comisia de disciplină şi luarea unei decizii privitor la sancţiunea care trebuie să se aplice acestei angajate” a adăugat ministrul Sănătăţii.

Dincolo de aceste derapaje sporadice, sistemul de Sănătate este revoltat de intenţia ministrului Pintea de introducere în unităţile spitaliceşti a „pacientului sub acoperire”, ca metodă în combaterea corupţiei şi implicit în sporarirea calităţii actului medical. După cum arătam mai sus, salariile au crescut considerabil în Sistem, însă investiţiile şi calitatea lipsesc cu desăvârşire în multe spitale din ţară.

Comportamente de genul celui de la Spitalul Judeţean din Drobeta Turnu Severin şi declaraţii cinice precum cele ale purtătorului de CNAS, Daniel Osmanovici impun sancţiuni drastice şi nu numai demisii, în contextul în care plicul încă nu a dispărut din sistem.

„Acest pacient sub acoperire nu poate acoperi toate nevoile spitalelor, este responsabilitatea managementului de a se asigura că astfel de comportamente nu le vom mai găsi în spitalele din România” a adăugat Sorina Pintea.

Pe de altă parte, această metodă a fost taxată dur până şi de Asociaţia pentru protecţia pacienţilor, care susţine că prin această strategie este pus în pericol actul medical, iar pacienţii sunt priviţi cu suspiciune de medici. Asociaţia va trimite în spitale formulare pe care pacientul îl semnează şi astfel garanează că nu este „sub acoperire”.

„Nu acela va fi rolul pacientului, de a da mita, de a provoca medicul la comiterea unei infracţiuni oferind vreo mită.  Acel pacient acoperit va constata nereguli şi va raporta conducerii spitalului. Dacă însă îl va provoca pe medic la luare de mită, atunci fapta e deplorabilă.  Este o nemulţumire a corpului profesional care se vede în felul acesta mânjită de neîncrederea pe care ar putea să-l aibă întreaga societate faţă de astfel de situaţii. Dar, într-adevăr, noi suntem primii care recunoaştem că printre noi mai există medici care condiţionează actul medical”, a subliniat Gheorghe Borcean, președintele Colegiului Medicilor din România.

Actul medical nu trebuie condiţionat de clasicul „Plic”

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea a declarat că salariile personalului medical au ajuns la un nivel decent şi că „nu mai este nevoie ca pacienţii să le completeze veniturile”, iar iniţiativa de a trimite în spitale „pacienţi sub acoperire” nu este o „vânătoare de vrăjitoare”, ci o acţiune menită să determine respectarea legii.

„Am spus-o foarte clar – nu este o vânătoare de vrăjitoare, nu terorizăm pe nimeni, pur şi simplu vrem să se respecte legea. Suntem sistemul public de sănătate, în care statul român investeşte: anul trecut – majorarea salarială, anul acesta – dotarea cu echipamente medicale. Nu cred că mai putem vorbi despre condiţionarea directă sau indirectă a actului medical. Eu sper să schimbăm mentalităţi. Salariile personalului medical au ajuns la un nivel decent, astfel încât nu mai este nevoie ca pacienţii să le completeze veniturile”, a afirmat Sorina Pintea.

Aceasta a mais spus că a avut discuţii cu corpul medical înainte de a lua decizia de a trimite „pacienţi sub acoperire” în spitale, şi că nu a simţit ostilitate din parte medicilor cu care s-a consultat.

„De altfel, nu am simţit ostilitate la 90% din medicii cu care am povestit şi cu care am discutat acest lucru. Vă imaginaţi că în momentul în care ministrul Sănătăţii ia o decizie adaptată strategiei anticorupţie, nu o face nediscutând cu corpul medical înainte. Deci, am avut aceste discuţii”, a conchis ministrul Sănătăţii.

Citeşte şi:


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.