Regimul islamic iranian, în declin? Rouhani cere unitate, iar sancțiunile economice ar putea determina o confruntare militară cu SUA

-


Preşedintele Hassan Rouhani a chemat toate facţiunile politice iraniene să se unească pentru a depăşi situaţia actuală, despre care a spus că ar putea fi mai grea decât cea din timpul războiului cu Irakul din anii 1980, într-un moment în care Iranul se confruntă cu înăsprirea sancţiunilor americane, scrie Reuters.

Preşedintele american Donald Trump i-a îndemnat pe liderii de la Teheran să discute cu Washingtonul despre renunţarea la programul nuclear şi a afirmat că nu exclude o confruntare militară. Acesta a făcut această ofertă în acelaşi timp cu creşterea presiunii economice şi militare asupra Iranului, de la tăierea tuturor exporturilor de petrol până la consolidarea prezenţei militare în Golf. SUA au decis, de asemenea, o noua desfăşurare de rachete Patriot în Orientul Mijlociu.

„Presiunile duşmanilor sunt un război fără precedent în istoria revoluţiei noastre islamice … dar nu nu mă descurajez …am mari speranţe pentru viitor şi cred că putem depăşi aceste condiţii dificile, dacă ne unim” a afirmat preşedintele iranian Hassan Rouhani, în faţa activiştilor reprezentând diferite facţiuni politice.

În schimb, facțiunile radicale l-au criticat pe preşedintele iranian după decizia lui Donald Trump de a retrage SUA din pactul nuclear, document susţinut de Rouhani, şi după reimpunerea de sancţiuni Teheranului. Pragmaticul preşedinte iranian a fost, de asemenea, abandonat de unii din aliaţii săi moderaţi.

Pe de altă parte, sâmbătă, un tribunal al presei a suspendat apariţia săptămânalului Seda (Vocea), după publicarea unui număr al revistei reformiste ce conţinea articole care avertizau asupra posibilităţii unui război cu SUA, conform agenţiei de presă semi-oficiale ISNA.

În schimb, Iranul a respins măsurile recente ale SUA de consolidare a prezenţei sale militare în regiune, calificându-le drept un „război psihologic” menit să intimideze Teheranul, notează Reuters.  De asemenea, SUA au lansat un război psihologic în Orientul Mijlociu, a denunţat duminică Hossein Salami, comandantul şef al Gardienilor Revoluţiei, corpul de elită al forţelor armatei iraniene, transmite Reuters.

În schimb, Pentagonul  a aprobat vineri o nouă desfăşurare de rachete Patriot în Orientul Mijlociu. Această decizie a intervenit după cea de a trimite un grup aeronaval şi bombardiere în regiune, cu scopul de a semnala clar Teheranului că orice atac împotriva intereselor Washingtonului sau ale aliaţilor săi vor fi sancţionate, a explicat duminică consilierul american pentru securitate naţională John Bolton.

Citește și:

Dragnea continuă să delireze


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.