Regina Maria, omagiată de autorităţile franceze. O stradă din Paris îi va purta numele

-


Efortul diplomatic susţinut pe care Regina Maria l-a depus la Conferinţa de Pace de la Paris (ianuarie 1919) pentru recunoaşterea României Mari de către Marile Puteri învingătoare la sfârşitul primei conflagraţii mondiale a fost recunoscut încă odată de autorităţile franceze. Astfel, din luna octombrie, o stradă din Paris va purta numele Reginei Maria, cea care în urma cu un secol a avut un rol fundamental în recunoaşterea Marii Unirii de la 1918 şi-n acceptarea statului român în tabăra învingătorilor la sfârşitul Primului Război Mondial.

 

 

În perioada Conferința de Pace de la Paris (1919) dar și după încoronarea, alături de regele Ferdinand, ca suverani ai României Mari (Alba Iulia, 15 octombrie 1922) Regina Maria a participat la o campanie diplomatică pentru recunoașterea internațională a statului român reîntregit, având întrevederi oficiale sau informale cu suveranul englez, cu președintele Statelor Unite ale Americii, Woodrow Wilson şi cu președintele Franței Georges Clemenceau.

Pe 5 martie 1919, Regina Maria efectua, la Paris, o vizită diplomatică, care consolida naşterea României Mari. Ulterior, Regina Maria a revenit la Paris, după un alt turneu diplomatic european, între 30 martie și 16 aprilie 1919.

Vizita la Paris a avut loc în prezența prim-ministrului român Ionel Brătianu și a jucat un rol important în favoarea României la Conferinţa de Pace de la Paris (18 ianuarie 1919 – 21 ianuarie 1920).

Întâlnirile Reginei Maria cu președintele francez Raymond Poincaré și cu prim-ministrul Georges Clemenceau au rămas în istorie, iar astăzi se vorbește despre ele în societatea românească drept momente legendare ale diplomației românești, în general, și ale diplomației regale, în special.

Atunci, Academia de Arte Frumoase a organizat o sesiune solemnă în onoarea Reginei, care a fost membru al reputatului for științific și artistic. Ea s-a întâlnit cu membrii comunităţii româneşti din Franța, a fost oaspete de onoare al Operei Garnier și al Comediei Franceze, a luat prânzul cu ministrul Afacerilor Externe Stephen Pichon la Quai d’Orsay, a participat la o slujbă la Catedrala Notre Dame în memoria celor căzuți în Primul Război Mondial și s-a întâlnit cu Președintele Statelor Unite ale Americii, Woodrow Wilson.

Regina Maria a fost distinsă, cu ocazia vizitei, cu Marele Cordon al Legiunii de Onoare a Republicii Franceze.

Pentru atitudinea ei curajoasă din timpul Primului Război Mondial, când a lucrat direct pe front, în spitale de campanie, şi a coordonat activitatea unei fundaţii de caritate, regina Maria, îmbrăcată în uniforma albă de soră medicală a Crucii Roşii, avea să fie numită în popor „mama răniţilor” şi „regina soldat”: „multe zile am rămas în mijlocul soldaţilor mei şi Dumnezeu mi-a îngăduit să pot fi de vreun ajutor; zile de straşnică trudă, zile de întuneric, când ce vedeam erau lucruri pe care niciodată nu voi mai putea să le uit”.

La Conferinţa de Pace de la Paris din 1919, Regina Maria a dus o întreaga ofensivă diplomatică pentru ratificarea tratatelor care urmau să aducă recunoaşterea “Marii Unirii”, întrucât România fusese trecută iniţial pe lista “statelor cu interese limitate”.

Citeşte şi:

Regina Maria, un destin care s-a împletit cu făurirea României Mari. “Te binecuvântez, iubită Românie, ţara bucuriilor şi durerilor mele”

Centenar. De ce Regina Maria nu este brandul de ţară al României?

Principesa Margareta și Principele Radu, în vizită la Paris și Reims. Pe urmele Reginei Maria

 

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.