Reînarmarea Germaniei, pas cu pas

-


Joachim Krause, directorul Institutului pentru Politică de Securitate de la Universitatea Kiel din Germania, și Heinrich Brauss, general german în retragere şi fost secretar general adjunct al NATO, au afirmat în aceste zile că există posibilitatea ca Rusia să se pregătească „pentru războaie regionale în Europa”.

Politologul german Joachim Krause consideră că, atâta timp cât Europa este focusată pe schimbările climei şi criza migraţiei, Moscova, fără vreun motiv concret, pregăteşte războaiele regionale, fiind dispusă să recurgă inclusiv la ameninţarea de a folosi arme nucleare.

Potrivit generalului german Heinrich Brauss, Rusia caută în mod intenționat o confruntare cu ţările vestice şi se străduieşte să distrugă ordinea internațională şi să submineze unitatea NATO. Conform lui Brauss, Moscova ştie că nu ar putea câştiga un război cu NATO, drept care ar putea lansa un „atac surpriză” acoperit de o ameninţare nucleară. Fostul lider secund al NATO afirmă că, în acest caz, ţările europene vor fi nevoite să aleagă fie între un război devastator, fie a face schimbări majore în favoarea Moscovei. Generalul german chiar alege teritoriul pe care s-ar putea dezvolta scenariul său, susținând că Rusia ar putea declanşa un astfel de atac surpriză în zona Mării Negre, ţările baltice, Polonia sau Ucraina.

Atât politiologul cât și militarul rezervă un rol important în acest conflict Germaniei, având în vedere resursele și localizarea sa geografică. Așadar, ei sfătuiesc guvernul german să consolideze armata germană urgent.

Din punctul nostru de vedere, cei doi germani se pripesc în a trage concluzii. În primul rând, Europa (Germania mai bine zis) nu mai este atât de focusată pe migrație și schimbările climei.

Referitor la migrație, lucrurile s-au lămurit: erodarea politică a Angelei Merkel s-a datorat în mod special faptului că aceasta a încurajat migrația. Cu siguranță că persoana care îi va urma în funcția de cancelar al Germaniei nu va mai face această greșeală, chiar și numai pentru faptul că dreapta germană îi suflă în ceafă.

În privința climei, conform NASA și altor organizatii științifice, se pare că omenirea va avea un moment neașteptat de respiro, în care vom putea să ne reevaluăm atitudinea pe care o avem față de natură: soarele fiind în realitate un obiect cu activitate ciclică, cu scăderi și creșteri bruște ale activității, cel mai probabil că în intervalul 2020-2030 ne vom aștepta la sosirea unei ere glaciare de scurtă durată, multă mai scurtă însă decât mica era glaciară ce a avut loc între 1645 și 1715, care a produs ierni foarte friguroase și lungi în emisfera nordică.

Care este deci dedesubtul afirmățiilor celor două personalități din Germania? Cel mai probabil, anumite structuri de forță din această țară doresc să trimită prin cei doi un mesaj Angelei Merkel, dar mai ales succesoarei sale, care în curând va îndeplini funcția de ministru german al apărării. Destinatarul principal al mesajului este actualul cancelar al Germaniei. De ce?

Angela Merkel a reușit recent să pună în funcții foarte importante două protejate ale sale. Astfel, Ursula von der Leyen a ajuns Președintele Comisiei Europene, iar în locul acesteia, în funcția de ministru german al apărării va ajunge Annegret Kramp-Karrenbauer, care,, de altfel este și privită drept succesoarea lui Merkel.

Trebuie menționat și că Annegret Kramp-Karrenbauer, la aproape o jumătate de an de la numirea sa în fruntea Partidului creştin-democrat, nu reuşeşte să se impună, ba chiar face tot soiul de gafe ce o determină să scadă în sondaje.

Împingând-o pe Annegret Kramp-Karrenbauer în funcția de ministru al apărării, Merkel urmărește să o reconfirme ca o succesoare și să îi acorde o nouă șansă pentru a se afirma. Iar dacă Angela Merkel respectă cele spuse de ea, și anume că va renunța la politică peste doi ani, rezultă că Annegret Kramp-Karrenbauer nici nu va trebui să stea prea mult într-un minister care cere totuși anumite eforturi din partea unui politician.

Cel mai probabil că liderii militari ai Germaniei sunt conștienți că Annegret Kramp-Karrenbauer va trebui cu orice preț să arate că poate performa în această funcție și, ca atare, au găsit în persoana lui Joachim Krause și a lui Heinrich Brauss oamenii potriviți pentru a-i arăta viitorului cancelar că armata germană, astăzi aflată într-o stare nu foarte fericită, trebuie să se întărească în mandatul său.

Ce-i drept, acțiunea militarilor este cumva ajutată și de abandonul britanic al Europei. Germania ar rămâne astfel, cel putin teoretic, prima linie de apărare în fața  unei așa-zise invazii a Rusiei.

Lăsând la o parte faptul că Moscova nu va ataca sursa banilor săi proveniți din vânzarea de gaz, declarația recentă a lui Boris Johnson, candidatul favorit pentru preluarea funcției de prim-ministru al Marii Britanii, arată o Europă ce va trebui cumva condusă doar de la Berlin: „Ar trebui să ieșim complet (din Uniunea Europeană, n.n.) înainte de viitoarele alegeri”.

Citește și:

Criză în Golful Persic? Statele Unite au doborât o dronă iraniană în Strâmtoarea Ormuz

Cel mai mare planetariu din România, inaugurat la Salina Slănic


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.