Renzi ar vrea un guvern instituțional, dar Salvini merge pe cartea anticipatelor

-


Fostul şef al guvernului de centru-stânga Matteo Renzi le-a  cerut duminică forţelor politice italiene să se unească în spatele unui guvern ”instituţional” pentru a ”salva” Italia de o derivă ”extremistă” şi pentru a evita alegeri anticipate, scrie AFP.

Matteo Renzi, care a condus Italia din februarie 2014 până în decembrie 2016, a apreciat că ”ar fi o prostie să se meargă la vot chiar acum”, în toamnă, aşa cum a cerut liderul Ligii (extrema dreapta), Matteo Salvini, zguduind joi coaliţia formată în urmă cu 14 luni cu Mişcarea 5 Stele (M5S).

”Sunt convins că există o majoritate pentru un guvern instituţional capabil să salveze Italia. Cine refuză va trebui să-şi asume responsabilitatea de a livra dreptei extremiste viitorul copiilor noştri”, a afirmat Matteo Renzi în mesaje postate pe Facebook şi în interviuri pentru Corriere della Sera şi canalul de televiziune Canale 5.
Potrivit acestuia, Italia are nevoie de ”un guvern instituţional care să permită italienilor (prin parlament) să voteze reducerea (deja prevăzută) a numărului de parlamentari și majorarea TVA-ului.

De asemenea, Renzi a lansat propunerea, în pragul unei săptămâni cruciale când grupurile parlamentare se vor reuni pentru a decide data unui vot de cenzură, care ar urma să conducă la căderea guvernului Giuseppe Conte. Analiştii preconizează un astfel de scrutin în jurul datei de 20 august.

Partidul Liga, condus de Salvini, a depus vineri o moţiune de cenzură împotriva guvernului de coaliţie condus de prim-ministrul Giuseppe Conte, iar Senatul a anunţat că liderii grupurilor parlamentare vor decide luni când va fi supusă la vot. Deşi este vacanţă parlamentară, Liga şi-a convocat deputaţii la Roma şi doreşte ca votul să aibă loc săptămâna viitoare, în timp ce partidele din opoziţie preferă să aştepte până în 19-20 august.

Citește și:

Scutul antirachetă de la Deveselu. NATO a finalizat actualizarea tehnică a sistemului Aegis

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.