Republica Moldova, încotro?

-


În urmă cu patru ani, pe 27 iunie 2014, Republica Moldova  semna Acordul de Asociere la UE şi era un exemplu şi totodată un succes al Parteneriatului Estic, deşi erau semnale evidente că Federaţia Rusă nu va sta cu mâinile în sân şi va acţiona astfel încât Chişinăul să nu iasă vreodată din sfera sa de influenţă.

 

Dacă în cazul Ucrainei, Kremlinul a ales soluţia ocupării Crimeii şi a declanşării conflictului armat în Donbass, la Chişinău a mizat pe neînţelegerile dintre diferitele grupări de gangsteri politici vopsite în culori europene, lacome după bani europeni.

Astăzi, Republica Moldova se află într-o situaţie delicată, marcată de jocurile politice ale oligarhului Vladimir Plahotniuc şi riscă să rămână într-o stare de izolare continuă în plan extern. Vinovatul principal este “oligarhul cel bun” care a sacrificat drumul european, reformele şi bruma de democraţie pentru a poza în faţa Marilor Puteri că este singurul din Moldova cu care se poate negocia orice, oricând.

Politicienii, instituţiile statului moldovean şi preşedintele “propriului său birou” sunt prinşi în menghina intereselor familiei Plahotniuc, în timp ce opoziţia se zbate în propria sa mediocritate.

Orgoliile unor lideri moldoveni au transformat eşichierul politic de la Chişinău într-un câmp de instabilitate, unde “coloana a cincea a Kremlinului” defilează în aşteptarea alegerilor parlamentare din februarie ,pentru a-şi îndeplini misiunea faţă de “Ţarul de la Kremlin”. Este greu de crezut că binomul Năstase-Sandu va avea deschiderea faţă de unionişti pentru a pregăti o opoziţie închegată la regimul oligarhic al lui Plahotniuc, care în opinia mea, nu poate decât să se amuze la seria de declaraţii războinice rostite aproape zilnic la Chişinău.

Uciderea statului de drept şi compromiterea drumului european sunt cele două axe asupra căror au lucrat atent oamenii guvernării de mucava ai lui Plahotniuc, din momentul lichidării de pe scena politică de la Chişinău a liderului PLDM, Vladimir Filat, în ceea ce s-a numit “războiul Vlazilor”.

În momentul de faţă, Bucureştiul are altă agendă externă şi nu mai influenţează jocurile politice de la Chişinău, deşi liderii opoziţiei încă mai aşteaptă un sprijin concret. Din păcate, scandalul politic de la Bucureşti dintre cele două Palate (Cotroceni şi Victoria) pune cumva în umbră acţiunile liderilor politici de la Chişinău.

Acţiunea ofiţerilor SIS împotriva celor 7 profesori turci de la liceul particular Orizont din Chişinău, asociat clericului Gulen, a fost o măsură gândită prost de tandemul Plahotniuc-Dodon întrucât chiar dacă Erdogan îi va mobila gratuit sediul preşedinţiei lui Dodon, Chişinăul va deconta serios la Bruxelles.

În momentul de faţă, şansele ca R.Moldova să mai primească sumele convenite continuării reformelor europene sunt aproape nule, iar Erdogan nu este chiar atât de mărinimos încât să îi facă pe plac lui Plahotniuc, deşi acesta a scos mereu în faţa Găgăuzia.

Aici, Erdogan are interes strategic şi este dispus să transforme regiunea autonomă într-un bastion strategic, deşi acest lucru va pune sub semnul întrebării pe viitor statalitatea R.Moldova.

Directorul Liceului Internaţional de Informatică de la Bucureşti, Mustafa Oz spune că 30% dintre acţiunile liceului „Orizont” din Chişinău, unde au fost efectuate arestările, sunt deţinute de Lumina Instituţii de învăţământ, organizaţia finanţată de oameni de afaceri turci, scrie mediafax.

„Ne îngrijorează situaţia din cauza presiunilor venite din partea Turciei şi a lui Erdogan care a promis să reconstruiască palatul prezidenţial din Chişinău şi am înţeles că are şi o vizită în Moldova. Colegii noştri de la Chişinău au fost oferiţi cumva drept cadou cu această ocazie. Ne doare foarte mult situaţia aceasta. Persoanele respective au depus de şase luni cerere de azil politic în Republica Moldova şi nu cred că se pot expulza fără o hotărâre judecătorească”, a declarat Mustafa Oz.

O reacţie extreme de dură a venit din partea comisarului european, Johannes Hahn în cazul acţiunii SIS împotriva profesorilor turci, care a precizat pe Twitter că se aşteaptă ca Guvernul şi autorităţile R.Moldova să respectă statul de drept şi procedurile judiciare.

Speriat de amploarea acţiunii SIS-ului la ordinal expres al şefului său, preşedintele R.Moldova, Igor Dodon şi-a schimbat radical poziţia şi a cerut în regim de urgenţă informaţii concludente de la Serviul de Securitate cu privire la expulzarea cetăţenilor turci.

”Totodată, pentru a evita orice speculații apărute în presă, precum că cetățenii respectivi au cerut azil politic în Republica Moldova, ținem să comunicăm, că pînă în prezent, în adresa instituției prezidențiale nu a parvenit nicio cerere de acest gen”, a subliniat purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei R.Moldova, Maxim Lebedinschi.

Până la găsirea unor scuze oficiale plauzibile marilor cancelarii occidentale, binomul Plahotniuc-Dodon alături de oastea politicienilor cumpăraţi la kilogram pârjolesc şi ucid orice urmă de democraţie şi stat de drept în R.Moldova, care este în momentul de faţă un stat al nimănui, la graniţa dintre EST şi VEST.

Citeşte şi:

Vicepremierul Viorel Ștefan, propus interimar la ministerul Cercetării

 

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.