UPDATE. Republica Moldova, un stat eşuat la limesul dintre EST şi VEST. Încă o victorie de etapă a Kremlinului?

-


UPDATE 12.56: Curtea Constituţională a Republicii Moldova a constatat duminică, potrivit unei noi hotărâri emise în regim de urgenţă, că există circumstanţe ce justifică interimatul funcţiei de preşedinte al ţării, interimatul urmând să fie asigurat de către premierul în exerciţiu Pavel Filip. Acesta a şi semnat, în calitate de preşedinte interimar, decretul privind organizarea alegerilor parlamentare anticipate pe data de 6 septembrie, informează Radio Chişinău.

UPDATE 12.36: Preşedintele Klaus Iohannis a adresat, duminică, tuturor forţelor politice din Republica Moldova un apel ferm pentru respectarea democraţiei şi a statului de drept.

”Faţă de evoluţiile politice recente din Republica Moldova, preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, adresează tuturor forţelor politice din această ţară un apel ferm pentru respectarea democraţiei şi a statului de drept. Stabilitatea Republicii Moldova este esenţială pentru continuarea parcursului european al acestui stat, care s-a angajat să ducă la îndeplinire un amplu proces de reforme, inclusiv în ceea ce priveşte statul de drept şi buna guvernare, în conformitate cu angajamentul său faţă de Uniunea Europeană, în baza Acordului de Asociere”, potrivit textului comunicatului de presă, emis de Administraţia Prezidenţială.

 

Circul politic din ultimele zile de la Chişinău confirmă încă odată falimentul statului frate dintre Prut şi Nistru, care este condamnat să reziste într-o zonă gri la graniţa dintre EST şi VEST. Bătălia dintre oligarhul Vladimir Plahotniuc şi alianţa de conjuctura formată între Blocul ACUM şi  PSRM are un singur câştigător: Federaţia Rusă, în timp ce UE este doar un simplu spectator, iar România nu mai contează demult pe eşichierul vieţii politice de la Chişinău.

 

În aceste zile o puzderie de analişti controlaţi din zona de intelligence şi pseudo unionişti de pe Facebook (unii manevrați direct de la Chişinău) agită spiritele la Bucureşti şi deplâng totodată situaţia de la Chişinău de parcă războiul hibrid dintre oamenii oligarhului Vladimir Plahotniuc şi ai Kremlinului, în care a intrat nefericit şi Blocul ACUM, a început în aceste zile. În Republica Moldova, lupta pentru putere, partajarea controlului instituţiilor şi implicit a resurselor a început încă din toamna anului 2015, odată cu eliminarea lui Vladimir Filat, şi impunerea lui Igor Dodon în funcţia de preşedinte al R.Moldova, cu girul direct al Kremlinului.

Ca de fiecare dată, Bucureştiul este oarecum surprins de situaţie şi-n afara oricărui joc în spaţiul dintre Prut şi Nistru, după ce în ultimii 30 de ani serviciile au cheltuit bani şi resurse pe „oameni cu dublă comandă”, care nu au reuşit să stabilească punţi de legătură solide în avantajul statului român. Să nu mai amintesc acum de celebrul scandal din jurul „Grupului de Evidenţă” izbucnit în toamna anului 2007 sau de cazul fostului consul acoperit SIE la Chişinău, Ion Nuică.

În momentul de faţă, Vladimir Plahotniuc încearcă să reziste în faţa asaltului din plenul moldav al alianţei „în contra naturii” dintre Blocul ACUM şi PSRM, folosindu-se de instituţiile statului moldovean pe care încă le mai contrealează: Curtea Constituţională, SIS şi Ministerul de Interne. Deşi părea imposibilă o alianţă între PSRM şi Blocul ACUM, Maia Sandu şi Andrei Năstase au ales să îşi rişte viitorul politic prin asocierea cu Igor Dodon şi Moscova, pentru destructurarea cu orice preţ a regimului oligarhic condus de Vladimir Plahotniuc. De pildă în Ucraina, regimul lui Petro Poroşenko a fost învins democratic prin votul cetăţenilor care au ales un comediant: Volodimit Zelenski.

Nu ştiu dacă liderii ACUM au înţeles riscurile alianţei tacite cu oamenii Kremlinului, însă în Republica Moldova următoarele ore şi chiar zile vor aduce o schimbare, diferită de cea începută în aprilie 2009, când stradă l-a dat jos pe comunistul Vladimir Voronin. Atunci ca şi acum, mizele sunt uriaşe, iar Federaţia Rusă va face orice îi stă în putinţă să se folosească de imaginea Maiei Sandu şi a lui Andrei Năstase, pentru a crea senzaţia Occidentului că vor avea în faţă un guvern pro-european, şi totodată îi va ameninţa constant cu marota federalizării statului dintre Prut şi Nistru.

O serie de politicieni români cu interese electorale la Chişinău par că nu au înţeles gafa de proporţii pe care a făcut-o Blocul ACUM prin asocierea cu oamenii Moscovei, în războiul pentru preluarea unei puteri care le va aduce o multitudine de riscuri uriaşe. În primul rând, probleme de finanţare, criză economică şi un control direct şi atent al Kremlinului.

Din derularea evenimentelor de la Chişinău, eu nu cred că există o înţelegere între SUA-Rusia-UE ca regimul lui Plahotniuc să fie destructurat într-o acţiune în forţă, din plenul moldovean cu lumina stinsă. Însă aceste lucruri, le vom vedea în următoarele zile care vor fi critice.

Dodon, din nou suspendat…..

Curtea Constituțională a decis, duminică, că preşedintele R.Moldova Igor Dodon, a încălcat Constituţia, prin refuzul de a sesiza instituția pentru a constata circumstanțele de dizolvare a Parlamentului. În acest context, Igor Dodon a fost suspendat, iar prim-ministrul în exercițiu, Pavel Filip, va întreprinde măsurile legale ce se impun.

”Se constată ca circumstanţă care justifică interimatul funcţiei de Preşedinte al Republicii Moldova în cadrul procedurii de dizolvare a Parlamentului refuzul deliberat al Preşedintelui de a-şi îndeplini obligaţia constituţională de a sesiza Curtea Constituțională, pentru constatarea circumstanțelor care justifică dizolvarea Parlamentului de legislatura a X-a, cu emiterea ulterioară a decretului de dizolvare a Parlamentului și de stabilire a datei alegerilor parlamentare anticipate, fapt care reprezintă, potrivit articolului 91 din Constituţie, o imposibilitate temporară de exercitare a atribuţiilor sale în acest sens.  În baza articolului 91 din Constituţie, potrivit ordinii exercitării interimatului, Prim-ministrul în exercițiu, dl Pavel Filip, în calitate de Preşedinte interimar al Republicii Moldova va sesiza Curtea Constituțională pentru constatarea circumstanțelor care justifică dizolvarea Parlamentului de legislatura a X-a și, după caz, va emite decretul privind dizolvarea Parlamentului și stabilirea datei alegerilor parlamentare anticipate”, se arată în decizia Curții Constituționale.

De asemenea, președintele Igor Dodon a înnoptat aseară pe teritoriul ambasadei Federației Ruse, care se află în Chișinău. Mai exact, a dormit în hotelul ambasadei care se află pe teritoriul diplomației de la Moscova, scrie Deschide.md. Surse politice de la Chişinău au declarat, pentru Jurnaliştii.ro, că PDM are resurse să gestioneze criza de la Chişinău generată de Kremlin şi Igor Dodon cu concursul Blocului ACUM. De asemenea sursele noastre au mai precizat faptul că instituţiile de forţă sunt pregătite de intervenţie în cazul unor tentative de ciocniri violente de stradă. În acest context, cel mai fericit scenariu rămâne alegerile anticipate.

„Ce se întâmplă în aceste zile la Chişinău este un scenariu dospit la Kremlin, iar Blocul ACUM a intrat din disperare în acest joc din dorinţa de a prelua puterea, însă cu sprijinul Moscovei. Din păcate, dacă vor prelua puterea Guvernul Maiei Sandu va fi o tristă marionetă a Moscovei, iar scenariul alegerilor anticipate rămâne unică soluţie, însă orice este posibil. Următoarele zile vor fi critice, însă instituţiile statului nu se vor preda şi vor fi pregătite de intervenţie”, au declarat, pentru Jurnaliştii.ro, surse politice de la Chişinău.

Alegeri anticipate sau ciocniri violente de stradă…

Premierul Pavel Filip, care astăzi printr-o decizie a Curții Constituționale a fost desemnat președinte interimar al R. Moldova, urmează să semneze decretul de dizolvare a Parlamentului din Legislatura a X-a, scrie ziarulnaţional.md. În această situaţie, cel mai optimist scenariu ar fi cel al alegerilor anticipate, însă este posibil să se ajungă şi la presiunea străzii în contextul în care scenariul a mai fost pus cu succes în scenă în aprilie 2009.

Până atunci, avem o nouă Venezuelă între Prut şi Nistru, cu două guverne şi un Parlament dizolvat.  Iar Bucureştiul tace, în timp ce oamenii şi analiştii din slujba serviciilor utilizează aceleaşi marote pentru a masca un eşec de proporţii al statului român: R.Moldova!!!

Citeşte şi:

UPDATE. Maia Sandu este noul premier al Republicii Moldova. Anunțul a fost făcut de Igor Dodon pe Facebook

 

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.