„Republica penalilor de la Ploieşti” şi miza scandalului din jurul DNA

-


Coaliţia PSD-ALDE este la un pas de a câştiga bătălia finală împotriva DNA şi, implicit, de a anihila odată pentru totdeauna statul de drept. Glonţul final împotriva DNA este furnizat de către „conjuraţia penalilor din Ploieşti”, subordonată politicianului fugar Sebastian Ghiţă, care încă nu şi-a reglat conturile cu procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi.

Din Belgrad, Sebastian Ghiţă a pus în scenă cu fostul deputat PSD Vlad Cosma o regie atent construită în jurul unor aşa zise interceptări, cu rolul de a amplifica şi mai mult scandalul din jurul conducerii DNA.

Astfel, dezvăluirile fostului procuror DNA (Mihaiela Moraru Iorga) din prime-time au oferit încă un argument în plus politicienilor penali din cadrul coaliţiei PSD-ALDE, ca să încerce săptămâna aceasta decapitarea conducerii DNA.

Perspectiva unor condamnări finale la ani grei de puşcărie pentru familia Cosma şi Sebastian Ghiţă ar însemna pierderea controlului deplin al judeţului Prahova şi le-ar bloca reîntoarcerea la butoanele politicii de la vârf.

În acest sens, bătălia împotriva DNA-ului şi a Laurei Codruţa Kovesi este „pe viaţă şi pe moarte”, iar readucerea în prim plan a unor nereguli comise de fostul procuror Mircea Negulescu (Portocală/Zdreanţă) este legitimarea perfectă a diversiunii perverse a acestor penali, în ochii electoratului fidel al coaliţiei PSD-ALDE.

Prin canalele media controlate de aceştia, s-a inoculat demult ideea că statul de drept este o prostie, iar DNA-ul este o instituţie sovietică a cărei ocupație principală este “falsificarea de probe” şi ar trebui reconstruită din temelii. Doar că acum este o altfel de abordare, cu mai mult dramatism pentru prime-time şi pentru publicul ţintă al PSD.

În această ecuaţie a puterii, vinovată este şi conducerea DNA-ului, care nu a ştiut să comunice eficient pe acest subiect astfel încât să anihileze din start diversiunea penalilor. Tremurul din vocea procurorului şef al DNA Ploieşti nu a convins ieri că ameninţările lui Vlad Cosma fac parte dintr-un joc.

“Eu o să vorbesc cu avocaţii să fac plângere penală. Ar trebui arestaţi. Aceşti domni de la Ploieşti ard documente când e vorba de aşa ceva. Noroc că avem documentele. Nu doar pe Vlad Cosma l-au folosit aşa. Şi pe Vlad Alexe, şi pe Păvăleanu, pe toţi i-au folosit ca martori sub acoperire. Ştia tot oraşul ce făcea acest Portocală, numai cei de la Bucureşti nu ştiau”

La rândul său, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a scăldat-o ieri în poziţia publică pe care a luat-o din Japonia, lăsând să se înţeleagă că ar putea ceda presiunilor liderilor PSD-ALDE, în cazul DNA.

Un exemplu în acest sens îl reprezintă secretarul general al PSD, Codrin Ştefănescu, care i-a transmis un mesaj ferm ministrului Justiţiei:

“Tudorele, fă ceva că nu se mai poate! Sunt şocat!. Eu spun așa: dl. Tudorel care a zis că nu mai e nevoie de Inspecția Judiciară, că vine el să facă dreptate – noi tot așteptăm și toată România așteaptă – eu acum împărtășesc opinia Adinei Anghelescu, adică se întoarce din Japonia și are două variante: ia niște măsuri foarte radicale, legale și concrete sau își pune mandatul pe masă și spune că nu poată să facă nimic. Este infernal ce vorbesc românii, este un tsunami”

Pănă la un deznodământ final  al acestei poveşti, rămâne totuşi o întrebare: „Cine i-ar mai putea opri?”.  SUA, UE, preşedintele sau cetăţenii oneşti.

În fapt, miza acestui circ din jurul DNA-ului a rămas aceeaşi: înlăturarea Laurei Codruţa Kovesi şi blocarea dosarelelor lui Liviu Dragnea, Sebastian Ghiţă şi a familiei Cosma, condamnată în primă instanţă la ani grei de puşcărie.

Dar până atunci, ultimul cuvânt îl va avea preşedintele Klaus Iohannis, care nu va ceda presiunilor liderilor politicienilor penali ai statului iliberal.

Mai puteţi citi şi: Pleşoianu i-a scris lui Toader: „Aţi pierdut şansa de a fi un erou”

Partidul batalionului disciplinar

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.