Revoltă în CSM! Se pregăteşte mazilirea Liei Savonea, o apropiată a guvernării psd-iste

-


Mai mulţi membri ai CSM vor declanşa procedura de revocare a Liei Savonea de la şefia instituţiei, care s-ar putea întâmpla chiar marţi, când se va insista din nou pentru instalarea Adinei Florea la conducerea SIIJ, potrivit unor surse judiciare citate de Realitatea tv. Reproșurile care îi sunt aduse Liei Savonea sunt legate de deciziile arbitrare, implicarea în dispute politice pro PSD și hotărâri în interes personal.

 

Pentru ca iniţiativa să fie încununată de succes, procedura trebuie inițiată de șapte membri ai CSM, iar decizia trebuie luată în plenul consiliului, prin votul majorității, adică 10 voturi din 19. Lia Savonea se află în momentul de faţă în conflict deschis şi cu un alt membru de drept al Consiliului, ministrul Justiției Ana Birchall.

De asemenea, Asociaţia Forumul Judecătorilor din România şi Asociaţia Iniţiativa pentru Justiţie au cerut, joi, demisia preşedintelui Consiliului Superior al Magistraturii, Lia Savonea.

Totodată, cele două organizaţii profesionale au transmis că dezaprobă solicitarea CSM de modificare a cadrului legislativ privind integritatea în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice şi organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI).

În plus, cele două asociaţii au deplâns caracterul „secret” al propunerilor trimise de şefa CSM, în condiţiile în care acestea nu au fost publicate pe site-ul Consiliului Superior al Magistraturii, lucru care este „inadmisibil într-o societate democratică”.

„CSM are datoria de a contribui, prin măsuri ferme, la creşterea încrederii publice în modul în care funcţionează justiţia din România, la redarea prestigiului acestei activităţi, nicidecum să propună soluţii prin care modul în care şi-a dobândit averea o persoană salariată din bani publici şi familia sa să rămână în obscuritate”, au subliniat cele două asociaţii ale magistraţilor.

La rândul său, ministrul Justiţiei, Ana Birchall i-a transmis sâmbătă o scrisoare președintei Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Lia Savonea, îi care îi reproșează acesteia maniera netransparentă în care a convocat plenul Consiliului de marți, solicitând explicații pentru „urgența” ședinței.

O absență a lui Birchall de la plenul CSM ar însemna un vot negativ în minus în procedura instalării Adinei Florea la șefia Secției pentru anchetarea magistraților, întrucât până acum, Birchall s-a opus de fiecare dată.

„Este inadmisibil și de condamnat maniera în care continuați să convocați plenul Consiliului Superior al Magistraturii, fără consultarea prealabilă a tuturor membrilor CSM. Mai mult, este curios faptul că, deși de peste 2 săptămâni nu a mai fost convocat Plenul Consiliului Superior al Magistraturii, dumneavoastră înțelegeți să îl convocați într-o zi de vineri, spre seară. Nu pot să nu mă între care este totuși urgența. În consecință, vă rog să-mi comunicați motivele pentru care Plenul Consiliului Superior al Magistraturii nu a mai fost convocat din data de 17 septembrie 2019, respectiv de peste 2 săptămâni”, sublinia Ana Birchall, în scrisoare.

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii are, maîine (marţi), pe ordinea de zi, printre altele, validarea rezultatelor concursului pentru numirea Adinei Florea ca procuror-șef al Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție (SIIJ). Este pentru a șasea oară când CSM încearcă validarea Adinei Florea la SIIJ.

Lia Savonea are mandat să conducă instituția care se ocupă de organizarea sistemului judiciar până la începutul anului viitor.

Citeşte şi:

Bătălia dintre Birchall și Savonea continuă. Miza: instalarea Adinei Florea la șefia SIIJ

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.