Rezoluţia privind statul de drept din România, votată pe 13 noiembrie în plenul comunitar

-


Votul din plenul Parlamentului European (PE) privind statul de drept din România va avea loc marţi pe 13 noiembrie. De asemenea, în această zi oficialii Comisiei Europeane vor face public raportul din cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV).

 

 

„Votul va avea loc marţi pe 13 noiembrie”, a declarat şefa unităţii de purtătorilor de cuvânt din cadrul serviciului de presă al Parlamentului European, Marjory Van den Broeke, pentru Agerpres.

Proiectul final de agendă al sesiunii plenare din 12-15 noiembrie de pe site-ul Parlamentului European, actualizat la 15:23 ora României, menţionează că votul asupra rezoluţiei privind statul de drept în România va avea loc marţi, în şedinţa de vot de după-amiază (13:00-15:00). Până la Conferinţa Preşedinţilor de joi, 8 noiembrie, votul era prevăzut în proiectul de agendă miercuri, 14 noiembrie.

De asemenea, mai mulţi eurodeputaţi români au precizat că s-ar putea să nu fie adoptată o rezoluţie privind situaţia din România,  în contextul discursului închegat al lui Klaus Iohannis din plenul comunitar privind viitorul Europei.

Preşedintele Klaus Iohannis declara că este dreptul Parlamentului European să dezbată o rezoluţie cu privire la România, însă a subliniat că este extrem de neobişnuit ca aceste discuţii să aibă loc doar cu o lună înainte de preluarea de către ţara noastră a preşedinţiei Consiliului UE.

„Parlamentul European are dreptul să dezbată problemele şi dacă e nevoie să vină cu o rezoluţie pe care să o voteze. Este dreptul acestei instituţii. Este extrem de neobişnuit ca PE să dezbată şi să voteze o rezoluţie cu privire la un stat membru cu doar o lună înainte de preşedinţia Consiliului UE, preşedinţie care va fi preluată de acest stat membru vizat de rezoluţie. Decizia aparţine Parlamentului European”, sublinia Klaus Iohannis.

Între timp, Parlamentul European a lucrat la un proiect de rezoluţie care urmează să fie prezentat grupurilor politice şi în care se declară „profund îngrijorat” de reforma legislaţiei judiciare şi penale din România şi „condamnă intervenţia violentă şi disproporţionată a forţelor de poliţie în timpul protestelor de la Bucureşti” din luna august.

Proiectul de rezoluţie făcut public miercuri în mass-media din România vine după ce, la 3 octombrie, Parlamentul European a organizat o dezbatere în plen privind situaţia statului de drept în România, la care au participat premierul Viorica Dăncilă şi prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans.

Citeşte şi:

Asasinarea lui JFK şi misterul din jurul Raportului Comisiei Warren (II)

 

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.