ROBOR-ul, „duşmanul poporului” în viziunea coaliţiei PSD-ALDE

-


ROBOR-ul este un indice interbancar pe care îl folosim drept reper la nivel european, iar dacă Guvernul îl va desfiinţa prin OUG, nu va obţine scăderea dobânzilor şi ratelor la creditele bancare, a declarat, pentru Jurnaliştii.ro, analistul economic Bogdan Glăvan.

 

„Nu putem să desfiinţăm ROBOR pentru că am încălca legislaţia europeană. Acesta este un reper, reglementat la nivel comunitar. În contractele de creditare există acest reper pentru transparenţă. Trebuie să avem un reper întrucât îl ajută pe debitor. Ar fi mai rău ca acesta să nu mai fie întrucât totul ar fi în ceaţă. Guvernul îl poate desfiinţa prin OUG, dar ratele şi dobânzile nu vor scădea. Este doar un populism al coaliţiei PSD-ALDE, care a transformat ROBOR-ul în inamicul numărul 1 al poporului”, a declarat Bogdan Glăvan.

În schimb, preşedintele Comisiei economice a Senatului, Daniel Zamfir este decis să decupleze ROBOR-ul de ratele românilor.

„Mă voi consulta cu colegii mei şi, imediat ce vom termina audierile şi cu cei de la Consiliul Concurenţei, vom face o propunere atât Guvernului, cât şi Băncii Naţionale, o propunere care să ducă la decuplarea în mod rapid a ROBOR de ratele românilor”, a declarat Daniel Zamfir.

În opinia sa, BNR a intervenit brutal în piaţă pentru indicele ROBOR care este trucat.

„În urma audierii unui alt reprezentant al băncilor care au participat la procedura de fixing din acea perioadă, am constatat, dacă mai era nevoie, faptul că indicele ROBOR, cel la care se raportează astăzi ratele românilor, este unul trucat, este unul aranjat, nu are nicio legătură cu realitatea. Şi, dincolo de faptul că Banca Naţională a intervenit brutal ca să stabilească acest indice, am să solicit colegilor mei să prezentăm o informare succintă din care să rezulte foarte clar că indicele ROBOR trebuie rapid decuplat de la ratele românilor”, a adăugat Daniel Zamfir.

Plenul Senatului a adoptat, în februarie, un proiect de hotărâre prin care a acordat un termen de 60 de zile Comisiei economice ca să deruleze o investigaţie asupra modului în care Consiliul Concurenţei a închis raportul privind manipularea ROBOR-ului din 2013.

Citeşte şi:

Președintele ASF: Asigurările de viață, la cel mai ridicat nivel din ultimii ani

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.