UPDATE. Vama Kulata, blocată şi luni de cozile kilometrice. MAE: „Autorităţile elene competente pot modifica fără preaviz condiţiile de intrare pe teritoriul naţional”

-


UPDATE 15.20: Ministerul Afacerilor Externe urmăreşte îndeaproape evoluţiile cu privire la tranzitul cetăţenilor români prin punctul de trecere a frontierei Kulata – Promachonas şi continuă dialogul cu autorităţile elene pentru identificarea de soluţii necesare reducerii timpului de aşteptare şi prevenirea unor astfel de situaţii în perioada următoare.


De asemenea, MAE susţine că autorităţile elene competente pot modifica fără preaviz condiţiile de intrare pe teritoriul naţional, în funcţie de numărul de noi cazuri de infecţie cu SARS-CoV-2 ce vor fi înregistrate pe parcurs. Potrivit informaţiilor comunicate de reprezentantul Consulatului General al României la Salonic, aflat la faţa locului, coloana de autovehicule aflată în aşteptare pentru accesul în punctul de frontieră se întinde, la acest moment, pe o lungime de sub 3 kilometri, timpul de aşteptare fiind de aproximativ 1 oră şi 30 de minute.

Accesul autoturismelor se realizează pe patru benzi, fiind operaţionale şi trei puncte de testare pentru infecţia cu COVID-19. Durata procedurilor efective de verificare a documentelor şi efectuarea testării este de aproximativ 3 – 4 minute.

Ca şi în zilele anterioare, reprezentanţi ai Consulatului de la Salonic sunt prezenţi în punctul de trecere a frontierei pentru a se asigura că cetăţenii români primesc asistenţă consulară, dacă este cazul, arată MAE.

Totodată, pentru a evita timpi suplimentari de aşteptare la frontieră, Ministerul Afacerilor Externe subliniază că este important ca cetăţenii români să completeze formularul electronic (Passenger Locator Form) disponibil la adresa https://travel.gov.gr, cu cel puţin 48 de ore anterior deplasării, şi să obţină în timp util codul de confirmare a înregistrării, care va trebui prezentat la frontieră, în format digital sau tipărit.

Ministerul Afacerilor Externe reaminteşte că cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Atena 00302106774035 şi Consulatului General al României de la Salonic 00302310340088, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanenţă. De asemenea, cetăţenii români, care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi telefonul de urgenţă al misiunii diplomatice a României în Republica Elenă 00306978996222 şi al Consulatului General al României de la Salonic 00306946049076.

Ştirea Iniţială:

Cozile kilometrice au reapărut din nou luni dimineaţă la vama Kulata, unde sute de români care vor să îşi petreacă vacanţa în Grecia sunt nevoiţi să aştepte ore în şir pentru a intra dinspre Bulgaria pe teritoriul elen. Problemele au reapărut în apropiere de Sofia şi din nou la vama Kulata, unde timpul de aşteptare a fost de 4,5 ore în această dimineaţă la intrarea pe teritoriul elen.

„În noaptea de 5/6 iulie am stat la Kulata 4,5 (patru ore şi jumătate) între 00.10-04.40. Başca blocaj mare înainte de Sofia (aprox. 45 min.) Se lucrează la autostradă + trafic de duminică seara. Asta e jumătatea goală. Jumătatea plină: când am ajuns în Sithonia am uitat de toate. Nu mi-au cerut codul dar se testa la greu”, a scris un turist român, pe pagina de Facebook- Forum Grecia.

Problemele la punctul de frontieră Kulata -Promachonas au apărut încă de săptămâna trecură, după ce statul elen a decis să lase un singur punct de frontieră la graniţa cu Bulgaria. Miercuri și joi, turiștii români au avut parte de cozi kilometrice şi foarte mulţi nervi, în timp ce intervenţia oficialilor MAE a lăsat de dorit.

Situaţia a fost oarecum calmă şi relaxată vineri dimineaţă, însă spre seară aglomeraţia a revenit din nou.

“Observ de patru zile că autoritățile române ignoră apelurile noastre, ale celor de la Forum Thassos și Forum Grecia. Încercăm să aflăm de ce se menționează că este un singur punct de frontieră deschis, având în vedere că noi observăm mii de oameni, mii de turiști care trec pe la Makaza, le este permis accesul fără verificarea codului QR, fără testare. Ce observăm este o dezinformare de la nivelul guvernului elen către guvernul român, care la rândul lui, MAE, informează ceea ce a primit greșit”, a declarat, la postul Digi 24, Dan Adrian Drăgan, un român stabilit în Grecia.

În schimb, MAE a precizat, sâmbătă, că reprezentanţii diplomatici ai României au fost prezenţi pe parcursul întregii zile la faţa locului, în punctul de trecere a frontierei bulgaro-elene Kulata – Promachonas, şi au facilitat preluarea cu prioritate a familiilor cu copii şi a femeilor însărcinate sau a altor cazuri speciale.

Potrivit unor precizări anterioare ale MAE, aglomeraţia din punctul de frontieră a fost generată de faptul că autorităţile elene testează toţi cetăţenii statelor non-UE.

Diplomația de la București a precizat, potrivit datelor oficiale comunicate de autorităţile locale, că  ieşirea de pe teritoriul Republicii Elene se mai poate efectua, în prezent, prin punctele de frontieră terestră – Promachonas (Serres) – Kulata (Bulgaria); Nymfeia (Komotini) – Makaza (Bulgaria); Evzoni (Kilkis) – Bogoroditsa (Macedonia de Nord), cu menţiunea că ultimele două puncte de frontieră pot fi închise în orice moment, fără preaviz.

Coloana de autovehicule aflată în aşteptare pentru accesul în punctul de frontieră se întindea, sâmbătă, pe o lungime de aproximativ 12 kilometri, timpul de aşteptare fiind de aproximativ şase ore, anunța Ambasada României la Sofia.

Ştire în curs de actualizare.

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.