Ce interese geopolitice are România la Marea Neagră

-


Anexarea Crimeii din urmă cu patru ani de către Federaţia Rusă a schimbat centrii de putere din zona Mării Neagre, iar pentru România situaţia este complicată, întrucât suntem în primul rând al flancului estic al NATO şi trebuie să luăm măsuri de apărare, împotriva unei posibile agresiuni din partea Rusiei.

Factorul politic şi cel militar trebuie să conlucreze eficient împreună  astfel încât să putem avea soluţii practice, în eventualitatea unei potenţiale agresiuni din partea Rusiei, până când primim sprijinul partenerilor din NATO, în baza articolului 5 din tratatul alianţei.

Până în momentul de faţă, nu am realizat mare lucru în acest sens, întrucât factorul politic se mişcă greoi şi pare să nu conştientizeze faptul că trebuie să investim masiv în industria de apărare, pentru a fi capabili să ne dotăm militarii cu armament de ultimă generaţie.

Întorcându-ne la ecuaţia geopolitică din Marea Neagră, oficialii de la MApN au pus în discuţie în urmă cu vreo trei un obiectiv politic şi militar ambiţios care viza crearea unei flote comune NATO la Marea Neagră, pentru  descurajarea tendinţelor expansioniste ale Federaţiei Ruse din regiune. Acest proiect nu trebuie abandonat prin sertarele politicienilor şi al CSAT-ului întrucât în cazul unui conflict naval cu Rusia, depindem de flota statelor membre NATO, întrucât echipamentele noastre sunt depăşite tehnologic, iar flota este mică.

“Marea majoritate a navelor actuale ale României au fost construite în anii 1970 şi 1980. Prin urmare, navele româneşti sunt în curs de îmbătrânire, şi la fel ca şi în cazul avioanelor forţelor aeriene, au nevoie de modernizare şi de înlocuire. România are un numar solid de fregate, corvete şi dragoare, însă este dezavantajată considerabil de lipsa unei aviaţii navale dezvoltate, de capacitatea redusă de apărare sol-aer şi de  capacitatea mediocră de luptă anti-submarin. Romania îi lipseşte, de asemenea, o forţă eficientă pe partea submarină”, declara, în urmă cu trei ani, într-un interviu pentru Hotnews.ro expertul Stratfor, Omar Lamrani.

Expertul Stratfor explica că într-un posibil conflict direct cu Federaţia Rusă la Marea Neagră, “submarinele sunt activele cele mai sigure în Marea Neagră”.

Cel care pare că a înţeles miza strategică de la Marea Neagră este ministrul Apărării, Mihai Fifor, care a susţinut recent, că va propune în CSAT şi-n Parlament un program prin care Forţele Navale Române să fie dotate cu trei submarine noi din 2020.

Obiectivul domnului Fifor este ambiţios şi depinde în mare măsură de fondurile pe care ar putea să le pună la dispoziţie liderii coaliţiei PSD-ALDE. Nu ştiu în ce măsură domnii Dragnea şi Tăriceanu ar fi interesaţi de investiţiile din domeniul apărării, însă mă tem să nu luăm submarine depăşite tehnologic, după modelul celor două fregate achiziţionate din Marea Britanie, în vremea guvernării lui Călin Popescu Tăriceanu, în 2007.

“S-a speculat foarte mult despre faptul că aş fi afirmat ca Forţele Navale Române se vor dota cu un submarin şi desigur foarte multă lume s-a întrebat ce Dumnezeu vrei să faci cu un submarin ? Cred că am fost greşit înţeles. Este vorba de trei submarine cu care Forţele Navale Române intenţionează să se doteze pe termen mediu şi lung”, a declarat Mihai Fifor.

În momentul de faţă, guvernele şi miniştrii care au trecut pe la Apărare din 1996 şi până în prezent, nu au găsit soluţii pentru submarinul Delfinul. Acesta ar fi putut să fie funcţional în momentul de faţă, dacă s-ar fi achiziţionat acumulatori şi nu s-ar fi ajuns în situaţia penibilă, ca echipajul să simuleze acţiuni de luptă în submarinul tras la ponton.

„O armă ca submarinul nu poate exista în dotarea unei marine decât dacă are trei piese. Chiar şi Delfinul, pe care-l avem noi acum, făcea parte dintr-o formaţie de trei submarine, numai că celelalte două n-au mai fost livrate pentru că a venit Revoluţia. Chiar şi în al Doilea Război Mondial am avut trei submarine“, a declarat contraamiralul în rezervă, Vergil Chiţac, potrivit adevărul.ro.

Până prinde viaţă proiectul ministrului Fifor este cale lungă, pentru că depinde în primul rând de bugetul alocat înzestrării şi implicit de decizia unanimă a clasei politice, trăim cu amintirea submarinelor pe care România le-a avut la Marea Neagră, în timpul celui de-al doilea război mondial.

Delfinul, Rechinul şi Marsuinul au scris istorie şi sovieticii, după 23 August 1944, au avut grijă să distrugă tradiţia noastră militară din domeniul armei submarin.

În 1987, Ceauşescu a reuşit să achiziţioneze din URSS un submarin modern botezat “Delfinul”, care urma să fie acompaniat în larg de încă două, dar revoluţia din decembrie 1989 a ucis proiectul.

Nu ne rămâne decât să sperăm că iniţiativa ministrului Mihai Fifor  se  va concretiza în următorii ani, iar politicienii se  vor gândi  că trebuie investit masiv şi-n domeniul înzestrării şi al apărării.

Până atunci, să dormim liniştiţi pentru că NATO se gândeşte numai la noi!!

Mai puteţi citi şi: Directorul Aeroportului Otopeni a demisionat

 

 

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.