Un cocktail letal: ”Coronavirus & Moscova”

-


România a bătut în această primăvară recordul la minuni. Căci, se știe, la noi orice minune durează maxim trei zile. Ei bine, iată că cele două luni de stare de urgență au ridicat ștacheta și avem cu ce ne mândri. Mai cu câteva amenzi abuzive, mai cu un ministru în geacă neagră de piele, dar până la urmă România a ieșit onorabil din prima bătălie cu coronavirusul.

 

Pentru că, să nu uităm de unde am plecat: de la spaima că în preajma Paștelui sute de mii de români se vor întoarce acasă din Occidentul deja virusat, și vor transforma într-o săptămâna România într-un Wuhan al Europei. Iată însă că până la urmă ne-am descurcat admirabil, cu mult deasupra unor state cu pretenții: numai în ultimele 24 de ore Franța a avut 483 de noi decese din cauza COVID-19.

Ce-i drept, în cazul nostru frică a păzit bostănăria: probabil speriați de lipsa de toate cele din spitalele românești, autoritățile au fost obligate să ne țină acasă și astfel problematica sănătății de la noi a devenit un rău pozitiv, care, paradoxal, ne-a ținut în viață. Din păcate însă, două luni de minuni se pare că reprezintă maximul care poate fi atins astăzi de conștiința, inteligența, dar și spiritul de solidaritate al poporului român. Nu putem mai mult, asta este o evidență.

Și aici nu vorbesc doar de faptul că s-a decis la Curtea Constituţională a României că amenzile date pentru nerespectarea stării de urgenţă sunt neconstituţionale, fapt ce a îngreunat izolarea în ultimele zile ale stării de urgență. La urma urmei, Curtea Constituțională se putea sesiza încă din 17 martie, adică din a doua zi de când președintele a promulgat starea de urgență. Faptul că nu a făcut-o atunci, ci mult mai târziu, nu poate însemna totuși decât o înțelegere a situației de către mult hulita Curte Constituțională, singura chestiune interesantă fiind față de cine sau mai bine zis cu cine a avut ,,înțelegere’’ Curtea.

Nu vorbim nici despre incredibila petrecere de sâmbătă seara din Herăstrău, unde sute de oameni au dansat mai bine de 9 ore în fața unui restaurant, unii lângă alții, fără măști de protecție. Sau de petrecerea asemănătoare de la un alt restaurant de pe malul Dâmboviței. Sau de Piața Constituției, unde două seri la rând au fost organizate expoziții spontane și ilegale de mașini.

Nu, aici vorbim despre indivizii despre care premierul Orban, destul de delicat a afirmat că transmit mesaje care ,,fac parte din apanajul unor tematici care nu au legătură cu interesul național’’. Discutăm evident despre ,,manifestanții’’ din ultimele două zile din Piața Victoriei. Acolo unde câteva sute de persoane, majoritatea fără măști și fără a respecta distanța minimă, s-au adunat pentru a protesta față de măsurile autorităților în contextul pandemiei de coronavirus, dar și pentru altele, scopul manifestărilor nefiind de altfel clar.

Unii strigau împotriva vaccinurilor, alții împotriva statului acasă. Alții nu credeau în existența virusului, susținând că este o conspirație mondială. Alții protestau împotriva rețelelor 5G și a Masoneriei. Protestele au fost cu ,,de toate’’: persoane promovate intens de propaganda rusă. Ultraortodocși. Vlogări slăviți de antenele lui Voiculescu, precum excentrica domnișoară Iosefina Pascal. Luptători anti-masonerie. Pseudo-călugări. Daci liberi! Publicistul anti-occidental și regizorul fără operă: Iulian Capsali.

Adrian Severin, fost ministru de externe și europarlamentar, condamnat în urmă cu 4 ani pentru trafic de influenţă şi luare de mită. George Simion, un activist unionist controversat, care a intrat în conflict cu maghiarii la Cimitirul din Valea Uzului.
Problema este că multe dintre persoanele amintite mai sus sunt promovate intens de propaganda rusă prin intemediul celebrului și nefastului portal Sputnik.

Ce spune acest lucru?

Că acești indivizi desfășoară în România activități care coincid cu interesele Moscovei. Numai câteva exemple: despre Capsali întâlnim pe Sputink nu mai puțin de 27 de articole. Titlul unuia (din 13.03.2019) spune tot: ,,Știrea zilei: decizie șocantă, lovește cel mai cunoscut ziar din România!’’. Ce ar putea fi atât de șocant pentru ruși? Evident, faptul că Redactorul Șef al României Libere, Iulian Capsali, a fost demis.

Și Iosefina Pascal este în topul preferințelor portalului rusesc: 23 de articole. Aici însă, în titluri, propaganda se întâlnește cu suprarealismul, asta dacă prezentăm o singură mostră: ,,Maria Grapini, gest de excepție pentru Sorina Pintea la nivel internațional!’’. Evident, gestul (cosmic!) al doamnei Maria este prezentat via duduia Pascal. În privința lui George Simion, un fost consilier prezidențial pentru securitate națională, afirmă: ,,mi se pare cumva că Simion și cei din jurul lui au apărut de nicăieri și brusc au devenit actori centrali ai scenei politice. Ideea lor de unificare cu paru’ mi se pare extrem de periculoasă.’’

Ce am mai putea adăuga? „O țară tristă, plină de humor…”

 

Citește și:

Rareş Bogdan: „Suntem condamnaţi să guvernăm!”


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.