UPDATE. Epidemie de gripă în România. Rafila: „Trendul crescător al îmbolnăvirilor se va păstra şi-n săptămânile viitoare”

-


UPDATE 15.01: Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, Alexandru Rafila susţine că trendul crescător al îmbolnăvirilor de gripă se va păstra şi în săptămânile viitoare, iar acest lucru nu este unul neaşteptat, având în vedere acoperirea vaccinală scăzută.


„Acum observăm că este o creştere de la săptămână la săptămână atât a numărului de cazuri de viroze respiratorii, cât şi a numărului de cazuri de gripă care sunt confirmate din punct de vedere clinic. Acest trend sigur se va păstra săptămânile următoare. Vom vedea cât timp. Depinde şi de evoluţia vremii. Ceea ce trebuie să înţelegem este o evoluţie care nu este neaşteptată, având în vedere acoperirea vaccinală destul de redusă care se înregistrează în ţara noastră – doar 23-24% la persoanele cu vârsta peste 65 de ani, în condiţiile în care Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă o acoperire vaccinală de 75% a acestei categorii, care este luată ca şi indicator”, a explicat Alexandru Rafila.

Ştirea Iniţială:

Ministerul Sănătății a declarat oficial, joi, epidemie de gripă în România, după ce Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile a raportat că, în ultima săptămână s-a înregistrat o creștere foarte mare a numărului de îmbolnăviri prin infecții respiratorii acute față de nivelul așteptat. De asemenea, gripa a evoluat foarte rapid şi s-a extins naţional.

Ultimele două persoane care au decedat din cauza gripei sunt un copil de un an şi şase luni din judeţul Neamţ şi o femeie de 49 de ani din judeţul Mureş. În ambele cazuri, s-a confirmat infectarea cu virus gripal tip A, subtip (H1)pdm09. Ambii aveau condiţii medicale pre-existente şi nu fuseseră vaccinaţi antigripal. De asemenea, au fost înregistrate peste 170.000 de infecţii respiratorii, cu 23.000 mai multe faţă de săptămâna trecută.

„În aceste condiții, specialiștii epidemiologi au constatat o evoluție epidemică a gripei. În acest context, toate măsurile luate până în prezent de către Ministerul Sănătății, precum și recomandările către populație, către unitățile sanitare, de îngrijire, sau colectivitățile școlare rămân aceleași. Mai mult, în această perioadă, este recomandată limitarea accesului vizitatorilor in spitale, în special în secțiile cu risc, realizarea triajului epidemiologic al personalului medico-sanitar, refacerea stocurilor de medicaţie antivirală și a stocurilor de echipamente de protecție” arată oficialii ministerului Sănătăţii, potrivit textului comunicatului de presă.

Sunt recomandate măsurile de igienă personală (spălarea cu apă şi săpun a mâinilor, folosirea batistelor pentru strănut sau tuse, respectarea unui regim de viaţă sănătos – alimentaţie bazată pe legume şi fructe, odihnă şi mişcare) sunt esenţiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecţiuni respiratorii, şi in special prin gripa.

De asemenea, trebuie să se evite automedicației și se impune consultarea medicului de familie pentru simptome care sugerează gripa și care poate stabili o eventuală indicație pentru spitalizare. Vaccinarea este cea mai eficientă metodă de prevenție și se recomandă, în continuare, vaccinarea antigripală.

Pe de altă parte trebuie realizat triajul epidemiologic zilnic pentru personalul medico-sanitar si auxiliar, cu scoaterea temporara din colectivitate a celor depistaţi cu simptomatologie respiratorie, purtarea echipamentului de protecţie adecvat (măşti, mănuşi, halate) de către vizitatori și personalul medical, purtarea maștii de către pacienți în UPU, pe traseul de la UPU la salon şi când părăseşte salonul de izolare/grupare.

Ministerul Sănătății  mai solicită unităților sanitare care internează cazuri de infecții respiratorii acute refacerea urgentă a stocurilor de antivirale, refacerea urgentă a stocurilor de echipament de protecţie și utilizarea corespunzătoare a acestuia, refacerea urgentă a stocurilor de săpun lichid, prosoape de hârtie, antiseptice şi dezinfectante, pentru o igiena riguroasa a mâinilor şi a suprafeţelor, respectarea protocoalelor de management al cazului de gripa precum și instituirea terapiei antivirale imediat după internare tuturor pacienților care prezintă tablou clinic compatibil cu gripa, fără a aştepta rezultatul de laborator.

În momentul de faţă, oficialii de la Sănătate au finalizat achiziția celor 35 000 de doze de vaccin gripal suplimentare pentru campania de vaccinare a persoanelor cu risc ridicat de îmbolnăvire. Noile doze de vaccin gripal vor fi distribuite de furnizor către direcțiile de sănătate publică, astfel încât săptămâna viitoare să se continue imunizarea persoanelor cu risc ridicat de îmbolnăvire în cabinetele medicilor de familie.

Citeşte şi:

Trattoria il PSD-PNL


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.