România, între criză şi iresponsabilitatea guvernării

-


În ultimele zile, marile burse din SUA, UE şi Asia au dat primul semnal asupra unei noi crize, care ar putea să izbucnească oricând şi oriunde pe glob. Deşi mulţi analişti au căutat să ne liniştească, scenariul din toamna lui 2008, când gigantul Lehman Brothers s-a prăbuşit şi a declanşat un tsunami bancar global, este mai aproape ca oricând.

Politicienii de la Bucureşti nu par să fi înţeles ceva din ce s-a întâmplat acum zece ani şi continua “ţopăiala financiară” fară nici un plan de rezervă, în situaţia în care vom intra iarăşi într-o spirală a crizei economice.

“Criza financiară declanşată în 2008 a fost o furtună cum se întâlneşte doar odată la 100 de ani, iar nimeni dintre cei implicaţi nu a mai văzut aşa ceva”, declara fostul şef al Trezoreriei SUA Hank Paulson, la cinci ani de la falimentul băncii Lehman Brothers.

Astăzi, avem o majoritate politică formată din PSD-ALDE, care nu guvernează în beneficiul cetăţeanului şi pare defazată de ceea ce se întâmplă în lumea globală. Imaginea acestei guvernări îmi aduce aminte de instabilitatea politică din România interbelică, în contextul în care liderii PSD-ALDE schimbă premierul şi guvernul odată la 6 luni.

Noul guvern este o formă fără fond în contextul în care toţi banii publici sunt pompaţi într-un aparat guvernamental lăbărţat şi-n pensii şi salarii pentru a menţine o economie fragilă, dospită ca-n basmele lui Petre Ispirescu, în trei zile şi trei nopţi, pe consum.

În urmă cu zece ani, guvernarea liberală a lui Călin Popescu Tăriceanu cu sprijinul politic al PSD-ului din Parlament ignora criza globală şi îi îndemna pe români să cumpere case ieftine, iar preşedintele Traian Băsescu anunţa că “Apocalipsa” era numai în prime time la posturile tv.

“Cu certiudine, nu vom rămâne în afara efectelor acestei crize”, declara  atunci Traian Băsescu, adaugând ca România “dispune de resursele necesare pentru depăşirea acestei situaţii”.

Pe 6 mai 2010, preşedintele Traian Băsescu a intrat în istorie, când de la pupitrul  Cotrocenilor a anunţat, că pensiile scădeau cu 15%, salariile din sistemul bugetar cu 25% şi subvenţiile acordate asistaţilor sociali.

Nu ştiu dacă această măsură a fostului preşedinte  a fost tocmai bună în acele momente dificile pentru naţiunea noastră, însă cu siguranţă că procesul de restructurare al statului a fost ratat complet atunci. Cel care a plătit pentru măsurile nepopulare a fost doar Băsescu şi PDL, iar Tăriceanu şi PSD-ul repetă astăzi la militru, scenariul premergător crizei din 2008.

“În primul rând, marea problemă a României a fost anul 2009 când o criză politică perpetuă, întreţinută de Traian Băsescu, a blocat practic orice strategie a României care ar fi securizat creşterea economică şi care ar fi limitat efectele crizei. Nu trebuie să repetăm aceleaşi greşeli şi îi văd pe unii pregătiţi să sacrifice un Cod Fiscal de care România are nevoie, în numele unor interese politice de moment şi în numele luptei pentru putere, scria Tăriceanu, într-o postare pe Facebook, în urmă cu trei ani.

Acum, guvernarea PSD-ALDE a împrumutat două miliarde de euro de pe pieţele internaţionale  prin intermediul a două noi emisiuni de obligaţiuni, pe 12 şi 20 de ani, fără a preciza public unde va folosi aceşti bani.

Pentru ce se împrumută aceşti politicieni iresponsabili? Pentru investiţii sau pentru acoperirea deficitului la pensii şi salarii?

În momentul de faţă, România încă îşi mai permite luxul să se împrumute întrucât plăteşte unele dintre cele mai mari dobânzi dintre ţările din regiune cu rating recomandat investitorilor. Ministerul Finanţelor Publice a împrumutat, în data de 1 februarie 2018, 2 miliarde euro de pe pieţele financiare internaţionale printr-o emisiune de euro-obligaţiuni în euro, în două tranşe, din care 750 milioane euro cu maturitatea de 12 ani cu cupon 2,50% şi 1,25 miliarde euro cu maturitatea de 20 ani cu cupon 3,375%.

Legea salarizării unitare se dovedeşte a  fi un eşec grosolan al PSD, întrucât a scăzut salariile bugetarilor şi nu le-a majorat, iar investiţiile lipsesc din economie.

„Angajații nu au de unde să știe până nu le vine fluturașul. Angajatorii nu au treabă cu statul. Se face confuzie între legea salarizării, trecerea contribuțiilor de la angajator la angajat…Este o confuzie generală, foarte puțini au citit legea. În urmă cu șapte luni când se dezbătea legea salarizării, eu am spus că vor scădea salariile la 3% dintre bugetari”, a declarat ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu la postul Antena3.

Până ne vom convinge cu toţii cu ce vom rămâne prin buzunare în urma revoluţiei fiscale a PSD, istoria se repetă şi nu învăţăm nimic din aceasta, iar statul social încurajează nemunca şi consumul pe datorie.

Mai puteţi citi şi: PNL are un document „din care reiese negru pe alb minciuna majorării salariilor cu 25%”

 

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.