România nu are nici o clasă de apicultură, deși a avut primul liceu apicol din Europa

-


România nu mai deține astăzi nicio clasă cu profil apicol, deși în 1971 profesorul Veceslav Harnaj a fondat în 1971 primul liceu apicol din Europa, pe platforma apicolă de la Băneasa. În 1990, acesta s-a transformat în Colegiu Agricol.

„Asociaţia Crescătorilor de Albine din România a deţinut singurul liceu de apicultură din România, care în prezent îi poartă numele profesorului Harnaj, dar este liceu agricol tehnologic şi nu are nici măcar o clasă de apicultură. După 1989, Ministerul Învăţământului l-a luat cu japca. Ne-am judecat, dar l-am pierdut, deşi era construit de noi, aveam dovezi, dar nu era terenul al nostru şi astfel s-a transformat şi reorganizat. Sigur, în prezent, liceele au autonomie şi Ministerul Învăţământului aprobă un anumit profil, dacă se solicită înfiinţarea unei clase, au baza şi sunt oameni interesaţi”, a declarat preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine din România (ACA), Ioan Fetea.

Potrivit acestuia, la nivel naţional nu mai există niciun liceu de apicultură, însă ACA face cursuri autorizate la ITM în Bucureşti şi în ţară pentru cei care vor să înveţe această meserie, dar şi pentru cei care au nevoie de un atestat pentru a putea lua fonduri europene.

„Noi facem cursuri autorizate cu ITM, avem cărţi, avem lectori autorizaţi, diapozitive, mergem în stupine, îi învăţăm. În ultimii 7-8 ani, peste 10.000 de apicultori au făcut aceste cursuri, unii vechi, alţii noi. Poate 15-20% din acest număr sunt noi, cei care au dorit să înveţe efectiv această meserie şi bineînţeles există interes şi printre femei”, a adăugat Ioan Fetea.

Potrivit acestuia, cursurile de apicultori făcute prin ACA costă între 200 şi maximum 400 de lei, pentru 360 de ore.

Şeful ACA a mai spus că Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Apicultură (ICDA), unde tot Asociaţia este proprietară, deţine un centru medical pentru apiterapie, România fiind una dintre puţinele ţări unde apiterapia a fost inclusă în pregătirea medicală de bază.

„România a făcut pionieriat la nivel mondial în apiterapie şi noi avem, la Bucureşti, un astfel de centru care aparţine de institut, ICDA. Este al nostru, ACA e proprietar la toate, şi a fost bine că a rămas aşa, pentru că altfel, poate, nu mai existam astăzi. Erau doar nişte magazine sau baruri, unde se făcea striptease, dar aşa au reuşit să ţinem tot patrimoniul asociaţiei şi chiar l-am dezvoltat foarte mult. El se dezvoltă în continuare, se bagă sute de mii de euro an de an în aceste activităţi. Am rămas utili pentru apicultura şi pentru albină”, a conchis Ioan Fetea.

 

Citește și:

Corina Crețu critică Guvernul că nu atrage fonduri comunitare pe transporturi

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.