România, aproape învinsă de pandemia de coronavirus. Medicul Beatrice Mahler: ”Nu suntem încă în zona de colaps la ATI, dar dacă vom ajunge la 7000 de cazuri va fi foarte greu”

-


România este pe cale să piardă bătălia cu coronavirusul în contextul în care în ultimele 24 de ore s-a depășit pragul de 4000 de noi infectări, iar sistemul de sănătate este pe cale să cedeze presiunilor survenite pe pacursul celor 7 luni scurse de când virusul a devenit o realitate cotidiană înfricoșătoare. Situația este cu atât mai dramatică cu cât politizarea electorală a pandemiei a sădit în anumite categorii sociale din România neîncrederea în instituțiile statului și-n însăși existența virusului.

Nerespectarea măsurilor de carantinare și propaganda ”cozilor de topor afiliate Sputnik.md” împotriva instituțiilor statului care gestionează pandemia sunt două elemente care pun în dificultate guvernarea liberală. De asemenea, un rol important în această ecuație l-a avut și coaliția toxică din Parlament (PSD-ProRomânia și ALDE) care militează activ în spațiul public pentru amânarea alegerilor parlamentare din 6 decembrie pentru primăvara anului viitor în speranța unei victorii la scor. Concomitent cu această manevră bine ticluită la sfârșitul stării de urgență, PSD ”bombardează” guvernarea liberală și implicit bugetul României cu o serie de măsuri populiste care vor crea haos și cel mai probabi un colaps generalizat al economiei României și așa șubrezite de pandemie.

În fața acestor situații dificile, președintele și guvernul liberal sunt obligați să ia măsuri dure pentru a ține sub control pandemia, dar totodată sunt blocați de perspectiva electorală din decembrie, de care PSD ”se ferește ca dracul de tămâie”. Până la un nou lockdown, România se afundă zilnic pe panta ascedentă a infectărilor cu noul coronavirus, în timp ce o anumită parte din societatea românească își face liniștită jocurile profitând de naivitatea și lipsa de educație a unei părți neînsemnate din România.

Un exemplu în acest sens a fost acțiunea de la Iași a unor elemente extremiste filo-ruse camuflate în haina credinței ortodoxe care au încercat să forțeze cordoanele de jandarmi pentru a se închina la moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva. Jandarmeria pare că a trecut cu vederea faptul că agitatorii nu purtau măști și nici nu respectau măsurile de carantinare, mulțumindu-se  doar să le aplice niște simple avertismente în loc să îi identifice și să îi amendeze drastic. Dincolo de acest episod trist de la Iași, societatea românească este fracturată și adânc politizată, iar bătălia cu virusul nu face decât să adâncească tot mai multe clivajele într-o țară cu grave carențe de educație și bun simț.

În acest context, medicul Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din București a declarat, pentru Jurnaliștii.ro, că pragul de 4000 de noi cazuri de infecție cu COVID-19 pe care România l-a depășit astăzi este unul intermediar întrucât nu s-a atins încă vârful pandemiei din acest sezon.

sursa foto: Digi 24

”Este o realitate tristă. De săptămâna trecută de când s-a observat acea creștere progresivă a numărului de cazuri, mă așteptam sincer să mergem în această direcție. Din păcate, la cum evoluează lucrurile, probabil că această cifră (n.r. 4000 de cazuri înregistrate miercuri în România) este intermediară, pentru că nu am ajuns la vârful pandemiei sau cel puțin pentru acest sezon în România. Este trist că suntem în această situație pentru că avem în fața un virus extrem de agresiv care are un grad de contagiune foarte mare. În acest moment, singurele arme reale de luptă împotriva acestuia sunt măsurile și testarea. În mare parte, oamenii au înțeles aceste lucruri și le aplică. Ce vedem la televizor și anumite reacții de lipsă de așteptare, cel mai probabil că acestea nu vin din neacceptarea în mod real a unei situații, ci mai mult dintr-o revoltă care presupune schimbarea stilului de viață care este extrem de dură. Nu este ușor pentru mine. Vreau să transmit un semnal de alarmă pentru că-n ultimele două zile cei care ajung la Marius Nasta au forme severe de afectare a plămânilor, care necesită oxigen din momentul în care intră pe ușa pavilionului sau stau pe un scaun până când putem să eliberăm un loc. Pacienții care sunt echilibrați îi rugăm să plece acasă pentru a le face loc celor care sunt dezechilibrați. Suntem într-un flux de internare -externare care nu ne mai surprinde”, a declarat, pentru Jurnaliștii.ro, medicul Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din București.

Potrivit acesteia, cei care au forme ușoare ale infecției cu COVID-19 trebuie să stea la domiciliu și să fie sub atenta observație a medicilor de familie.

”În acest moment nu mai internăm nicio persoană asimptomatică. Cei care au febră până în 38 grade se pot ține sub control. Aceste persoane trebuie să stea acasă și să fie manageriate de medicii de familie. Daca pacientul nu se simte bine, trebuie să apeleze la serviciul 112 și sigur se va găsi un pat în România unde să fie tratat. Sunt soluții la ATI pentru că nu suntem încă în zona de colaps, dar dacă vom ajunge la 7000 de cazuri va fi foarte greu”, a adăugat managerul Institutului de Pneumoftiziologie ”Marius Nasta” din Capitală.

Orban: ”Nu trebuie să ajungem la blocarea capacităţii de evaluare a stării de sănătate”

Premierul Ludovic Orban le-a solicitat miercuri medicilor de familie  să se implice pentru evaluarea stării de sănătate în cazurile de Covid. Potrivit acestuia, este nevoie de zone intermediare pentru pacienții care sunt în ventilație mecanică, dar care nu trebuie neapărat internați la terapie intensivă.

„Avem nevoie de implicarea medicilor de familie, în diferitele etape. Nu trebuie să ajungem la blocarea capacităţii de evaluare a stării de sănătate. Cine nu are simptome, cine nu are în mod evident nevoia de a i se evalua starea de sănătate, nu trebuie să se ducă la spital neapărat. Poate medicul de familie sau un medic de la Direcţia de sănătate publică să îi evalueze starea de sănătate. Nu putem aglomera spitalele cu persoane care nu au nevoie de evaluarea stării de sănătate sau de îngrijiri spitaliceşti, lăsând persoane care poate au nevoie de îngrijiri spitaliceşti să aştepte”, a declarat premierul Ludovic Orban.

În opinia acestuia, trebuie gândite zone intermediare pentru pacienții pe ventilație mecanică.

„Numărul de pacienţi care sunt trataţi în secţiile de terapie intensivă este mai mare decât numărul pacienţilor care sunt în ventilaţie mecanică. Trebuie să se facă o evaluare şi mai ales să se prevadă această zonă intermediară pe care am gândit-o, astfel încât să nu existe nicio persoană care să aibă nevoie de ventilare mecanică pentru care să nu existe posibilitatea de a asigura ventilarea mecanică”, a adăugat Ludovic Orban.

În ceea ce privește apelurile către 112, Orban vorbește despre parteneriate cu firme private. „Trebuie puţin nuanţată reglementarea, astfel încât să nu apeleze toţi cei care nu au simptome evidente la 112, pentru că încarcă sistemul de ambulanţă şi reduce capacitatea de răspuns pe care o are pentru urgenţele reale. Aici va trebui să găsim o soluţie ca să diminuăm excesul de apeluri către 112, prin creşterea capacităţii de răspuns a Direcţiilor de sănătate publică. Acolo unde este nevoie, faceţi parteneriate inclusiv cu companii private, care sunt specializate în astfel de tipuri de activităţi, inclusiv de tip call center, ca să creşteţi capacitatea de răspuns”, a subliniat premierul.

Arafat: ”Să nu apelezez la 112 pentru a fi testați sau să spună că au lipsă de gust”

Secretarul de stat Raed Arafat a făcut miercuri un nou apel către populație să respecte regulile sanitare, spunând că îndemnurile din spațiul public la nerespectarea măsurilor „înseamnă pacienți în plus și probabil alți pacienți decedați”.

Potrivit acestuia, românii nu trebuie să aglomereze 112 pentru a cere testarea pentru COVID-19.

”Să nu apelezez la 112 pentru a fi testați sau să spună că au lipsă de gust. Încarcă foarte mult sistemul. Persoanele care au rămas acasă pozitive da, pot suna la 112 dacă li se agravează starea.112 este un număr excepțional pentru urgențe și se simte presiunea în această fază”, a adăugat șeful DSU,Raed Arafat.

Alte 4.016 noi cazuri de infectare cu noul coronavirus au fost raportate în ultimele 24 de ore în România, bilanțul COVID-19 ajungând la 164.477, potrivit datelor publicate miercuri de Grupul de Comunicare Strategică. Este pentru prima dată când România depășește pragul de 4.000 de îmbolnăviri pe zi. De precizat că în ultima zi au fost făcute cele mai multe teste, de la debutul pandemiei – peste 31.300. În ultimele 24 de ore s-au înregistrat alte 66 de decese, în timp ce numărul pacienților internați la terapie intensivă crește și el alarmant, 686 de oameni fiind spitalizați la ATI.

Citește și:

 UPDATE. Orban: ”Indicele cumulat al cazurilor noi de COVID la mia de locuitori se calculează raportat la numărul persoanelor actualizat săptămânal de Evidenţa Populaţiei”


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.