România, pregătită pentru un al doilea val de coronavirus? Unifarm: „Avem toate stocurile necesare”

-


Directorul Unifarm, Adrian Ionel susţine că stocurile de materiale pe care compania le deţine în acest moment ar putea asigura necesarul spitalelor, în eventualitatea unui al doilea val al epidemiei de coronavirus.

„Stocurile noastre din acest moment ne fac să fim pregătiţi şi în faţa valului doi. Suntem foarte ok, dacă acest lucru se întâmplă. Nu ne dorim să se întâmple, dar în eventualitatea în care acest val se poate întâmpla, suntem foarte pregătiţi, avem toate stocurile necesare şi nu cred că va lipsi absolut nimic, din punctul acesta de vedere, din spitale. Stocurile din acest moment ne fac să întâmpinăm un potenţial val doi cu toate forţele, ca să zic aşa, cu toate echipamentele bine depozitate, într-o siguranţă deplină. Sperăm să se menţină această tendinţă descrescătoare, dar în eventualitatea în care lucrurile se precipită şi iau un eventual trend negativ, suntem pregătiţi”, a declarat directorul Unifarm, în cadrul forumului cu tema „Actuala pandemie COVID-19. Solidaritate în pandemie”.

În schimb, Horaţiu Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, a precizat că în România rata de mortalitate în ceea ce priveşte cazurile de COVID-19 este de sub 6% şi a apreciat că aceasta este una „scăzută, comparativ cu alte ţări europene”.

„În ciuda unui moment de euforie care a urmat trecerii la etapa de ponderată liberalizare – euforie pe care o putem explica din punct de vedere psihologic, după o perioadă mai lungă de restricţii – aparent lucrurile nu s-au inflamat foarte tare. Strategia pe care Ministerul Sănătăţii a adoptat-o, cu spitale de linia întâi, de linia a doua, cu spitale de suport, s-a dovedit a fi eficientă şi am putut îngriji toţi pacienţii care ne-au fost adresaţi. Rata de mortalitate este sub 6%. Este o rată de mortalitate scăzută, comparativ cu alte ţări europene, iar procentul de vindecări este important, depăşeşte uneori 50%”, a subliniat Horaţiu Moldovan.

Potrivit acestuia, în această perioadă au fost tratate toate urgenţele non-COVID, iar medicii au avut libertatea de a decide dacă este necesară o intervenţie.

„Orice pacient la care viaţa ar fi fost pusă în pericol – medicii care s-au ocupat de îngrijirea lor au avut libertatea să acţioneze şi să îi îngrijească. De altfel, mortalitatea globală în lunile februarie – martie – aprilie este comparabilă cu cele din anii precendenţi, neînregistrându-se un plus de mortalitate. Chiar a fost mai mică, ceea ce se poate lega de alte fenomene: scăderea numărului de accidente, ca urmare a diminuării traficului, şi aşa mai departe”, a conchis Horaţiu Moldovan.

Preşedintele Comisiei pentru managementul clinic şi epidemiologic al COVID-19, Adriana Pistol, a afirmat că până în toamnă în România s-ar putea înregistra 20.000 de cazuri de îmbolnăviri.

„De la un număr aproximativ de 700 – 800 de teste care au fost realizate, iniţial, zilnic, am ajuns să avem zile în care am avut peste 10.000 de teste pe zi. Sigur că numai o parte dintre ele au fost pozitive. Rata de pozitivitate a fluctuat. Iniţial a fost mai crescută. Nu am depăşit niciodată 10% din numărul de teste realizate, ca rată de pozitivitate. Acum, această rată de pozitivitate este şi mai mică. Ieri am avut aproximativ 3.000 de teste şi doar aproximativ 160 de cazuri. Sperăm ca acest lucru să se petreacă şi în continuare, deşi trebuie să recunosc, eu, ca medic epidemiolog, am oareşicare îndoieli. Mă aştept la o creştere mai consistentă a numărului de cazuri în următoarele zile. Aş putea spune, mai exact, în cursul săptămânii viitoare”, a conchis Adriana Pistol.

Citeşte şi:

Coronavirus în România.17.387 de români, infectaţi cu COVID-19. 1141 de pacienţi au decedat


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.