România – R.Moldova, un parteneriat care trebuie restartat din nou? Diplomația Ungariei, în ofensivă peste Prut

-


Debarcarea în toamnă a guvernului condus de Maia Sandu în urmă jocurilor de culise orchestrate de președintele pro-rus Igor Dodon l-a determinat pe șeful statului român, Klaus Iohannis, să continue politica distantă față Chișinău în linie cu UE, ca răspuns la ”îngroparea” reformelor convenite cu Bruxellesul de către guvernarea socialistă. În fapt, a fost o decizie corectă preluată și de guvernul liberal Orban, dar a permis totuși ca pe axa București-Chișinău să mai apără un încă un jucător conexat la căruța intereselor lui Vladimir Putin: Ungaria.

 

De asemenea, la 10 ani de la parafarea Parteneriatului Strategic cu R.Moldova, diplomația de la București a subliniat cadrul viitoarei colaborări cu guvernarea socialiștilor de la Chișinău: „sprijinul României, inclusiv financiar, va fi pe mai departe strict condiţionat de continuarea reformelor esenţiale pentru dezvoltarea democratică a Republicii Moldova şi avansarea parcursului său european”.

Ungaria, calul troian al lui Putin din interiorul UE, a reușit să dea o lovitură de imagine Bucureștiului, pe 12 martie, când premierul Viktor Orban a sosit la Chișinău într-o vizită fulger. În schimb, oficialii de la București au tăcut atunci, întrucât țintele politice erau și sunt cu totul altele, marcate de coronavirus și de socoteli electorale, de genul alegerilor anticipate.

Pentru propaganda pro-rusă și dodonistă de la Chișinău, vizita lui Viktor Orban a fost ”mană cerească” în contextul în care Igor Dodon este un președinte izolat în plan extern, iar apariția Budapestei în ecuație i-a creat sentimentul că poate obține niște avantaje speculând ”rivalitatea” dintre București și Budapesta. Pe termen mediu, relația cu Viktor Orban i-ar putea aduce lui Dodon un credit de 100 de milioane de euro pentru investiții, și-n rest numai gesturi de PR.  Dar cum socotelile de acasă nu prea se potrivesc de cele mai multe ori cu cele din târg, pandemia de coronavirus a schimbat perspectiva și R.Moldova a intrat într-un colaps economic și sanitar.

În momentul de față, în Republica Moldova sunt înregistrate 3771 cazuri de infecție cu COVID-19, din care 431 cazuri în Transnistria. De asemenea, 1182 persoane au fost tratate, dintre care 68 au fost externate pe parcursul zilei de miercuri, iar 116 persoane au decedat din cauza COVID-19. Într-un asemenea context sumbru, cu un împrumut rusesc blocat de CCRM, președintele pro-rus Igor Dodon trebuie să găsească niște soluții urgente de supraviețuire a statului moldav întrucât Kremlinul și Budapesta nu îi pot oferi nimic concret, ci vor prefera să facă anumite anumite gesturi de imagine.

Din păcate, expectativa Bucureștiului în relația cu R.Moldova din această perioadă de timp a fost calculată prost și a permis diplomației ungare să marcheze puncte importante de imagine în spațiul României dintre Prut și Nistru. O greșeală tactică care ne va costa pe termen mediu și lung, dacă Igor Dodon va reuși să mai câștige încă un mandat în alegerile prezidențiale din toamnă. Vizita lui Peter Szijjarto, pe care a făcut-o marți la Chișinău, a alimentat din plin propaganda anti-românească din R. Moldova, într-un moment în care ”oamenii Bucureștiului au tăcut mâlc”.

Cu cele 100.000 de măşti chirurgicale şi 5000 de perechi de mănuşi medicale donate de regimul lui Viktor Orban R.Moldova, oamenii Moscovei construiesc un joc de imagine care pune în dificultate sprijinul și investițiile statului român din ultimii ani.

”Ca reprezentant al unui guvern creştin-democrat, aş vrea să exprim marele nostru respect pentru activităţile guvernului social-democrat de la Chişinău de susţinere a intereselor naţionale. Şi noi credem că Ungaria este pe primul loc şi respectăm ţările care acordă prioritate intereselor naţionale”, a subliniat șeful diplomației ungare, Peter Szijjarto, potrivit MTI.

De asemenea, înaltul oficial ungar a menționat obiectul oficial al Ungariei în R.Moldova: „Avem şi un interes egoist ca Republica Moldova să aibă cât mai mare succes şi să-şi relanseze economia”. Neoficial, vor caută să folosească orice breșă de pe axa București-Chișinău pentru a construi o contrapondere la Ținutul Secuiesc, proiect geopolitic al Ungariei și de a bloca coagularea curentului unionist. După o îndelungată analiză, în plin război intern cu coronavirusul și PSD, guvernarea de la București și președintele Klaus Iohannis au pregătit un desant diplomatico-sanitar la Chișinău, în frunte cu ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu.

Este o acțiune necesară și utilă a Bucureștiului care trebuie să redefinească parametrii relației cu Chișinăul astfel încât să nu se piardă tot ceea ce s-a contruit în ultimii 30 de ani. Fără o strategie de politică externă dedicată acestui spațiu cu  investiții solide și oameni bine pregătiți, România nu va putea rezista la Chișinău acțiunilor hibride ale Kremlinului. Dacă președintele Klaus Iohannis nu va introduce R.Moldova în primele 10 obiective strategice ale politicii externe, vom pierde pași importanții în anii care vor veni și ne vom rezuma la amintirea celebrului ”Pod de Flori” din anii 1990.

România nu lăsa la greu R.Moldova în lupta cu coronavirusul

În acest context, o echipă formată din 42 de medici şi asistenţi medicali din cadrul Ministerului Apărării Naţionale şi Ministerului Sănătăţii va pleca în Republica Moldova pentru a completa echipele medicale din ţara vecină în lupta împotriva COVID-19.

„Deplasarea acesteia către localităţile Chişinău, Cahul şi Bălţi va fi realizată cu mijloace de transport ale Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) din cadrul Ministerului Afacerilor Interne şi Comandamentului Logistic Întrunit din cadrul Ministerului Apărării Naţionale”, arată IGSU.

Echipa de medici şi asistenţi medicali cu specializări în Anestezie şi Terapie Intensivă, Pneumologie, Medicină de Urgenţă şi Medicină Internă va desfăşura activităţi de acordare a asistenţei medicale şi îngrijire a pacienţilor diagnosticaţi cu COVID-19, precum şi misiuni de instruire a personalului medical din unităţile sanitare din Bălţi, Chişinău şi Cahul pentru o perioadă de 15 zile.

Echipamentele de protecţie pentru echipa medicală vor fi asigurate de IGSU pe întreaga durată a misiunii, acestea constând în combinezoane, măşti, mănuşi şi viziere. Totodată, legătura cu autorităţile responsabile din Republica Moldova şi asigurarea logistică vor fi realizate doi ofiţeri din cadrul IGSU. De asemenea, pentru buna desfăşurare a activităţilor, Ministerul Apărării Naţionale contribuie cu 10 sisteme de izolare şi transport al personalului contaminat cu agenţi biologici, echipamente care vor fi donate, la finalul misiunii, Republicii Moldova.

De asemenea, ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, ajunge astăzi la Chişinău, după ce preşedintele Klaus Iohannis şi Guvernul României au anunţat că acordă sprijin R. Moldova, în contextul epidemiei de SARS-CoV-2, cu o echipă medicală şi echipamente sanitare şi medicamente. În cadrul deplasării la Chișinău, ministrul Bogdan Aurescu va participa, alături de alți oficiali români, la ceremonia de întâmpinare organizată pentru echipa medicală din România care va activa pentru 15 zile în unitățile sistemului sanitar din R. Moldova implicate în tratarea pacienților infectați cu noul coronavirus.

Cu prilejul vizitei, ministrul va avea şi o întrevedere cu ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al R. Moldova, Oleg Ţulea, şi va fi primit de premierul Ion Chicu. De asemenea, oficialul va avea o serie de alte întrevederi cu reprezentanţi ai mediului politic din R. Moldova.

Potrivit MAE, Aurescu va evidenţia, cu prilejul vizitei, „necesitatea ca autorităţile din R. Moldova să continue consecvent reformele esenţiale pentru dezvoltarea democratică a ţării şi avansarea parcursului european, România continuând să urmărească cu prioritate respectarea intereselor şi aşteptărilor legitime ale cetăţenilor”.

În fapt, șeful diplomației de la București va cere guvernării socialiste continuarea reformelor convenite cu UE pentru a putea primi bani europeni și implicit finanțare de la București. Cel mai probabil, guvernarea PNL va căută să marcheze și electoral acțiunea din R.Moldova și va finanța separat primării și primari ai PAS. La zece ani de la semnarea parteneriatului strategic între România şi Republica Moldova pentru integrarea europeană a Republicii Moldova, Ministerul de Externe de la Bucureşti  a taxat dur guvernarea de la Chișinău și implicit a marcat cadrul viitoarei colaborări. Astfel că Bucureștiul va mai redeschide robinetul finanțărilor în momentul în care se vor face pași serioși în reformele convenite cu UE. Sprijinul sanitar pe care guvernarea liberală de la București l-a făcut pentru R.Moldova este unul normal și firesc, însă în spatele acestuia se ascunde o acțiune de PR electoral și un mesaj pentru oamenii lui Igor Dodon.

”Marcarea a 10 ani de la semnarea Parteneriatului Strategic nu reprezintă doar un prilej de satisfacţie, ci ar fi trebuit să reprezinte şi o oportunitate de a privi cu responsabilitate şi pragmatism spre viitor, astfel încât, prin eforturi reînnoite, să menţinem şi să consolidăm parcursul european al Republicii Moldova. Din păcate, situaţia politică actuală de la Chişinău nu încurajează o asemenea abordare. Evoluţiile recente de la Chişinău nu atestă continuarea sau realizarea unor reforme durabile în direcţia avansării agendei europene şi nu conferă garanţia unui parcurs european pentru Republica Moldova. În aceste condiţii, dezvoltarea Parteneriatului Strategic bilateral nu se poate realiza la adevăratul său potenţial, pe măsura voinţei şi capacităţii României”, arată MAE.

 

Citește și:

Dodon, coronavirusul și împrumutul de la ruși

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.