Până la urmă, ce ne facem cu romii?

-


Acum câteva zile, doi frați de etnie romă în vârstă de 21, respectiv 17 ani, au violat o bătrână dintr-un sat sucevean. Maria Grigoraș, cumnată cu bătrâna, a relatat pentru presă: „Acești oameni, care nu se pot numi oameni, ci animale, și-au bătut joc într-un hal fără de hal de biata bătrână. Medicii i-au pus un tub de plastic în loc de intestinul gros, bestia i-a băgat un băț în anus, a desfăcut-o toată, a mutilat-o și pe urmă i-a cerut banii.’’

 

Cu hemoragie puternică, bătrâna a avut puterea să se târâie pe viscol la o casă vecină, aflată destul de departe, unde a cerut ajutor. Bătrâna este internată acum în stare gravă la spital, medicii fiind rezervați cu privire la șansele acesteia de supraviețuire. Unul dintre cetățenii revoltați din sat explică problema pe care o au în comunitate: „vreau să precizez că nu vorbim de o familie de țigani, nu suntem rasiști, ci de oameni care ne terorizează. Sunt scandaloși, agresivi, suntem terorizați, ne este frică să plecăm la lucru și să lăsăm femeile în casă. Au făcut scandaluri, furturi și violuri”.

Și că tot a venit vorba de acum câteva zile, iată mai aflăm că șeful „Clanului sportivilor”, Marius Alin Alecu, alias „Bebino”, a căzut victimă în fața „Clanului țiganilor”, fiind atacat și spintecat în plin București de un nepot al lui… Napoleon Gheorghe. „Bebino” se află în comă la spital, el fiind masacrat: are degete amputate, toracele tăiat și tendoanele de la mâini secționate.

Aceste noi ,,realizări’’ ale comunității rome cu care începem anul cât se poate de șocant, continuă cum se cuvine una dintre știrile anului trecut, care a lăsat cu gura căscată nu doar România, ci și întreaga Uniune Europeană: inculpații (toți de etnie romă) pentru traficul a zeci de copii în Marea Britanie au fost achitați după 9 ani de procese în România.

Numai la Tribunalul Harghita, procesul s-a judecat din 2013 și au fost 53 de termene. Și da, discutăm despre un caz ce priveşte traficarea a 181 de copii care erau folosiţi la cerşetorie şi furturi. Cum să ne mai mirăm astfel că România nu este primită în spațiul Schengen? Cum să ne mai mirăm că cetățenii din Marea Britanie au votat pentru Brexit?

Dar să lăsăm polițistul englez care a condus ancheta în Anglia să vorbească: ,,E bătăie de joc. Sunt întristat şi şocat să aud că a fost abandonat cazul împotriva a 25 de membri ai reţelei de crimă organizată din Ţăndărei şi că zace în cenuşa Justiţiei penale din România. Justiţia penală din România a eşuat astăzi. A abandonat victimele, poliţiştii care au lucrat din greu la caz. Şi este un alt fapt care expune România criticilor privind corupţia şi lipsa de respect pentru domnia legii.’’

Am adus în discuție aceste fapte ale comunității rome pentru a ne ajuta să privim la rece afirmațiile recente ale unui primar din România, conform căruia trebuie introdusă o anchetă socială pentru viitorii părinți, care să facă dovada unei situații financiare acceptabile, a unui nivel de educație minim și a unei vârste minime la care un adult poate ajunge părinte.

Desigur, modul în care primarul s-a exprimat nu a fost cel mai fericit, iar anumite măsuri propuse sunt exagerate. Problema cea mare este însă că acesta nici n-a închis gura bine și un val de politiceni de stânga a pornit degrabă să-l acuze pe primar de nazism, rasism, antieuropenism și toate cele, fără să cunoască realitățile de pe teren și mai ales fără să propună soluții.

Realitățile se manifestă astfel: copii de 12 ani care au copii (în cazul acestora nici nu mai vorbim de educație minimă, deoarece este evident că, din cauza vârstei, abia au apucat să învețe câteva clase primare, dacă le au și pe acelea – abandonul școlar în comunitatea romilor este arhicunoscut). Mai vorbim de părinți romi care nasc copii doar pentru a primi alocații. Mai vorbim de părinți romi care își trimit copiii la furat. Mai vorbim de părinți romi care își vând copiii rețelelor de cerșetorie sau chiar celor de trafic cu carne vie. Mai vorbim într-un final de părinți romi cu o educație precară, fapt care înseamnă un singur lucru: nu au ce să-i învețe pe copiii lor, această muncă fiind preluată în totalitate de societatea și învățământul românesc, care sunt așa cum sunt.

Nu mai avem astfel de ce să ne ascundem în spatele corectitudinii politice și să nu acceptăm că trăim de trei decenii în această cameră care se numește România, cu un mare elefant pe care nimeni nu îndrăznește să-l vadă.

Iar mai devreme sau mai târziu, dacă nu vom accepta să discutăm deschis și cu soluții concrete depre această problemă, s-ar putea ca presiunea socială să aducă în politica românească un partid extremist, care să rezolve această problemă într-un mod cu adevărat nedemn de acest secol.

Citește și:

Iohannis a promulgat legea pentru dublarea alocaţiilor pentru copii


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.