România, o ţintă predilectă a populismului global promovat de Kremlin? „Operațiunea Infektion” şi „reţeaua idioţilor utili”

-


Criza generată de pandemia COVID-19 s-a dovedit a fi un nou factor de stimulare al diverselor mișcări naționalist-populiste răspândite în diverse state de pe glob. Rusia se foloseşte de un tipar de propagandă neagră de extracție sovietică, care își are originea în „Operațiunea Infektion” lansată de KGB în anii ’80, pentru a discredita și învinovăți SUA de răspândirea virusului HIV în țările din Lumea a Treia, inclusiv în URSS. În momentul de faţă, narațiunea este „reciclată” de aparatul de propagandă al Kremlinului prin adăugarea unor noi nuanțe manipulatorii, și răspândită pe diverse canale afiliate şi-n România.

Expertul LID Moldova, sociologul Nicolae Ţîbrigan, a declarat, pentru Jurnaliştii.ro, că miza pe termen lung a Kremlinului de a destabiliza și destrăma UE a devenit un „secret al lui Polichinelle”, unde agresiunile de tip hibrid – un amestec de propagandă, atacuri cibernetice și dezinformare alcătuiesc un „modus operandi” pentru diverși agenți de influență locali și chiar grupări operative ale serviciilor secrete rusești (cum ar fi Unitatea 29155) implicate în asasinate, atacuri cibernetice, spionaj și activități de șantaj pe teritoriul UE și NATO.

sursa foto: Nicolae Ţibrigan/ Facebook

„Recentele demonstrații împotriva măsurilor de limitare a epidemiei de coronavirus desfășurate în Statele Unite, Germania, Marea Britanie, Elveția, Polonia și Bulgaria a determinat îngrijorări serioase în rândul liderilor politici și a experților în domeniul sănătății, ultimii așteptându-se la izbucnirea de noi valuri de infectări în rândul populațiilor din cauza contestării din ce în ce mai vocale a măsurilor de prevenire de îmbolnăvire cu covid-19. În timp ce partidele clasice se concentrează tot mai mult pe adaptarea societăților democratice la efectele transformatoare ale globalizării post-pandemie, partidele și liderii populiști profită din plin de contextul anxietății și nemulțumirii cetățenilor din diverse state pentru a-și promova agenda extremistă și narațiunile de de-globalizare prin apeluri de #mefirst, chiar dacă aceștia sunt primii beneficiari și utilizatori eficienți ai produselor tehnologice și informaționale ale lumii globalizate”, a declarat, pentru Jurnaliştii.ro, sociologul Nicolae Ţîbrigan.

Potrivit acestuia, „de-globalizarea” este doar o tendință pe care actuala criză generată de COVID-19 o accelerează și care reprezintă un excelent paravan pentru „măsurile active” ale Kremlinului în a alimenta (mediatic, politic și financiar) demersurile centrifuge din interiorul Uniunii Europene.

„Unele din aceste „măsuri active” presupun inclusiv stimularea, mediatizarea și monitorizarea protestelor stradale ale căror revendicări ar putea fi instrumentalizate pe direcții antioccidentale, naționalist-populiste și chiar extremiste, indiferent de orientarea ideologică a acestor mișcări (de stânga sau de dreapta). În Germania, de exemplu, chiar dacă numeroasele restricții fuseseră anulate de autorități, mii de persoane au ieșit pe străzile câtorva orașe pentru a protesta împotriva măsurilor luate de landuri, printre participanți amestecându-se extremiști de dreapta și adepți ai teoriilor conspirației. Același lucru s-a întâmplat și în Polonia, unde contestatarii nemulțumiți de măsurile anti-coronavirus fuseseră dispersați cu gaze lacrimogene, autoritățile operând și câteva arestări. O bună parte din aceste proteste au fost reflectate de principele surse ale propagandei ruse – RT și Sputnik, evenimentele fiind prezentate într-un cadru contextualizat anti-european cu scopul de a prezenta o Uniune Europeană slăbită de criza pandemică și răvășită acum de turbulențe politice din cauza măsurilor de carantină („lockdown”)”, a adăugat expertul LID Moldova.

În ceea ce priveşte protestele desfăţurate weekendul trecut la Bucureşti, Nicolae Ţîbrigan susţine că acestea au reprezentat o copie palidă a celor din Germania și Bulgaria, rezultând din prezența în Piața Victoriei a câteva zeci de persoane care au profitat de vidul legislativ al sancțiunilor între „starea de urgență” și „starea de alertă” pentru a sfida normele sanitare impuse de Guvern.

„Oculta Mondială, 5G şi Masoneria”, temele favorite ale propagandei putiniste

„Desigur că nu avem cum să trecem cu vederea prezența la protest din week-endul trecut a unor personaje pitorești apreciate și promovate constant de Sputnik Moldova. Mai mult, vocea „organizatorilor” protestului n-a fost una unitară, și nici protestatarii n-au manifestat sub deviza unor demersuri și revendicări mai coerente. Scandările și lozincile s-au limitat la chemări împotriva „dictaturii covid-1984” (cu trimiteri la celebra lucrare a lui Orwell) impuse de autorități, la demisia in corpore a guvernului și președintelui, sau chiar la rezistență împotriva „Ocultei Mondiale” a „Masoneriei”, a instalării antenelor 5G, a presei mainstream, etc. Chiar una dintre „sursele mobilizatoare” ale evenimentului – pagina anonimă creată pe 6 mai „Frontul Civic Unit” (denumire preluată de la mișcarea politică rusă a lui Garry Kasparov) a distribuit documentare cu tentă conspiraționistă, subtitrate în română, unde era expusă narațiunea potrivit căreia „noul coronavirus ar fi o armă biologică realizată într-un laborator din Statele Unite pentru a domina lumea”, a subliniat expertul LID Moldova.

În Piaţa Victoriei, protestele împotriva măsurilor anti-COVID 19 luate de Guvern au fost un mix pestriț de participanți și revendicări, unele desprinse din lista de teme-fanion ale propagandei pro-Kremlin, iar altele de-a dreptul aberante sau chiar extremiste. În această ecuaţie, portavocea propagandei putiniste din România, Sputnik, nu a evidenţiat poziţiile masei de conspiraţionişti din Piaţa Victoriei.

„Dacă e să analizăm mai în profunzime, am putea ajunge la concluzia ca, pe viitor „jurnaliștii” sputnik-iști nici n-ar mai avea nevoie să se intersecteze cu acest subiect din moment ce dispune deja de o vastă rețea de „idioți utili” locali, care le fac treaba cu sârguință, prin instrumentalizarea teoriilor conspiraționiste despre coronavirus într-o direcție anti-occidentală și anti-europeană. Ori, discursurile și ideile promovate în acest „ecosistem” de pe social media au nimerit pe un teren fertil, propice: erodarea încrederii în autorități și în explicațiile lor”, a conchis Nicolae Ţîbrigan.

În acest context, sondajul IRES publicat luni a arătat că „jumătate dintre români cred că statul a ascuns informații importante în această criză și în același procent cred că statul și presa au avut o înțelegere pentru a trunchia, denatura sau limita informații cu privire la COVID-19”, și doar o treime din români (36%) percep statul ca pe un „partener de încredere” în contextul actualei crize.

Cu cât încrederea în instituții, decidenți, mass-media, oameni de știință este mai scăzută, cu atât publicul va fi mai predispus să caute explicații din surse alternative, devenind mult mai susceptibili să creadă în diverși „profeți” sau zvonuri, atacând în schimb orice contra-narațiune care se bazează pe date empirice și fapte, rezultând și o anihilare inconștientă a gândirii critice.

Arafat: „Ştirea zilei este că există virus şi se poate întoarce împotriva noastră”

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, secretarul de stat în MAI, Raed Arafat, a declarat, vineri, că acţiuni similare cu cea din Piaţa Victoriei, unde în jur de două sute de persoane au protestat, „sunt riscante pentru societate”.

„Au apărut astfel de demonstranţi şi în Germania şi în alte părţi. Oameni care s-au ghidat după reţelele de socializare, după manipulare şi dezinformare. După oameni care veneau şi ziceau că ei pot dovedi că e o conspiraţie mondială şi nu există virus. Din păcate, ştirea zilei este că există virus, că este periculos şi că, dacă ne jucăm cu această situaţie, se întoarce împotriva noastră. Tot ce am muncit împreună o să pierdem în următoarea perioadă şi mai ales la toamnă, dacă nu respectăm regulile”, a subliniat Raed Arafat.

Potrivit acestuia, cu coronavirusul nu este de glumit şi nici un cetăţean nu trebuie să treacă prin supliciile acestei infecţii.

„Sau să aibă vreun apropiat care să păţească treaba asta. Abia atunci o să înţeleagă că nu este de glumit. Ei fac pentru că toată lumea se simte protejată şi sănătoasă. De ce vrem să ne testăm rezistenţa până la ultimul moment, să vedem apoi că am păţit-o?”, a întrebat secretarul de stat în MAI.

Circa 200 de persoane s-au adunat, vineri şi sâmbătă în Piaţa Victoriei, pentru a-şi manifesta nemulţumirea faţă de măsurile adoptate de Guvern pentru a gestiona pandemia de COVID-19.

Adunarea publică a fost ilegală, iar potrivit hotărârii Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, în perioada stării de alertă, „pentru prevenirea răspândirii infecţiilor cu SARS-CoV-2, sunt interzise organizarea şi desfăşurarea de mitinguri, demonstraţii, concerte sau orice alte întruniri în spaţii deschise”.

Citeşte şi:

Rusia, principala amenințare la adresa securității Poloniei. Spre un nou ”Tratat de la Varșovia” în sens invers


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.