România și „cercetarea”

-


România e în coada clasamentului când vine vorba de cercetare. Se plâng actorii că mor de foame, dar de ei măcar mai aude cineva și, cu puțin noroc (și compromisuri), prinzi o reclamă la farmacie, un rol într-un serial moromețian sau de figurant comic într-un reality show.

Cercetătorii ce să facă în țara asta? Să curețe Cel Mai Șmecher Laser din lume de praf? Să caute chintesența dacismului în găuri din pământ? România alocă doar undeva la 2% cercetării. Până la urmă, de ce ai da mai mult într-o țară care oricum le știe pe toate? Nu știu românii tot? Ba da. Nu mai e nimic de aflat. Gata. Punct.

Cu toate astea se mai fac și investiții în cercetare. 

Universitatea din Pitești a inaugurat, odată cu începerea noului an școlar universitar, un paraclis ortodox. Ce are sula cu prefectura? Nu e doar un paraclis, ci, așa cum l-au prezentat oficialii, un „laborator în care știința vine să se întâlnească în mod fericit, armonios cu credința noastră creștină, ortodoxă”. 

Vedeți? Nu este o simplă clădire în care oamenii sunt chemați să respecte niște canoane rigide și să se închine evlavioși la pictograme cu oameni care au trăit în vremuri imemorabile. Paraclisul va sta la baza unor studii care cel mai probabil vor zdruncina lumea științifică. În acest laborator creștin-ortodox al neamului românesc se vor testa (și demonstra) teorii despre care s-a tot vorbit:

  • Moaștele vindecă;
  • Rugăciunile vindecă;
  • Donațiile date bisericii vindecă.

Profesorul Dumitru Chirlesan, profesor asociat al Universității, a declarat într-o postare că „<<oșteni cu crucea-n frunte, căci oastea e creștină>>, vom continua cu credință să ne facem datoria față de comunitatea în care trăim”.

Vedeți? Totul e pentru binele comunității. Ce era de făcut cu banii cheltuiți pe paraclis? Ce e de studiat în țara asta, ori care laborator are nevoie de vreun calculator performant? 

Poate părea comică situația în care se află „România științifică”, dar pare o tendință. Am putea să nu mai investim în autostrăzi și să facem troițe din kilometru în kilometru. Școlile se pot transforma în biserici și spitalele pot renunța oricând la medicamente pentru prescuri și rugăciuni. 

Vivat Academia, Viva UPIT.

Citește și:

Stelian Tănase, despre dedesubturile moţiunii de cenzură: „Orice ofertă face doamna Dăncilă este zero barat. Pică oricum”

  


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.