Românii, sclavi în spălătoriile auto din Marea Britanie. Semnele sclaviei moderne

-


Mii de lucrători de la spălătoriile de maşini din Marea Britanie sunt sclavi, cei mai mulți fiind originari din Europa de est, potrivit unui studiu al organizației antitrafic Unseen, informează Reuters. 2170 de presupuse victime sunt români, a constatat organizaţia.

 

Îndatoraţi, forţaţi să muncească în condiţii lipsite de securitate, lăsaţi fără documente şi supuşi la ameninţări, abuzuri şi violenţă. Cam aceasta este lista de umilințe la care sunt supuși cei care, cu bună credință, vin în Marea Britanie pentru a câștiga un ban cinstit.

„Raportul subliniază importanţa crucială ca toată lumea să poată recunoaşte semnele sclaviei şi exploatării şi să fie dispusă să le raporteze”, a subliniat Andrew Wallis, directorul Unseen, care a dechis linia pentru reclamații în octombrie 2016.

Prin campanii ale poliţiei şi organizaţiilor de caritate, dar şi printr-o nouă aplicaţie de telefonie mobilă, şoferii sunt încurajaţi să anunţe dacă au suspiciuni

„Dacă mergeți la o spălătorie de mașini și observați că muncitorii  nu poartă echipamentul de protecție, dacă sunt retrași, nu doresc să se ocupe de bani și dacă prețul pe care vi-l cer este unul mic, toate acestea ar trebui să fie un semnal de alarmă”, a mai spus Wallis.

Apelurile către linia de asistență privind posibila sclavie la spălătoriile auto au condus la 400 de reclamații la poliție și la autoritățile locale.

„Spălătoriile de mașini sunt cunoscute ca fiind una dintre principalele domenii în care are loc exploatarea muncii. Este important ca publicul să cunoască semnele sclaviei moderne și să o raporteze autorităților”, a declarat Adam Thompson, de la National Crime Agency’s slavery.

Marea Britanie este considerată lider internațional în lupta împotriva sclaviei moderne, după ce a adoptat o lege în 2015 cu doar câteva luni înainte ca Organizația Națiunilor Unite să adopte un obiectiv global pentru a pune capăt sclaviei până în 2030.

Citește și:

Trenul Bucureşti-Constanţa, oprit din cauza unui călător iresponsabil


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.