Românii suferă de „Freddy-Krueger”

-


Freddy Krueger este un personaj de groază. Un bărbat care apare în visele oamenilor și îi omoară cu ajutorul unei mănuși tăioase.

Dunning-Krueger este o eroare de apreciere. Pe scurt, oamenii proști și incapabili care cred despre ei că-s mult mai competenți suferă de Dunning-Krueger.
Titlul este un mix dintre cele două.

O știre care n-a făcut subiect de dezbatere publică, și trebuia, e că 66% dintre români se cred superiori din punct de vedere cultural altor nații. De acolo și efectul Freddy-Kruger.

Suntem înspăimântător de autosuficienți. E chiar o minune că n-am reușit să facem implozie de atâta ego, ori că românii nu se nasc cu mai puține coaste, un răspuns evolutiv la faptul că majoritatea compatrioților se auto-apreciază oral de atâtea ori pe parcursul unei vieți.

66% dintre români se cred superiori din punct de vedere cultural altor nații

Dar nu suntem pe primul loc în topul celor care suferă de sine. Stăm pe podium, după greci și bulgari. Probabil că acest clasament se încheie cu țări scandinave, că așa-s oamenii civilizați. Modești și cu măsură. Aici treaba stă cu totul altfel, că doar suntem țări creștine (noi, grecii și bulgarii), avem o misiune mesianică, o glorioasă istorie de subjugare, și suntem pretențioși până la Dumnezeu.

Așa grozavi cum suntem ca popor, doar 29% dintre români ar accepta în familie un evreu sau musulman, și tot 29% din cei care s-au născut în interiorul acestui concept politic numit România nu ar vrea vecini evrei sau musulmani. Aproape o treime din români ar vrea să trăiască într-o bulă.

74% cred că religia creștină ne definește ca popor, dar e interesant de aflat câți dintre ei respectă canoanele religioase, se duc la biserică și se abțin de la păcate. Cifrele neoficiale arată că suntem pe cât de mândri pe atât de ipocriți.

Cu ocazia centenarului, pare o minune că n-am reușit să ne fragmentăm de cât de buni suntem. Probabil că liantul autosuficienței a reușit să ne țină împreună. Și cel mai probabil că ăsta o să ne și separe. N-o să fie vreo mișcare politică externă, ci pur și simplu n-o să ne mai putem respira aerul de cât de buni suntem.

Îmi e groază să știu că, dintr-o mulțime de români, oriunde m-aș afla, peste 60% dintre români se cred mai buni ca alții și net superiori. Ce ființe mici și fără măsură. Probabil d-aia avem și toate aceste derapaje de morală și valori. Când te crezi prea sus, ai impresia că poți lăsa garda jos. Amarnică iluzie.

Dacă ai putea reduce România la o singură persoană, cu o personalitate conformă cifrelor, nu știu cine ar vrea să bea o cafea cu România. E atât de lăudăroasă și falsă. Păcat, are potențial, dar își dă repede în petec.


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.