Peskov: „Lukaşenko rămâne preşedintele legitim al ţării şi interlocutorul lui Vladimir Putin”

-


Preşedintele rus Vladimir Putin şi liderul bielorus Aleksandr Lukaşenko au convenit luni seara că Moscova poate retrage de la frontiera cu Belarus trupele ruse care ar fi trebuit să servească drept forţă de poliţie de rezervă în cazul în care protestele ar fi devenit violente, scrie Agerpres.

„Un rezultat important al convorbirilor celor doi preşedinţi de la Soci este acordul ca Rusia să înlăture unităţile de rezervă de poliţişti şi ale gărzii naţionale care au fost desfăşurate în apropierea frontierei Rusia-Belarus, iar oamenii au fost trimişi în bazele lor permanente”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Potrivit acestuia,  Aleksandr Lukaşenko a confirmat în timpul întâlnirii cu Vladimir Putin că vrea să modifice Constituţia.

„Lukaşenko şi-a confirmat intenţia de a aduce modificări Constituţiei”, a subliniat purtătorul de cuvânt al Administraţiei ruse, după întâlnirea de peste 4 ore a celor doi preşedinţi de la Soci.

Amănuntele acestei revizuiri a Constituţiei, susţinute de Kremlin şi deja evocată de Lukaşenko, rămân vagi.  În acest sens, Lukaşenko a subliniat la sfârşitul lunii august că „specialişti” lucrează la această reformă, care va fi apoi supusă unui „referendum”.

Pe de altă parte, Peskov a confirmat că Moscova va acorda un credit de un miliard şi jumătate de dolari Belarusului, ale cărui dificultăţi economice au fost amplificate de criza coronavirusului.

„Lukaşenko rămâne preşedintele legitim al ţării şi interlocutorul lui Vladimir Putin. Noi vrem ca ceea ce se întâmplă în Belarus să se deruleze nu prin procese anti-constituţionale, ci în cadrul legii”, a adăugat purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Întâlnirea cu Putin este prima a lui Lukaşenko cu un lider străin de la începutul protestelor împotriva realegerii sale. În cadrul acestei prime întâlniri de la izbucnirea protestelor anti-regim în Belarus, Putin a subliniat că belaruşii trebuie să îşi rezolve singuri criza survenită în urma alegerilor prezidenţiale din 9 august.

„Suntem pentru ca belaruşii înşişi, fără sugestii şi presiuni din exterior, să rezolve această situaţie şi să găsească o soluţie comună”, a conchis Vladimir Putin.

Citeştev şi:

Trump avertizează din nou Teheranul: „Orice atac împotriva SUA va fi urmat de un atac contra Iranului”


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.