Rusia îi va livra Indiei sistemul anti-rachetă S-400

-


Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov susţine că India a semnat un acord cu Rusia pentru achiziţia de sisteme ruseşti de apărare antirachetă S-400.

 

Acordul parafat cu India pentru livrarea de S-400, pe care mass-media rusă îl estimează la 5 miliarde de dolari, a fost încheiat în timpul vizitei pe care preşedintele rus, Vladimir Putin a întreprins-o la New Delhi.

Apărarea este piatra de temelie a legăturilor diplomatice dintre Rusia şi India, care au o relaţie bilaterală istoric privilegiată. Negocierile pentru achiziţionarea acestui dispozitiv de rachete sol-aer s-au desfăşurat timp de mai multe luni, dar India s-a confruntat cu ameninţări cu sancţiuni din partea SUA în cazul achiziţionării de arme ruseşti.

Congresul american a adoptat o lege în 2017 pentru a sancţiona Rusia pentru acţiunile sale în Ucraina şi ingerinţa sa în alegerile prezidenţiale din SUA. Acest text impune sancţiuni economice împotriva oricărei entităţi sau a unei ţări care încheie contracte de armament cu companii ruseşti.

India speră să obţină o derogare din partea Washingtonului, dar până acum a primit doar avertismente.

Acest acord reprezintă o lovitură indirectă împotriva SUA care a impus luna trecută sancţiuni împotriva Chinei, în urma achiziţionării de către aceasta de arme ruseşti, inclusiv echipamente aferente sistemelor S-400.

SUA a impus sancţiuni împotriva agenţiei statului rus pentru exportul de arme, Rosoboronexport, în urma implicării Moscovei în criza din estul Ucrainei.

Citeşte şi:

Puterea latentă a Indiei și a Oceanului ei

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.