Rusia pe înţelesul tuturor. Episodul 2

-


Majoritatea celor ce admiră Rusia vorbesc despre capacitatea deosebită de regenerare a acestui stat. Vorbesc despre teritoriul ei imens în care s-au pierdut armatele lui Napoleon şi Hitler şi desigur că acest lucru este adevărat. Nu mai puţin adevărat este însă şi proverbul românesc care spune că ulciorul nu merge de multe ori la apă. La un moment dat acesta se va sparge, iar acest moment pentru Rusia va trebui să fie în secolul XXI. Iar motivele vor fi în principiu de ordin intern.

Trebuie subliniat din start că demografia Rusiei este la pământ. Rusia are o populaţie de aproximativ 144 de milioane de oameni, ceea ce la prima vedere poate părea mult, dar în realitate este foarte puţin, având în vedere teritoriul ce îl ocupă. Astfel, deşi Rusia este cea mai mare ţară din lume, ea este abia pe locul 225 din punct de vedere al densităţii populaţiei. Iar 77% din populaţie este concentrată în partea europeană a Rusiei, lăsând bogata regiune asiatică a acestei ţări aproape pustie.

Alcoolismul printre bărbaţii ruși e pandemic, cauzând decese în masă, autorităţile declanşând permanent campanii împotriva băuturii, fără însă un efect notabil. Speranţa de viaţă la bărbaţi este de numai 64,15 ani. Speranţa de viaţă pentru ambele sexe este de 69,83 de ani, adică abia locul 126 pe plan mondial (după UN World Population Prospects, 2015).

În ciuda eforturilor considerabile făcute atât în timpul preşedintelui Putin, cât şi în perioada Medvedev, situaţia demografică a Rusiei nu s-a ameliorat în mod deosebit. Astfel, la nivelul anului 2015 existau 13.0 decese şi 13.3 naşteri la mia de locuitori. O creştere infimă. Ceea ce duce la o îmbătrânire rapidă a populaţiei. Adică la dezastru pentru o țară cu pretențiile Rusiei.

Demn de semnalat este şi faptul că numărul cel mai mare de naşteri este consemnat în regiunile dominate de populaţia musulmană. Islamul este de altfel a două religie în Rusia, milioane de cetăţeni ruşi rugându-se lui Allah. Populaţia musulmană deci creşte. Există chiar presupuneri că, în jurul anului 2050, Islamul va deveni religia predominantă în Rusia. Aviz amatorilor de ,,Rusie ortodoxă’’! Mai mult decât atât, declinul populaţiei ruse şi creşterea numărului de musulmani duce la escaladări ale conflictelor dintre cele două mari comunităţi religioase ale Rusiei.

Însă problema demografică nu este decât cea mai mică dintre problemele Rusiei…

Mai puteți citi și:

Rusia pe înţelesul tuturor. Episodul 1


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *