Rusia pe înţelesul tuturor. Episodul 3

-


Winston Churchill spunea că ,,Rusia este o ghicitoare înfăşurată într-un mister, în interiorul unei enigme’’. Probabil că a vrut să fie diplomat faţă de fostul său aliat din război. Altfel, ar fi vorbit despre ea cum era cunoscută încă de pe vremea imperiului ţarist: o închisoare a naţiunilor.

Aceste naţiuni au avut, în general, ghinionul să se afle în locul nepotrivit, la momentul nepotrivit. Nu prea aveai ce face dacă te numeai Lituania şi te învecinai cu URSS în 1940. Însă odată cu destrămarea imperiului sovietic, unele state au reuşit să iasă de sub dominaţia Moscovei. Altele nu. Toate aceste state dau însă mari bătăi de cap conducătorilor de la Kremlin. Astăzi vom discuta despre bătăile de cap din zona Caucazului.

Caucazul poate fi definit ca o zonă ce desparte interesele ruseşti de cele turceşti, două foste mari imperii ce în ultimele secole s-au tot războit, au tot făcut pace, dar întotdeauna şi-au disputat acest teritoriu. Toate conflictele relativ recente apărute în această zona, care de care mai neobişnuite, care de care mai complicate, ba şi cu nume imposibil de pronunţat, nu pot fi privite decât ca o permanentă vendetă între serviciile de informaţii ale Rusiei şi Turciei, plus (câteodată) ale SUA. Atât şi nimic mai mult.

Actuala apropiere dintre Turcia și Rusia este una de ocazie. Ea se va stinge cum a început: rapid.

Munţii Caucaz, cu o întindere de peste 1000 de kilometri, cu altitudini ce depăşesc constant 4000m, reprezintă pentru Rusia o graniță naturală. Dincolo de această graniţă, spre nord, se întinde o câmpie ce duce lin şi periculos spre inima Rusiei. Acesta este principalul motiv pentru care ruşii doresc să controleze Caucazul. Despre cel mai înalt vârf din Munţii Cauzaz, Elbrus (5.642 m), a cărui măreţie o puteţi admira şi în fotografia ce însoţeşte acest articol, se poate spune astfel că este adevărata coastă a Rusiei…

Acesta este deci motivul pentru care Cecenia păţeşte ce păţeşte. Cecenia este un stat ce se află deja la nord de  munţii Caucaz, cum s-ar spune, un ultim bastion. Iar căderea acestuia ar fi inadmisibilă. Independenţa Ceceniei va fi întodeauna mai puţin importantă decât siguranţa Rusiei.

Acesta este motivul pentru care Georgia, un stat aflat de această dată în sudul munţilor Caucaz şi al cărui control ar însemna decenii de linişte pentru Rusia, a fost nevoit să se alieze din timp cu SUA.

Acesta este motivul pentru ceea ce se întâmplă cu Armenia şi Azerbaidjan. Armenii îi urăsc pe turci, acuzându-i de genocid faţă de poporul armean de la început de secol XX. Armenii s-au aliat deci cu ruşii.  Armenii sunt totodată vechi duşmani şi cu azerii. Azerii deci sunt sprijiniţi de turci.

Iar despre turci, indiferent dacă vor fi seduşi sau nu de Erdoğan, au deja cea de-a 17-a economie a lumii, apropiindu-se cu paşi repezi de Rusia, care ocupă locul 12. Mulţi spun şi că o va depăşi. Când se va întâmpla acest lucru, Turcia va avea mai mulţi bani decât Rusia de cheltuit pentru forţele armate. În acel moment vom asista la o reluare, la o altă intensitate, a vechiului conflict pentru controlul Caucazului. Pentru că statele sunt precum oamenii, vor mai mult. Iar Turcia şi ştie că poate mai mult: este urmaşa Imperiului Otoman.

Mai puteți citi și:

Rusia pe înţelesul tuturor. Episodul 1

Rusia pe înţelesul tuturor. Episodul 2


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *