Rusia, un dezastru demografic

-


Nu mai devreme de alaltăieri discutam despre imposibilitatea ca Rusia să marcheze secolul XXI în același fel precum a marcat secolul XX. Atunci puneam această îndoială pe lipsa Rusiei din tot ceea ce însemană azi tehnologia de avangardă. Iată că în scurtul timp trecut până azi, apar noi amănunte privind degradarea stării de fapt în această fostă mare putere a lumii.

Concret, voi baza afirmațiile mele de astăzi pe două studii sociologice: unul realizat de firma Boston Consulting Group (BCG), la care au participat 24.000 de respondenți ruși, iar celălalt realizat de către Centrul rus pentru analiza opiniei publice.

Între cele două sondaje există oarece diferențe însă chestiunea de fond rămâne  dramatică pentru Rusia lui Putin: undeva la jumătate dintre tinerii ruși cu vârste sub 30 de ani vor să părăsească Rusia.

Studiul realizat de Boston Consulting Group arată că 57% dintre tinerii sub 30 de ani din Rusia vor să se mute în afara țării. Cei de la Centrul rus pentru analiza opiniei publice mai ,,îndulcesc’’ procentul: doar 31% de tineri ruși sunt înclinaţi să emigreze. Având în vedere că unul dintre sondaje este realizat de americani, celălalt de ruși, probabil că adevărul trebuie să fie undeva pe la jumătate, ceea ce oricum, este deosebit de grav pentru situația demografică a Rusiei.

Studiul celor de la Boston Consulting Group mai arată însă și alte aspecte, ce pot fi ușor legate de degradarea poziției Rusiei în domeniul tehnico-științific: aproape 800.000 de oameni de știință au părăsit Rusia începând cu anul 1991. 70.000 de oameni de știință și tehnicieni din industria de apărare a Rusiei plecaseră din acest stat până în anul 2015. 53% dintre specialiștii în domeniul IT sau în alte domenii științifice care sunt bine plătite în Vest, sunt dispuși să părăsească Rusia. 50% dintre oamenii de știință vor să părăsească Rusia, acestora adăugându-se 52% dintre managerii de top.

Concluzia? Emigrarea ,,intelighenției’’ ruse de azi este asemănăntoare ca amploare cu cea de după un alt cataclism social petrecut în acest stat: Revoluția rusă de după Primul Război Mondial. Și atunci, și azi, Rusia a pierdut resurse tehnologice inimaginabile și mai ales bani, foarte mulți bani ce puteau fi câștigați de pe urma lor. Rest in peace!

Citește și:

De ce ar trebui să le mulțumim americanilor


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.