S-a descoperit o nouă metodă de vindecare a bolilor cardiovasculare! Ar putea revoluționa tratamentele actuale

-


Oamenii de știință de la Institutul de Cercetare Scripps au identificat o proteină, numită GPR68, care simte fluxul de sânge și ”spune” vaselor de sânge mici numite arteriole când să se dilate. Cercetătorii cred, acum, că medicamentele care activează GPR68 ar putea fi utile pentru tratarea bolilor cardiovasculare.

Se știe de zeci de ani că vasele sanguine detectează schimbările din fluxul de sânge, iar aceste informații sunt esențiale în reglarea dilatării lor, spune profesorul Srdpaphian Ardem Patapoutian, cercetător al Institutului Medical Howard Hughes.

Măsurarea dilatării flux-mediate (DFM) este un test clinic noninvaziv care informează medicii cu privire la starea de sănătate a sistemului vascular. Un DFM greșit este un precursor al unei game largi de boli vasculare, cum ar fi hipertensiunea arterială și ateroscleroza.

„În ciuda importanței acestui proces, moleculele implicate în artere pentru a detecta fluxul sanguin au rămas necunoscute”, spune Patapoutian.

Patapoutian și cercetătorul Jie Xu au condus un studiu pentru a depista GPR68 și a afla cum funcționează. Echipa de oameni de știință a început prin proiectarea unei mașini care utilizează mișcarea turbulentă a lichidului pentru a imita fluxul sanguin în vasele de sânge și a simula modul în care sângele pune presiune asupra celulelor.

Testele efectuate cu această mașinărie au indicat cercetătorilor GPR68, care, spun ei, lucrează ca un senzor de stimulare mecanică. Experimentele suplimentare au sugerat că GPR68 este esențială pentru DFM. „Într-un organism model, această proteină este esențială pentru detectarea fluxului sanguin și a funcționării corecte a sistemului vascular”, spune Patapoutian.

Atunci când arteriolele nu se pot dilata corespunzător, corpul are mai puține opțiuni pentru scăderea tensiunii arteriale la persoanele cu hipertensiune arterială sau pentru obținerea sângelui prin vasele înfundate în cazurile de ateroscleroză.

Citește și: 

De ce este benefică anxietatea la locul de muncă

Ce ar face cinci milionari ai lumii dacă ar rămâne fără bani peste noapte

Ar trebui sau nu să le cerem scuze copiilor după ce strigăm la ei? Ce ne sfătuiesc psihologii

Urmărește Jurnaliștii.ro și pe Facebook pentru a fi la curent cu cele mai noi și mai importante știri ale zilei!


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.