Sălbaticii viitorului

-


Anul 2018 s-a încheiat cu un tsunami de știri despre o mână de oameni uitați de tehnologie și timp pe o insulă din Golful Bengal. E vorba de locuitorii din insula Santinelei de Nord, un grup indigen estimat la aproximativ 400 de indivizi care trăiesc ca acum mii de ani.

Televiziunile s-au înghesuit să-i descopere și să-i filmeze de la distanță, încercând să afle cât mai multe despre ei fără a pune piciorul pe insulă. Nu-s foarte prietenoși și au în palmares câțiva nepoftiți omorâți cu sulițe primitive.

România își ratează din nou (pentru a câta oară?) misiunea turistică, omițând să spună umanității că și pe teritoriul nostru avem sălbatici care merită observați și descoperiți.

În comuna dâmbovițeană Vișina există o tradiție extraordinară, intitulată „Botezul Cailor”. Nu vă chinuiți să-i găsiți o rădăcină. Probabil e adâncă, dincolo de stratul de creștinism. La finalul acestei minunate sărbători sătenii se adună pe un islaz pentru a-și măsura potența (de orice fel) în puterea cailor.

Animalele sunt înhămate la o sanie de fier pe care sunt puși bușteni grei. Proba e simplă, în aparență: cel mai puternic dintre cai câștigă. Ce câștigă? Statul social pentru propietar, probabil și o sumă de bani – tot pentru propietar, și luxul de a nu lua bătaie pentru o perioadă relativă de timp.

Nu, participanții homizi nu sunt precum cei din insula Santinelei de Nord. Nu stau dezbrăcați, fără tehnologie și cele trebuincioase omului modern. Cei din Dâmbovița au smartphone în buzunar, probabil și o mașină în bătătură și haine pe ei. Dar prezintă o gândire care-i face și pe unii insulari să se simtă moderni și civilizați.

În cadrul acestui concurs, așa cum se vede și într-un clip de pe Youtube, unii participanți își bat caii cu o poftă bolnavă. Prea târziu intervin alții. Și prea puțin pentru ce nevoi au caii și acei „oameni”.

Iubitorii de animale nu se pot opune pentru că e vorba de tradiție și când vine vorba de asta nu ne jucăm. Tradiția are un strat sfânt în jurul ei și oricât de aberantă ar părea n-o poți schimba.

Consider oportun momentul de a promova un „turism sălbatic” și de a atrage străini în mijlocul unor tradiții românești. Să-i punem să vadă caii bătuți din Vișina, ori să-și facă selfie din mijlocul luptei de la Ruginoasa.

De un lucru sunt sigur: oamenii ăia care-și bat caii pentru un ridicol concurs au și familie, copii. Putem doar să ne imaginăm cum sunt crescuți copiii. Am putea vedea asta, dar încă nu există tradiția de a-ți pune odraslele să tragă o sanie de fier plină cu bușteni grei.
Dar așteptăm…

Citește și: Liderii lumii islamice în 2019


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.