UPDATE. Medicii, în grevă japoneză din cauza modificării unor sporuri de Guvern

-


UPDATE 14.21: Medici din spitalele din Slatina, Caracal, Balş sunt, luni, în grevă japoneză în semn de protest faţă de „lipsa unui dialog social” între Guvern şi sindicate pe tema modificării unor sporuri ce se acordă în sănătate, activitatea nefiind afectată în unităţile medicale. De asemenea, în grevă japoneză au mai intrat şi medicii din Bucureşti, Drobeta Turnu -Severin, Deva, Petroşani, Iaşi, Constanţa, Suceava şi Făgăraş.

Vicepreşedintele Camerei Federative a Medicilor Olt, medicul Cătălin Dudu, a declarat, luni, pentru Agerpres, că anumitor angajaţi din sănătate, cum este cazul medicilor dermatologi, le-ar putea scădea veniturile cu circa 2.000 de lei dacă unele sporuri ar urma să fie de 25% din salariul minim pe economie şi să nu mai fie, ca în prezent, de până la 15% din salariul de bază.

„Astăzi e propusă pe ordinea de zi a Guvernului adoptarea unei legi de modificare a OUG114, ordonanţă care la un articol prevede şi cum vor fi plătite anumite sporuri în sănătate. Pe lângă administraţia publică este şi sănătatea afectată, un număr de angajaţi din sectorul de sănătate ale căror sporuri vor fi calculate la salariul minim pe economie. În condiţiile în care sporul este acum, pentru acea categorie, între 7% şi 15% raportat la salariul de bază, va fi 25% din salariul minim pe economie. Lucrul acesta face unii dintre angajaţi să câştige salarial o sumă de undeva până în 200 de lei, dar face ca alţii, cum sunt medicii dermatologi, să piardă undeva la 2.000 de lei la salariu. (…) Şi aici vine problema, că în momentul în care faci o astfel de lege care afectează veniturile unor persoane, trebuie discutate cu partenerii sociali şi văzut ce e de făcut, cu sindicatele. Ori noi nu am fost întrebaţi. Nu se ţine cont de părerea noastră, motiv pentru care am recurs la măsuri de protest, cum este greva japoneză”, a adăugat Cătălin Dudu.

El a menţionat că greva japoneză este susţinută de Federaţia „Hipocrat”, Uniunea Sindicatelor Medicilor „Alianţa Medicilor” şi Sindicatul „Promedica” şi este în desfăşurare în spitale din mai multe oraşe din ţară, respectiv la Slatina, Caracal, Balş, din judeţul Olt.

„Membrii de sindicat, circa 90% dintre medici, sunt în grevă japoneză, dar toată lumea este solidară cu cererile noastre. Dacă nu se reuşeşte, se va recurge la alte metode de protest, mitinguri, manifestaţii, mergând până la declanşarea unei greve”, a conchis Cătălin Dudu.

Ştirea Iniţială:

Sindicatele din Sănătate anunţă grevă japoneză în spitalele din România în contextul în care 11.000 de angajați din sistemul de sănătate vor avea pierderi salariale din 2020, iar 50.000 în următorii doi ani. În schimb, Guvernul Orban a tăiat sporul pentru condiții vătămătoare de lucru în bugetul pe 2020, iar această măsură le micşorează salariile din Sănătate.

Vicepreședintele Sindicatului Promedica, reclamă lipsa dialogului cu reprezentanții Ministerului Sănătății pe acest subiect și amenință că protestul de astăzi ar putea continua și după sărbători, scrie Digifm.

„Nu este normal că această măsură ce privește foarte mulți medici angajați ai sistemului public de sănătate să nu fie dezbătută public. Noi ne dorim din tot sufletul să ajungem la un consens și să ne așezăm la masa dialogului. Sperăm ca Guvernul să realizeze că a fost o omisiune din partea dânșilor și să oprească votul astăzi pe Ordonanța 114, urmând ca zilele următoare sau după sărbători să ne întâlnim și să discutăm cea mai bună soluție. Altfel nu putem decât discuta de o prelungire a grevei, care se poate transforma în proteste și mitinguri”, a declarat Cătălin Dudu.

În schimb, USMR Alianţa Medicilor susţine că este nevoie de un dialog pe tema salarizării cu Guvernul şi Ministerul Sănătăţii.

„Solicităm dialog, dezbatere, asumare, transparență. Modul în care reprezentanții Guvernului și Ministerului Sănătății aleg să îi trateze pe medici este total incorect, și neasumat. Ne dorim respectul cuvenit pentru munca făcută zi de zi în spitale și colaborare, nu măsuri luate peste noapte, fără a exista dezbatere, dialog și a cântări consecințele directe și indirecte”, subliniază USMR Alianța Medicilor, în textul comunicatului de presă.

Ştire în curs de actualizare.


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.