Sănătatea animalelor, afectată de fumul de țigară! Iată ce spun specialiștii

-


Fumul de ţigară conţine peste 4000 de substanţe toxice, dintre care 43 sunt canceroase. Numeroase studii au demonstrat pericolul fumatului pasiv pentru adulţi şi copii. Dar ce se întâmplă cu animalele de companie într-o casă de fumători? Aceste animale, la fel ca şi copiii, nu au nici o şansă să se apere de fumul de ţigară din jurul lor.

Animalele de companie sunt victime ale fumatului pasiv atunci când stăpânii lor îşi satisfac viciul. Inhalând fumul şi înghiţind substanţele toxice depuse pe blăniţa lor, animalele de casă se supun riscurilor de a dezvolta cancer, limfom şi bronşită.

Astfel, pisicile expuse la fumul de ţigară sunt predispuse la cancer oral (carcinom scuamos celular). Explicaţia cercetătorilor de la Tufts University este că particulele carcinogene din fum se opresc pe blana pisicilor şi acestea le ingerează când îşi fac toaleta.

Şi câinii pot dezvolta o formă de cancer nazal din cauza fumului de ţigară, mai ales câinii cu botul lung. Câinii cu botul scurt (boxeri, pechinez, etc) sunt mai vulnerabili deoarece fumul inhalat de la stăpâni merge direct în plămâni şi nu este expirat complet.

Totodată, pe termen lung, expunerea repetată şi prelungită la fumul de ţigară poate duce la inflamaţii ale gâtului, traheei şi ale bronhiilor, animalul manifestând simptome precum tuse cronică, dureroasă şi obositoare.

Citește și: 

Ce efect poate avea lipsa locului de muncă asupra organismului? Răspunsul oamenilor de știință

Urmărește Jurnaliștii.ro și pe Facebook pentru a fi la curent cu cele mai noi și mai importante știri ale zilei!


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *