Maia Sandu și Moldova post-Dodon

-


Victoria Maiei Sandu în turul al doilea al alegerilor prezidențiale din R.Moldova marchează sfârșitul unei epoci cenușii ”a fostului subaltern al lui Plahotniuc” care nu a mai reușit să convingă Kremlinul că ar mai putea reprezenta o soluție viabilă în statul frate dintre Prut și Nistru. În schimb, Igor Dodon va rămâne în istoria politică a R.Moldova prin ”circărelile și clovneriile” unui mandat pierdut prin tot felul de vizite la Kremlin.

 

Moldovenii au votat masiv pentru Maia Sandu pentru că aceasta reprezintă în momentul de față garantul deblocării banilor europeni și al continuării reformelor convenite cu UE prin Acordul de Asociere, într-un moment dificil pentru statul frate dintre Prut și Nistru, confruntat cu o gravă criză sanitară și economică severă.

Lucrurile nu vor putea fi îndreptate peste noapte, însă acum totul depinde de modul cum va știi să negocieze Maia Sandu pe axa Bruxelles -Kremlin. De asemenea, aceasta va putea miza din plin pe relația deschisă cu Klaus Iohannis care ar putea să vină într-o vizită la Chișinău, ca să marcheze o nouă etapă în relațiile dintre București și Chișinău. Eu cred că pentru moment europenismul și unionismul vor trece în plan secund pentru că Maia Sandu are de gestionat o relație politică internă complicată, iar alegerile parlamentare anticipate reprezintă unica soluție pentru a se putea implementa reforme structurale și a se controla eficient pandemia.

O majoritate parlamentară pro-europeană și funcțională este necesară în momentul de față la Chișinău ca să poată susține un guvern reformist pro-Vest, însă marea problemă o reprezintă partidele pro-putiniste și PSRM. Dacă va rămâne Guvernul Chicu și majoritatea controlată de PSRM în Parlament, Maia Sandu nu va putea realiza mare lucru în acest mandat, iar R.Moldova va rămâne într-o zonă gri la limesul dintre EST și VEST.

Kremlinul va miza din umbră pe jocul politic din Parlament unde PSRM-ul și Igor Dodon vor căuta blocheze cât mai mult, deși obiectivul a rămas neschimbată: ”bani europeni pentru a guverna rusește”. Până la organizarea unor eventuale alegeri anticipate, peisajul politic moldav este unul complicat, format din trei fracțiuni stabile: PSRM, PAS și PDA. De asemenea, un PDM care s-a descompus în trei grupări: PD, Pro Moldova și PENTRU Moldova plus facțiunea lui Ilan Șor și oamenii combinatorului Renato Usatâi.

În schimb, Igor Dodon pare decis să creeze un nou circ politic la Chișinău și a declarat că staff-ul său electoral a înregistrat mai multe încălcări în timpul scrutinului și este obligat să apere voturile celor ce au votat pentru el, contestând rezultatul pe toate căile legale: CEC, judecată, Curtea Constituțională.

„O felicit preventiv, dar sunt obligat să apăr voturile celor care au votat pentru mine – CEC, judecată, Curtea Constituțională. Vreau să le transmit un mesaj celor care m-au susținut: eu vă chem și vă îndemn la calm, la liniște, categoric niciun fel de destabilizare sau proteste. S-a terminat o partidă, începe următoarea. Nu se știe care mai interesantă”, a adăugat Igor Dodon.

Întreaga circărie a lui Dodon nu va schimba rezultatul votului popular, ci este mai degrabă adresată publicului său țintă și-n special PSRM de unde își va proiecta viitoarele acțiuni în tandem cu Moscova. Până atunci, Maia Sandu are timp să negocieze o soluție pentru declanșarea anticipatelor chiar cu dușmanul lui Igor Dodon, Renato Usatâi.

„Sunt mândră de moldoveni! Când ei se unesc, pot face orice. Ieri ați uimit o lume întreagă. Le mulțumesc oamenilor, echipei, observatorilor și celor care au făcut campanie bazată pe bun simț. Le mulțumesc și celor care ne-au sprijinit în această campanie. Victoria de azi e a oamenilor care vor o țară corectă, o țară care îi unește și îi ajută la greu. Unitatea de azi ne va ghida și mai departe. De acum înainte, vom merge împreună pentru o țară mai bună.

”Această victorie e un pas pentru lucrurile bune pe care vrem să le facem împreună. Mandatul de președinte pentru mine nu e un premiu, dar mandatul de a reforma clasa politică. Înțeleg că urmează 4 ani de muncă asiduă pentru a reclădi instituțiile statului.Cetățenii vor un Parlament cu deputați care-și respectă jurământul și nu se vând. După validarea alegerilor, voi demara consultări cu fracțiunile parlamentare, pentru a găsi soluții pentru nevoile oamenilor. Prioritatea mea va fi oprirea FURTULUI de bani publici, voi lucra pentru a proteja antreprenorii și susținerea persoanelor afectate de criză”, a subliniat Maia Sandu.

În schimb, Kremlinul i-a mai dat o palmă simbolică lui Igor Dodon și Vladimir Putin i-a transmis un mesaj de felicitare Maiei Sandu în urma victoriei de aseară, recunoscând rezultatul votului popular. De acum, Maia Sandu se poate apuca de muncă, având în spate un suport popular consistent și o diasporă care a luptat să îi dea o ”palmă peste bot” subalternului lui Vladimir Plahotniuc.

„Spre că activitatea dumneavoastră în postura de şef de stat va contribui la dezvoltarea constructivă a relaţiilor dintre ţările noastre. Acest lucru, fără îndoială, ar satisface interesele fundamentale ale popoarelor Rusiei şi Republicii Moldova Moldova”, se arată în telegrama preşedintelui rus, scrie TVR Moldova.

PS. Felictări, Maia Sandu! Să nu uiți de România dodoloață!!

Citește și:

Iohannis a felicitat-o pe Maia Sandu. ”Cetățenii au ales continuarea drumului european și democratic”

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.