SANITAS nu mai face grevă. Dragnea, Tudose şi Bodog i-au convins

-


Liderii federaţiei SANITAS au decis, joi, să stopeze protestele în urma discuţiilor purtate cu premierul Mihai Tudose, ministrul Sănătății, Florin Bodog, și președintele PSD, Liviu Dragnea.

Președintele SANITAS București, Viorel Hușanu, a declarat că au fost rezolvate patru din revendicările sindicaliștilor, respectiv s-au găsit soluții pentru menținerea sporurilor până la 1 martie 2018, menținerea tichetelor de masă, precum și păstrarea orelor de lucru, la 35 de ore pe săptămână, cu o singură gardă obligatorie pe lună, scrie Agerpres.

“Menținerea sporurilor actuale, până la 1 martie 2018, astfel încât niciun salariat, inclusiv partea medicală, nu va pierde nimic, inclusiv TESA. Tot până la 1 martie vom negocia cu Ministerul Sănătății un nou regulament de sporuri, dar pe un alt principiu, nu va mai fi un regulament care să aducă un plus procentual și va fi probabil un regulament care să aducă o sumă fixă fiecărui salariat care lucrează într-un anumit domeniu care prezintă ceva periculozitate. Dacă până acum și medicul și infirmiera aveau un spor de 10%, care acel 10% însemna un 3 lei pentru infirmier și 10 lei pentru medic, deci era o diferență foarte mare, acum va fi aceeași sumă, pentru că riscurile sunt aceleași. Până la 1 martie se va creiona un nou regulament de sporuri, care să producă o sumă fixă pentru toată lumea. Tichetele de masă se vor menține în continuare, chiar dacă nu sub forma fizică de tichet, o variantă compensatorie, că va fi voucher, că va fi o sumă fixă în bani, dar ele ca principiu se vor menține pentru cei care au avut până acum, iar pentru medici se va reveni la forma actuală, cu 35 de ore de muncă săptămânal, care înseamnă obligativitatea unei singure gărzi pe lună și nu la varianta prevăzută în lege, cu 48 de ore pe săptămână, deci pentru medici este un câștig”, a declarat Viorel Huşanu.

Federația SANITAS a declanșat programul de proteste în a doua jumătate a lunii septembrie, iar pe 19 octombrie a avut loc un miting de protest în piața George Enescu, urmat de marș spre Piața Victoriei.

Principalele solicitări ale sindicaliștilor din sănătate vizează eliminarea plafonului de 30% pentru sporurile specifice sistemului sanitar și de asistență socială, aplicarea integrală a creșterilor salariale pentru toți angajații din sănătate și asistență socială începând cu 1 martie 2018, renunțarea la creșterea normei de bază (gărzi suplimentare obligatorii) pentru medici, renunțarea la transferul contribuțiilor sociale de la angajator la angajat, deoarece acesta va anula creșterea salarială de 25% prevăzută de lege, acordarea tichetelor de masă pe tot parcursul anului 2018, negocierea și semnarea Contractului Colectiv de Muncă la nivel de sector de activitate.

Mai puteţi citi şi: Ministrul Toader: Condamnații vor avea condiții de 5*

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.