Schimbarea la față a democraților lui Plahotniuc și federalizarea R.Moldova

-


Situația R.Moldova nu este deloc fericită în contextul în care regimul lui Plahotniuc a ales să ”distrugă și ultima brumă de democrație”, prin anularea rezultatului alegerilor pentru primăria Chișinăului în vară, iar Occidentul a înțeles că politica acestuia vopsită în culori pro-europene este doar o cacealma. Miza oligarhului cel bun și a acoliților săi din PDM nu sunt decât banii europeni, iar în lipsa acestora conservarea puterii printr-o serie de măsuri populiste, fără acoperire în realitatea cotidiană a moldoveanului de rând.

 

În logica acestor acțiuni s-ar putea putea înscrie și decizia de schimbare a datei alegerilor parlamentare din toamnă în iarna anului viitor (februarie 2019) din necesitatea PDM-ului de câștiga timp în pregătirea unei strategii electorale care să acopere erodarea guvernării asigurate de Cabinetul Filip.

De asemenea, Plahotniuc este conștient că guvernarea Filip nu ii poate aduce puncte electorale consistente fiindcă este slabă, iar parteneriatul mascat cu socialiștii lui Dodon este demult o realitate politică. În acest context, drumul european ”este mort” pentru R.Moldova, iar reformele convenite prin parafarea Acordului de Asociere cu UE (2014) au rămas mai mult pe hârtie, din cauza condiționării acestora de finanțarea Bruxellesului.

În campania pre- electorală, PDM nu mai poate ieși cu marota ”integrării în spațiul comunitar”, pentru  că moldoveanul de rând știe că Plahotniuc a distrus toate cabinetele defunctei Alianțe pentru Integrare Europeană (AIE), culminând cu furtul miliardului de lei de la Banca de Economii a Moldovei (BEM).

Cum Vlad Filat (fostul premier și lider al PDM) este în pușcărie, iar formațiunile de centru dreapta pro-unioniste sunt încă fragmentate, Plahotniuc a gândit o nouă strategie politico-electorală sub deviza ”Pro-Moldova”, uzitată des și de confrații socialiști ai amicului său, Igor Dodon.

Și pentru a fi credibili cu sintagma ”pro-moldovenismului” său de cumetrie, Plahotniuc l-a scos la rampă, pe Dumitru Diacov, omul său de taină din PDM, care spus sec că noua orientare politică a guvernării înseamnă de fapt continuarea cursului european.

Care drum european? Mai există cumva acesta? Cred că răspunsul la aceste întrebări de bun simț le-ar putea oferi numai aleșii PDM, care asigură guvernarea de la Chișinău. Drumul european s-a stins treptat, încă din 2015, când miza oamenilor săi s-a centrat numai pe inducerea în eroare a partenerilor europeni, pentru a obține finanțările promise.

Dar politicienii lui Plahotniuc nu au înțeles că ocidentalii nu sunt chiar atât de ușor de păcălit, după ce se confruntaseră cu exemplele României și Bulgariei, repetente în implementarea de proiecte comunitare. Nici la Kremlin circul făcut de Igor Dodon, dirijat din umbră ”de oligarhul cel bun” nu l-a impresionat pe Vladimir Putin care controlează din umbră jocurile politice de la Chișinău.

 „Pro-Moldova înseamnă coninuarea cursului European și realizarea angajamentelor noastre din cadrul Parteneriatului Estic și a Acordului de Asociere cu UE. Dar asta înseamnă și consolidarea tuturor cetățenilor în jurul acestei idei. Și nu în ultimul rând, pro-Moldova înseamnă revenirea la dezideratul anunțat la crearea actualului PD, cine mai ține minte? – Pentru o Moldova democratică și prosperă!”, scria Dumitru Diacov, în pagina sa de Facebook.

Cum ar putea R.Moldova să mai fie credibilă la Bruxelles în contextul în care niște alegeri democratice câștigate de Andrei Năstase au fost anulate peste noapte de către o justiție aservită intereselor lui Plahotniuc? Oare oligarhul și oamenii săi îi cred încă pe toți cetățenii R.Moldova niște ”naivi” când realitatea cotidiană ne arată un stat moldovean tot mai slab?

În ultimii trei ani, economia moldavă s-a bazat numai pe tranșele de bani de la FMI și pe exporturile de produse viticole și fructe către piața comunitară. Chiar dacă în cifre investițiile UE și ale României  le-au depășit pe cele ale Federației Ruse, binomul Dodon-Plahotniuc privește cu jind către Rusia lui Putin, pentru că nu vor să își piardă puterea dobândită în statul moldovean.

Bătălia pentru controlul resurselor i-a deschis mintea lui Plahotniuc către artificiul moldovenismului astfel încât să mai poate păcăli încă odată electoratul rural și pe cel cu opțiuni pro-putiniste.

„Fără PDM nu ar fi existat nicio coaliţie care şi-a luat drept parcurs integrarea europeană. Ca să fie foarte clar, suntem dezamăgiţi că multe formaţiuni politice au mers pe speculaţii, din punctul meu de vedere, destul de ieftine dacă vreţi, punând alegătorul în faţa unor alegeri alb-negru, Uniunea Europeană sau Rusia. Din punctul meu de vedere, a fost dacă vreţi o crimă a politicienilor pentru că au indus în eroare cetăţenii Republicii Moldova”, a declarat Pavel Filip.

Potrivit acestuia, PDM  a fost întotdeauna o formaţiune cu viziuni pro-Moldova.

„Este important să le vorbeşti oamenilor şi să te concentrezi pe direcţia dezvoltării economice a ţării în care trăieşti, ori aşteptând ca problemele din Republica Moldova să fie rezolvate la Bruxelles, Moscova sau Washington, asta înseamnă a nu face nimic aici, acasă. Ca să fie foarte clar, programul de guvernare pe care îl avem noi este bazat pe Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană şi nimeni nu a schimbat acest program de guvernare. Doar că integrarea europeană, înseamnă, din punctul meu de vedere, ridicarea standardelor de trai în Republica Moldova la nivelul european. Iată ce înseamnă Pro Moldova”, a adăugat Pavel Filip.

Până la schimbarea direcției guvernării în numele așa zisului bine popular, binomul Plahotniuc-Dodon se joacă cu focul federalizării, după ce Kremlinul l-a numit din nou emisar pentru R.Moldova pe Dmitri Kozak, în această vară. Dacă în 2003 Voronin s-a răzgândit asupra soluției propuse de Kozak, astăzi decidenții politici de la Chișinău sunt capabili de orice.

În acest sens, se poate interpreta ultima declarație a lui Igor Dodon cu privire la organizarea unui referendum cu privire la viitorul Transnistriei, după alegerile din februarie 2019, când speră la o majoritate confortabilă PDM-PSRM.

„După alegerile parlamentare vom discuta scenarii concrete cum poate avea loc această reintegrare, dar un lucru foarte important – orice formă de reintegrare, de convieţuire împreună va fi discutată cu toţi cetăţenii Republicii Moldova în cadrul unui referendum”, a declarat şeful statului în cadrul emisiunii „Moldova în direct” de la postul public de televiziune Moldova 1.

Până la împlinirea dorințe lui Dodon, Constituția R.Moldova, adoptată la 27 august 1991, subliniază ”dăinuirea în timp a moldovenilor în Transnistria, parte componentă teritoriului istoric şi etnic al poporului nostru”.

Cel mai probabil, Dodon încearcă cumva să testeze reacțiile opiniei publice de la Chișinău pe subiectul delicat al Transnistriei și totodată să intre în grațiile oamenilor lui Putin, întrucât după cinsprezece vizite efectuate și sute de declarații pro-putiniste rezultatul este zero. De fiecare dată, Dodon a fost un simplu ”Arlechin” la curtea ”Țarului de la Kremlin”, însă opțiunea federalizării R.Moldova rămâne încă o variantă serioasă în jocul dintre Rusia și Marile Puteri.

Până atunci, Igor Dodon pare preocupat de alegerile din februarie 2019, cruciale pentru viitorul geopolitic al R.Moldova.

”Eu cred că rezultatul va fi unul foarte bun. Eu cred că, PSRM poate obține majoritatea parlamentară. Despre aceasta vorbesc oponenții noștri, precum că socialiștii pot obține majoritatea. De aceea eu cred că vom lupta pentru victorie”, a declarat Dodon.

Citește și:

Înainte de CEx, Ponta a publicat o nouă fotografie în care apare Dragnea

 

 

 

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.