Scrisori inedite ale scriitorului Marcel Proust deschid marea licitaţie Christie’s din octombrie

-


Corespondenţa scriitorului francez Marcel Proust, printre care şi o serie de epistole inedite care vorbesc despre felul în care romancierul şi-a promovat operele în vederea publicării şi înscrierii lor la premiul Goncourt, vor fi scoase la vânzare la Paris, pe 7 octombrie, de casa de licitaţii Christie’s, scrie AFP.

 

Vânzarea coincide cu celebrarea a 100 de ani de la atribuirea premiului Goncourt celebrului scriitor. Piesa de rezistenţă a licitaţiei (care va cuprinde aproape 75 de loturi, cu o valoare totală estimată la un milion de euro) este o serie de 16 scrisori adresate de Marcel Proust prietenului său René Blum, pe vremea aceea secretar general al cotidianului Gil Blas şi un foarte bun cunoscător al industriei editoriale.

Datate între 1913 şi 1916, scrisorile (estimate la o valoare cuprinsă între 200.000 şi 300.000 de euro) totalizează peste 90 de pagini. În prima dintre acestea, din februarie 1913, Proust îi cere prietenului său să trimită ”Du cote de chez Swann” (În partea dinspre Swann), primul volum din ”În căutarea timpului pierdut”, editorului Bernard Grasset, pentru a-l publica pe cheltuiala scriitorului.

Pentru a fi sigur că volumul va fi publicat potrivit aşteptărilor sale, scriitorul propune să plătească singur costurile editării.

„Dacă domnul Grasset editează carte pe cheltuiala sa, o va citi, mă va face să aştept, îmi va propune modificări, să o împart în volume mai mici etc…”, a explicat Proust pentru a-şi justifica demersul de a publica volumul pe propria cheltuială şi conform dorinţelor sale.

În februarie 1913, când contractul pentru publicare nici măcar nu era semnat, Proust deja plănuieşte să-şi înscrie romanul la premiile literare.

„Dacă acest lucru i-ar face plăcere domnului Grasset, l-aş putea prezenta pentru premiul Goncourt, spun asta oarecum la întâmplare, deoarece nu ştiu foarte bine ce este premiul Goncourt”, îi scrie Proust prietenului său.

René Blum va reuşi să-l convingă pe Bernard Grasset să publice primul volum al celebrului roman, iar Marcel Proust este plin de recunoştinţă. „Dragă Rene Blum, trebuie neapărat să-mi cereţi o favoare, oricare ar fi aceasta, ceea ce mi-ar face o deosebită plăcere”, a exclamat scriitorul.

În multe dintre scrisorile sale, Proust nu ezită să solicite sprijinul unor prieteni din lumea literară (Jean Cocteau, Lucien Daudet, Louis de Robert) pentru promovarea romanului său.

După ce NRF (editura Gallimard) arată interes pentru publicarea romanului, Proust îi solicită din nou lui Rene Blum ajutorul pentru a se achita de obligaţiile contractuale faţă de Grasset.

În octombrie 1917, Gaston Gallimard răscumpără de la Grasset cele circa 200 de exemplare din ”Du cote de chez Swann”, care nu s-au vândut. Cărţile sunt îmbrăcate într-o copertă cu inscripţia NRF, înainte să fie puse în vânzare.

Volumele reeditate de Gallimard din ”Du cote de chez Swann” şi ”A l’ombre des jeunes filles en fleurs” vor fi scoase la vânzare împreună, după război în iunie 1919.

Este o mişcare câştigătoare pentru editura Gallimard.

La 10 decembrie 1919, Marcel Proust este recompensat cu premiu Goncourt, în cadrul celei de-a 17-a ediţii, pentru volumul ”A l’ombre des jeunes filles en fleurs”, cel de-al doilea din ”A la recherche du temps perdu”, în detrimentul marelui favorit, Roland Dorgeles.

Un exemplar original din ”A l’ombre des jeunes filles en fleurs”, care cuprinde o dedicaţie autografă a criticului şi poetului Henri Gheon, va fi de asemenea scos la vânzare de Christie’s (8.000-12.000 euro).

Casa de licitaţii va scoate totodată la vânzare o ediţie de lux cu cele două şpalturi ale sale pentru ”A l’ombre des jeunes filles en fleurs” (8.000-12.000 euro) provenind din colecţia pianistului Alfred Cortot (1877-1962).

În cadrul aceleiaşi licitaţii de cărţi rare şi manuscrise, va fi scoasă la vânzare şi o ediţie originală ”Champfleury” (1529), operă esenţială din istoria tipografiei şi a limbii franceze, estimată la o sumă cuprinsă între 40.000 şi 60.000 de euro.

Citeşte şi:

Alertă MAE de călătorie în Malaysia. Smogul a atins cote alarmate

 

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.