UPDATE. Scurgerea radioactivă de la Uzina Metalurgică din Râbniţa, un fake news? R.Vasiloi: „Atâta timp cât acest teritoriu se află sub ocupaţie, nu vom şti ce este acolo”

-


UPDATE 16.33:  Informaţiile privind incidentul radioactiv de la Uzina Metalurgică de la Râbniţa (Transnistria) sunt contradictorii în contextul în care Biroul de Reintegrare şi IGUSU din R. Moldova au poziţii diferite despre ce s-a întâmplat în spaţiul transnistrean, a declarat, pentru Jurnaliştii.ro, expertul în securitate al IDIS Viitorul, Rosian Vasiloi.

Problema este că informaţiile se bat cap în cap. Una scrie biroul de reintegrare, alta susţine IGSU-ul modlovean. Cei din stânga Nistrului au lansat insinuări  potrivit cărora incidentul de la Uzina din Râbniţa s-a produs din cauza mărfii care a venit din România. Atât timp cât acest teritoriu se află sub ocupaţie noi nu vom şti real ce este acolo, or să credem autorităţile de ocupaţie ar fi prea de tot. De asemenea, nici autorităţile din R.Moldova nu sunt credibile”, a subliniat Rosian Vasiloi.

La Uzina Metalurgică din Râbniţa s-ar produce armament şi potrivit unor investigaţii jurnalistice acolo s-ar afla importante capabilităţi de producţie a tehnicii de luptă.

Ştirea Iniţială:

Preşedintele Comisiei pentru Controlul Activităţilor Nucleare (CNCAN), Rodin Trancu susţine că explozia radioactivă de la Uzina Metalurgică din Râbniţa (Transnistria) este un fake news întrucât nu există nicio variaţie a radiaţiilor pe teritoriul României şi sunt sub limita admisă internaţional. De asemenea, acesta a mai spus că a discutat cu omologul său moldovean (Ion Apostol) care a precizat că este o alarmă falsă în contextul în care s-au făcut măsurători pe malul drept al Nistrului şi nu s-a depistat nimic.

„Nu există nici un pericol pentru România. Noi urmărim 24 din 24 nivelul radiaţiilor şi nu a avut loc nici o variaţie. Am discutat cu omologul meu moldovean şi ei au măsurat nivelul radiaţiilor pe malul drept al Nistrului şi nu au găsit variaţii. Nu a avut loc nici un incident şi este doar un fake news. Pe 27 martie, oficialii moldoveni vor face o inspecţie la Râbniţa pentru a verifica ceea ce s-a publicat pe reţelele sociale”, a declarat Rodin Trancu, la postul Digi 24.

La Uzina Metalurgică de la Râbniţa (Transnistria) ar fi avut loc pe 5 martie o scurgere radioactivă, iar nivelul radiaţiei în zonă, care se află la circa 140 de kilometri depărtare de Chişinău, ar fi depăşit de 300 de ori norma admisă, scrie ziarulnaţional.md.

Informaţia a apărut pe reţelele sociale, iar Biroul pentru Politicie de Reintegrare al R.Moldova a precizat printr-un comunicat de presă că la uzina transnistrean ar fi avut loc un incident la începutul acestei luni şi cuptorul de la forjă ar fi fost oprit.

„Biroul Politici de Reintegrare vine cu o precizare cu referinţă la incidentul produs la Uzina Metalurgică din or. Râbniţa, unde ca urmare s-a oprit cuptorul. Confirmăm că un astfel de incident a avut loc pe parcursul lunii martie curent, iar serviciile de intervenţie ale Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă nu au fost solicitate, deşi la nivelul dialogului dintre Chişinău şi Tiraspol există un grup de lucru pe probleme ce ţin de situaţiile excepţionale. În cadrul comunicării cu Tiraspolul, la faţa locului se desfăşoară o cercetare internă pentru clarificarea cauzelor situaţiei”, se arată în textul comunicatului de presă, emis de Biroul de Politici de Reintegrare de la Chişinău.

Într-o postare pe Facebook se arată că, în ziua exploziei, la faţa locului s-ar fi deplasat 40 de oameni în costume de intervenţie radioactivă, iar angajaţilor uzinei li s-ar fi cerut să tacă, iar unii au fost plătiţi cu 200 de dolari pentru a curăţa zona periculoasă.

„Oamenii se tem să nu-şi piardă locul de muncă şi de aceea tac”, se arată într-o postare.

Pe de altă parte, directorul Agenţiei Naţionale de Reglementare a Activităţilor Nucleare şi Radiologice  (ANRANR) al R.Moldova, Ion Apostol a declarat, pentru cotidianul Naţional, că populația Republica Moldova nu este expusă niciunui pericol în legătură cu incidentul care a avut loc, la începutul lunii martie curent, la Uzina Metalurgică de la Râbnița.

„Nu există motive de îngrijorare. Cu certitudine. Este un incident local, care poate fi stopat. În afara gardului uzinei nu există niciun pericol”, a subliniat Ion Apostol.

Potrivit acestuia, transnistrenii nu recunosc că ar fi loc vreun accident, iar informaţiile sunt neoficiale despre incidentul de la Râbniţa.

Acesta a mai spus că din punct de vedere teoretic, pot avea loc scurgeri radiologice de uzină, doar în cazul în care printre metalul uzat adus poate fi vreun container infestat radioactiv.

„La Râbnița se desfășoară un control riguros, fiindcă e vorba și de interes economic. Acum câțiva ani, uzina a pierdut mulți bani după ce a livrat un produs, care a fost întors. Atunci au cumpărat echipament sofisticat și, la intrarea în uzină, tot metalul uzat este verificat minuțios. Chiar dacă s-ar fi produs un asemenea incident, poluarea se oprește în filtrele instalate la ieșirea din cuptor”, a subliniat Ion Apostol, pentru Naţional.md.

Pe pagina de Facebook „Nașa Ribnița” („Râbnița noastră” – n.r.) a fost publicată o postare anonimă care anunța despre un incident produs pe 5 martie curent la Uzina Metalurgică și despre faptul că nivelul radiației în zonă ar depăși „de 300 de ori norma admisă”.

Citeşte şi:

R. Moldova, un vehicul electoral pentru politicienii de la Bucureşti? INTERVIU cu preşedintele Asociaţiei Expert for Security and Global Affairs, Angela Grămadă


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.