Scutul antirachetă de la Deveselu. NATO a finalizat actualizarea tehnică a sistemului Aegis

-


Sistemul anti-balistic american Aegis instalat în baza de la Deveselu a fost actualizat din punct de vedere tehnic, modernizarea fiind finalizată, vineri, anunţă NATO.

 

„Sistemul de apărare antibalistică NATO de tip Aegis instalat în România a finalizat vineri procesul de actualizare tehnică. Actualizarea, implementată inclusiv sistemelor anti-balistice Aegis de tip naval, nu conferă nicio capabilitate ofensivă instalaţiei de tip terestru” din România, potrivit textului comunicatului de presă, emis de NATO.

De asemenea, actualizarea sistemului AEGIS se înscrie în programul apărării balistice.

„Actualizarea tehnică se înscrie în Abordarea Adaptivă Etapizată la nivel European a SUA în domeniul apărării balistice (US European Phased Adaptive Approach), anunţată în septembrie 2009. În timpul procesului de actualizare tehnică, Statele Unite au respectat angajamentul în materie de apărare antibalistică faţă de NATO prin instalarea temporară a Terminalului Zonei de Apărare la Mare Altitudine (Terminal High Altitude Area Defense, THAAD) la baza Deveselu”, subliniază NATO.

Astfel, transferul sistemului THAAD la Deveselu a fost doar temporar, în timp ce sistemul Aegis a fost dezactivat. Sistemul THAAD va fi acum retransferat, conform planificării. Sistemul Aegis al NATO se concentrează în continuare pe potenţiale ameninţări din afara spaţiului euro-atlantic.

Scutul de la Deveselu acoperă su suprafață de 170 de hectare și este echipat doar cu rachete interceptoare care au rolul de apărare prin distrugerea în aer a rachetelor balistice. Acesta este activ din decembrie 2016, dar lucrările la baza militară de la Deveselu au durat trei ani și a costat 800 de milioane de dolari. Cea mai mare parte a costurilor a fost suportată de americani.

România a contribuit cu doar 12 milioane de dolari, dar scutul aduce beneficii inclusiv strategiei geopolitice americane, chiar dacă SUA este departe de Europa de Est. Sistemul de apărare de la Deveselu are trei componente principale care interacționează și formează un tot unitar: un radar extrem de puternic care poate detecta peste 100 de rachete balistice, interceptorii de rachete (adică rachetele SM-3) și sistemul de comunicații.

Sistemul Aegis are rolul de a intercepta rachete cu rază scurtă și medie de acțiune.

Citeşte şi:

Tensiuni în Golful Persic. Iranul şi-a securizat spaţiul aerian. Sistemul Gamma, capabil să anihileze rachetele SUA?

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.