Se anunţă proteste de amploare la CFR. „Facem acţiuni sindicale indiferent de consecinţe”

-


Blocarea Statului CFR-istului la Comisia de muncă a Camerei Deputaţilor în urma absenţei avizului Guvernului pe termen nelimitat ar putea să îi scoată în stradă pe feroviari de la 1 aprilie, susţin surse din cadrul CFR, pentru Jurnaliştii.ro.

 

„Ne-am săturat de amânările pe care noi le tot primim de la Comisia de Muncă a Camerei Deputaţilor în legătură cu Statutul CFR, care îl ţine în loc în lipsa avizului Guvernului. Până la 1 Aprilie, noi vom recurge pe cale amiabilă la găsirea unor soluţii pentru deblocarea Statutului şi chiar vom încerca să discutăm cu preşedintele Comisiei de Muncă de la Camera Deputaţilor, Adrian Solomon. Dacă nu vom rezolva nimic în tot acest răstimp, în aprilie vom recurge la o serie de acţiuni sindicale, indiferent de consecinţele acestora. Vom căuta să profităm şi noi de faptul că va fi campanie electorală pentru europarlamentare şi vom pune presiune pe guvernanţi, pentru că ne-au păcălit şi au promis că ne ajută cu Statutul. Noi nu mai putem să stăm nepăsători pentru că ne-au minţit prea mult la negocierile din toamnă”, au declarat surse din cadrul CFR, pentru Jurnaliştii.ro.

Potrivit surselor noastre, scăderea vârstei de pensionare pentru feroviari nu este pe placul guvernanţilor PSD-ALDE, iar fostul ministru al Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, s-a opus vehement adoptării Statului CFR, deşi în toamnă s-a jucat de-a negocierea cu sindicatele din cadrul companiei CFR.SA.

„Lia Olguţa Vasilescu a fost mereu împotriva adoptării Statului nostru întrucât a judecat după principiul: „Ce le trebuie la CFR-işti o lege specială”, când peste tot în Europa angajaţii din domeniul feroviar au o lege a lor. Poate ar fi fost mai bine să fi fost numită la Transporturi întrucât aş fi dorit să îi văd reacţiile când s-ar fi întâlnit cu noi şi cu oamenii, după tot circul negocierilor pe care l-a făcut în toamnă. Noi am tot căutat să vorbim, să găsim înţelegere la Solomon (nr. preşedintele Comisiei de Muncă a Camerei Deputaţilor), la ministerul Muncii şi am fi fost de acord ca pensia de serviciu să fi 80% din salariul net, numai să fi trecut Statutul. În timp s-ar mai fi putut adăuga amendamente, dar oamenii aceştia nu vor să accepte scăderea vârstei de pensionare şi nu vor să înţeleagă că este o necesitate pentru salariaţii noştri, care lucrează în condiţii foarte grele. Sunt anumite facilităţi pentru cei care lucrează la Siguranţa circulaţiei feroviară, iar mecanicii de locomotivă au reuşit să îşi păstreze Grupa I de Muncă, pe când noi am pierdut-o. Din aprilie, vom picheta sediile Guvernului, Ministerului Transporturilor şi chiar al PSD-ului. Vom pune presiune pe ei întrucât va fi şi campanie pentru alegerile europarlamentare. Vom face acţiuni sindicale concrete, cu asumarea oricărui risc”, au subliniat surse din CFR, pentru Jurnaliştii.ro.

În momentul de faţă, Guvernul nu a emis nici un punct de vedere (pozitiv sau negativ) asupra Statutului CFR-istului şi acest lucru blochează parcursul legislativ al acestuia, iar legal sindicatele nu pot să organizeze o grevă generală pentru urgentarea aprobării acestuia.

”În luna noiembrie, proiectul de Statut a ajuns la guvern și au spus că decât să-i dea aviz negativ mai bine să-l amâne. Și amânat a rămas. Deci proiectul de Statut nu s-a mai întors la Comisia de Muncă din Camera Deputaților. Proiectul a trecut adoptat tacit de către Senat în forma pe care o are acum. Până acum, două comisii au dat avize pozitive, iar alte două au dat avize negative. Și trebuie să ne mai vină alte două avize. Toate avizele se strâng la Comisia de Muncă care face un raport ce are nevoie de votul plenului. Am făcut memorii peste memorii PRIN CARE LE-AM EXPLICAT AUTORITĂȚILOR CÂT DE IMPORTANT ESTE ACEST STATUT”, declara, pentru Jurnalistii.ro, un sindicalist în urmă cu câteva săptămâni aici.

Citeşte şi:

Surse din CFR: Fără concedieri nu se pot mări salariile substanțial

Sindicalist CFR, după negocieri: Ne așteaptă vremuri grele. Ceață totală în jurul Statutului feroviarului

Sindicalist CFR: Nu luăm în calcul condiționarea măririi salariilor de eventuale disponibilizări

Sindicalist: Situația salarizării de la CFR a ajuns într-un hal fără de hal. Cu ce revendicări va merge la negocieri F.N.S.I.F.

Statutul personalului feroviar se află în mâinile ministrului Șova. Interviu cu sindicalistul Viorel Istrate


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.