Se estimează dublarea numărului de secții de votare din diaspora. Numărul celor care s-au înregistrat ca alegători în străinătate este însă „dezamăgitor de mic”

-


La alegerile prezidențiale din noiembrie, românii din diaspora vor vota timp de trei zile (8, 9, 10 și 22, 23, 24). Deși au posibilitatea să voteze și prin corespondență, numărul de secții deschise în diaspora ar putea fi dublu față de cele care au fost deschise la europarlamentare. Însă, pentru a fi deschise noi secții, este important să se știe numărul celor care intenționează să vină la vot.

 

„Estimările Ministerului de Externe arată că trebuie înființate nu mai puțin de 900 de secții de votare, estimări care nu au în spate o evidență clară a intenției de vot la alegerile prezidențiale din anul 2019”, arată președintele Autorității Electorale Permanente (AEP), Constantin Mitulețu-Buică, într-un comunicat de presă.

La alegerile europarlamentare din 26 mai, în străinătate au fost organizate 441 de secții de vot, iar rezultatul a fost cunoscut: cozi de ore întregi la multe secții, mii de cetățeni care nu au putut să-și exprime opțiune politică.

AEP constată că, după 33 de zile de funcționalitate a portalului www.votstrainatate.ro, numărul cetățenilor români care s-au înregistrat ca alegători în străinătate este „dezamăgitor de mic”. Au mai rămas 12 zile de înscrieri.

Șeful AEP face un apel către toți cetățenii care se află în străinătate cu documente legale de şedere să se înregistreze, pentru ca autoritățile române să înființeze secții de votare conform numărului de înregistrări, şi nu pe baza unor informații vehiculate în spațiul public referitoare la numărul de cetățeni care s-ar afla într-o localitate sau stat.

Reamintim că, potrivit legii, dacă se înregistrează cu opțiunea pentru vot la secțiile de votare cel puțin 100 de cetățeni din aceeași localitate sau grup de localități, pentru aceștia va fi înființată o secție de votare.

Datele privind prezența la vot în străinătate pot fi vizualizate la adresa https://prezenta.bec.ro/europarlamentare26052019/abroad-pv-final

„Mă aștept ca măcar cei aproape 400.000 de cetățeni români care au votat la europarlamentare, unii așteptând multe ore la coadă, să se înregistreze, astfel încât să nu avem secții de votare care să funcționeze nejustificat”, a mai spus Constantin Mitulețu-Buică.

Președintele AEP precizează că a luat act de solicitările unor cetățeni români către misiunile diplomatice pentru înființarea câtorva sute de secții de votare în străinătate, dar că, pe baza înregistrărilor de până acum, nu ar putea fi înființate legal nici măcar zece secții de votare.

Astfel, până astăzi, 30 august 2019, ora 11.00, erau înregistrați pe portalul www.votstrainatate.ro doar 14.120 de alegători români pentru vot la secția de votare și doar 14.731 de alegători pentru votul prin corespondență.

În topul înregistrărilor sunt Marea Britanie, Germania și Spania, dar cu un număr foarte mic în comparație cu numărul de cetățeni români care au votat în aceste țări la scrutinul din 26 mai 2019, atrage atenția AEP.

CITEȘTE ȘI:

Simona Halep părăsește turneul de la US Op


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.