SE ÎNTÂMPLĂ ÎN ROMÂNIA. O primărie de top a mai bătut un record

-


Noul instrument de verificare, monitorizare, raportare și control al situațiilor financiare ale entităților publice din România, www.transparenta-bugetara.gov.ro, funcționează de aproximativ o lună și permite deja semnalarea unor nereguli grave. Lanasat pe 11 martie 2016, site-ul prezintă, de exemplu, bugetul, pe capitole, al tuturor primăriilor din România.

În urma consultării site-ului, jurnaliștii de la www.ct100.ro din Constanța atrag atenția asupra unor cheltuieli ale primăriei acestui oraș, care depășesc considerabil cheltuielile la același capitol ale tuturor celorlalte municipii reședință de județ, inclusiv ale Bucureștiului. Este vorba despre cheltuielile pe „Reclamă și Publicitate”.

Citește și: Ne-am agitat degeaba! Irina Begu nu a fost numită țigancă nenorocită

În luna ianuarie, Primăria Constanța a cheltuit la acest capitolul suma de 241.823,11 lei. În luna februarie, la același capitol figurează suma de 348.022,25 lei (la venituri totale de 143 de milioane lei, în februarie). Constanța „concurează” doar cu Suceava și Târgu Mureș, care au cheltuit 229.178 lei, respectiv 227.092 lei. Comparativ, Primăria generală a Bucureștiului a cheltuit în primele două luni numai 2.750 de lei (la venituri totale de peste 518 milioane lei, numai în februarie). Brașovul, Piteștiul și Alba Iulia nu au cheltuit niciun leu la capitolul „reclamă și publicitate”.

Sumele au atras atenția jurnaliștilor de la www.ct100.ro, care l-au contactat pe vice-primarul cu atribuții de primar, Decebal Făgădău, căruia i s-a cerut un punct de vedere. Decebal Făgădău nu comunicat nimic despre scopul și beneficiarii contractelor care stau în spatele cheltuielilor respective, ci a explicat doar că este nu este vorba despre cheltuieli, ci despre plăți.

Jurnaliștii ne dezvăluie că în spatele acestor sume se ascund două contracte cu fosta triadă toxică : Radu Mazăre – Sorin Strutinsky – Nicușor Constantinescu.

Liviu Pătrașcu, directorul Direcției Relații Internaționale și Organizare Evenimente din cadrul Primăria Municipiului Constanța, a precizat că primăria a derulat, în lunile ianuarie și februarie, două contracte de publicitate, unul încheiat cu Soti Cable Neptun SRL și celălalt încheiat cu SC Telegraf Advertising SRL. Aceste firme îl au pe acționar pe Sorin Strutinsky, trezorierul triadei toxice de la Malul Mării și asociatul lui Radu Mazăre într-un număr important de alte companii.

Concret, în 5 februarie 2015, societățile Soti Cable Neptun (Neptun TV) și Telegraf Advertising (editorul cotidianului Telegraf) administrate de omul de afaceri Sorin Strutinsky au fost vizitate de DNA. Strutinsky a fost arestat pentru 30 de zile, pentru patru infracţiuni de trafic de influenţă şi instigare la mai multe fapte de fals în înscrisuri sub semnătură privată şi spălare de bani. În cazul SOTI, procurorii au desfășurat percheziții atât la studioul din București cât și cel din Constanța și au cerut contractele încheiate de Soti Cable Neptun SRL cu diverși parteneri în perioada 2007 – 2010. La firma Telegraf Advertising, care editează cotidianul Telegraf,  procurorii au cerut contracte încheiate de companie în perioada în perioada 2005 – 2015.

DNA anchetează în mai multe dosare modalitățile prn care Sorin Strutinsky a participat, împreună cu Mazăre și Constantinescu, la infracțiuni de luare de mită, trafic de influență și spălare de bani.

Se pune legitim întrebarea de ce vice-primarul cu atribuții de primar, Decebal Făgădău, nu a oprit contractele cu firmele în care triada toxică are acțiuni majoritare sau de ce a continuat să încheie contracte între Primărie și aceste firme, care folosite ani de zile drept paravan pentru ilegalități anchetate de DNA?

Citește și: DECLARAȚIE HALUCINANTĂ A UNUI PRIMAR. 8 milioane de euro cheltuiți de mântuială

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

bookmark icon