UPDATE: Se pregătește demisia lui Victor Grigorescu? Ce a decis premierul Cioloș

7 octombrie 2016 - 16:44 -


UPDATE: Premierul Dacian Cioloş a discutat vineri cu ministrul Energiei, Victor Grigorescu, referitor la anunţul Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Liviu Iolu.

Potrivit acestuia, discuţia a avut loc „în contextul în care integritatea este şi va rămâne un principiu asumat de către toţi membrii echipei guvernamentale şi colaboratorii săi”.

„Evaluarea declaraţiilor de avere ale ministrului Energiei, Victor Grigorescu, de către Agenţia Naţională de Integritate este un demers firesc, pe care această instituţie îl face conform competenţelor legale. Rezultatele acestei evaluări vor fi în măsură să clarifice aspectele legate de declaraţiile de avere depuse de ministrul Energiei. Premierul speră ca rezultatele ANI să fie făcute public cât mai repede pentru a pune punct îndoielilor şi comentariilor”, a precizat purtătorul de cuvânt al Executivului.

Scandalul în care a fost implicat în ultimele zile ministrul Energiei, Victor Grigorescu, pare că nu rămâne fără consecințe. Premierul Dacian Cioloş l-a chemat, vineri, la sediul Guvernului, pe Victor Grigorescu.

Surse oficiale, citate de Digi24 și News.ro, au declarat că e posibil ca, în urma discuţiilor, Grigorescu să părăsească Executivul, după controversele privind veniturile sale de pe urma închirierii unui site.

Potrivit surselor, Cioloş ar urma să îi ceară ministrului să se retragă din Guvern, din cauza controverselor apărute cu privire la veniturile lui Grigorescu de pe urma închirierii unui site.

Ministrul Energiei, Victor Grigorescu, a oferit vineri, pe Facebook, noi explicaţii suplimentare privind platforma monitoreu.com pe care a cedat-o în folosinţă timp de un an pentru 792.000 lei, susţinând că a oprit proiectul pentru că nu mai funcţiona, însă nu spune nici acum cine i-a plătit banii pentru închirierea site-ului.

Platforma, pe care ministrul o caracterizează ca fiind un start-up dedicat analizei pe surse deschise a politicilor comerciale comune a Uniunii Europene, nu este accesibilă în prezent.

“Simplul motiv pentru care nu mai funcţionează astăzi ţine de faptul că din aprilie 2015, când a încetat contractul, nu am mai avut nicio ofertă până în luna septembrie a aceluiaşi an când am decis să îl opresc. Am oprit proiectul pentru că nu mai funcţiona şi nici nu am simţit că poate continua aşa cum era construit”, a scris Grigorescu, pe contul personal de Facebook.

El afirmă că adresa de internet îi aparţine în continuare şi nu a renunţat la ideea de a continua un astfel de proiect.

Mai mult, ministrul Energiei susţine că site-ul nu era pentru publicul larg şi nu era destinat vânzării de publicitate bazată pe trafic online.

“Putem numi proiectul meu (monitoreu.com) site sau platformă online, pentru că el respectă definiţia acestora. El este, însă, mai mult o aplicaţie software pentru că răspundea unor nevoi specifice ale celui care interacţiona cu ea. Era un instrument de filtrare a informaţiilor publice, pentru a le selecta pe cele relevante în vederea unei mai bune înţelegeri a politicilor comerciale europene”, a scris Grigorescu.

Potrivit ministrului, platforma a fost un instrument de business pentru un număr redus de persoane, “chiar dacă acest instrument a avut o adresă de internet ca orice alt site”. “Faptul că putea fi accesat de oricine nu îl făcea un site obişnuit”, susţine ministrul.

Ministrul a trecut, în declaraţia sa de avere, că a obţinut bani din cedarea folosinţei unui „bun mobil” către o firmă din insulele britanice Turks & Caicos, un paradis fiscal, fără a specifica despre ce bun este vorba.

În declaraţia de avere semnată pe 17 decembrie 2015, la scurt timp după numirea în funcţia de ministru al Energiei, Victor Grigorescu arăta că a încasat 568.050, fără a preciza dacă este vorba de lei sau euro, din cedarea folosinţei, fără să ofere alte amănunte legate de bunuri şi sursa venitului.

În 14 iunie 2016, Victor Grigorescu a completat o nouă declaraţie de avere, obligatorie pentru anul fiscal 2015.

În declaraţia din iunie, ministrul Energiei a menţionat că a cedat folosinţa unui bun mobil către o societate offshore, în perioada 15 ianuarie- 15 aprilie 2015, pentru suma de 237.500 lei (peste 50.000 euro).

Ministrul nu a trecut nici de data aceasta declaraţia de avere despre ce bun mobil este vorba.

Citește și:

Verdict de ”plagiat masiv” pentru Petre Tobă și Florentin Pandele

Adrian Gurzău scapă de arest

O mică victorie pentru Victor Ponta

Ce știe Crin Antonescu despre scandalul Kovesi-Ghiță


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *