Secretele bucătarului. Cum preparăm cea mai gustoasă piftie de porc cu usturoi

-


Masa de Crăciun nu este completă fără piftia de porc sau, cum mai este denumită în anumite regiuni din ţară, răcitură. Acestă mâncare este foarte gustoasă şi poate fi preparată cu uşurinţă de oricine dacă ştie câteva secrete culinare.

 

Pentru piftie de porc cu usturoi se spală şi se rad bine cu cuţitul picioarele sau capul de porc. Picioarele se taie în două pe lungime, iar capul se sparge cu satârul.

Ingrediente:

   1 ½ kg picioare sau cap de porc;
   şorici de porc;
   1 ceapă;
   2 morcovi;
   1 pătrunjel;
   1 păstârnac;
   1 ţelină;
   2 foi de dafin;
   3-4 boabe de ienibahar;
   3-4 căţei de usturoi;
   sare.

Mod de preparare:

Pentru piftia de porc cu usturoi se spală şi se rade foarte bine cu cuţitul picioarele sau capul de porc.  De asemenea, picioarele se taie în două pe lungime, iar capul se sparge cu un toporaş, se aşează într-o oală încăpătoare şi se acoperă cu apă în aşa fel, încât nivelul apei să fie cu 3-4 degete deasupra cărnii.

După ce am finalizat această procedură, le punem la foc potrivit lăsând să fiarbă încet. În acest răstimp, se spumează mereu, apoi se adaugă sarea, zarzavatul curăţat şi spălat, foile de dafin şi ienibaharul. Se acoperă vasul cu un capac, lăsând numai la o margine oala puţin descoperită. Trebuie să fiarbă până când carnea se desface uşor de pe oase.

După ce a fiert bine, se scot oasele şi se pune carnea pe fundul mai multor farfurii. Se pisează usturoiul în piuliţa de lemn cu puţină sare şi se amestecă cu zeama din carne. Se strecoară şi se toarnă zeama strecurată în farfurii peste carne, având grijă ca aceasta să fie bine acoperită.

Piftia de porc cu usturoi se pune la rece ca să se închege. De asemenea, ca să obţinem o piftie frumoasă, limpede, trebuie să fiarbă tot timpul foarte încet, iar vasul  trebuir să fie aproape acoperit. Cea mai gustoasa piftie este cea pregătită din picioare de porc şi urechi.

Piftia de porc cu usturoi se serveşte la masa de Sărbători, după ce s-a răcit.

Citeşte şi:
Cum preparăm cel mai pufos cozonac pentru masa de Sărbători


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.