Secretul ascuns al Vulcanului Kilauea din Hawaii

-


Vulcanul Kilauea din arhipelagul Hawaii a erupt de mai bine de o lună, iar locuitorii insulei mari unde se află localizat acesta s-au trezit din senin cu o ploaie „de pietricele verzi” în urma lavei care a ieşit din scoarţa pământului. Aceste cristale mici sunt denumite ştiinţific olivină şi este un mineral comun care se găseşte în lava vulcanică din Hawaii, scrie forbes.com.

 

Olivina, care se foloseşte în decorarea bijuteriilor, se numeşte peridot. Pe măsură ce vulcanul izbucnește, el aruncă în afară lava topită, permițând astfel ca mineralele verzi de olivină să fie separate de restul materiei şi astfel să fie aruncate în afara zonei vulcanice.

Kilauea este unul dintre cei mai activi vulcani din lume și unul dintre cei cinci care se găseşte pe insula Big Hawaii. A izbucnit  pe 3 mai, forțând evacuarea a 2.000 de persoane din casele lor situate pe munte. Oamenii de știință cred că activitatea vulcanică poate fi un precursor al unei erupții majore, similară cu cea produsă pe insulă la mijlocul anilor ’20.

Geologii au găsit mai multe locuri în Hawaii unde plajele sunt de culoare verde, acest lucru datorându-se concentraţiei ridicate de olivină care a rămas din lava bazaltică. Aceasta este una dintre mineralele cele mai obișnuite de pe suprafața Pământului, dar este destul de greu de găsit separată de roca mamă pentru a putea fi folosit la decorarea bijuteriilor.

Olivina este atât de comună încât experții estimează că peste 50% din mantaua superioară a Pământului este compusă din olivină sau variații ale mineralelor. Deși este un mineral comun, mici cristale de olivină care să cadă din cer este destul de neobişnuit în Hawaii.

Vulcanii din Hawaii sunt puncte fierbinți, unde magma mantalei se înalță continuu și arde  scoarța oceanică a Pământului. Crusta oceanică, în compoziție, este foarte asemănătoare cu ceea ce am găsi în mantaua superioară, cu concentrații mari de olivină. Aceasta înseamnă că adevărata compoziție a mantalei superioare nu este modificată semnificativ atunci când a izbucnit pe suprafața  bazaltică a arhipelagului Hawaii.

Olivina poate fi găsită pe întreaga suprafaţă a insulei, în mod tipic ca mineral în interiorul pietrelor de bazalt. Cu toate acestea, din cauza loviturii continue a valurilor sau a construcțiilor, mineralele pot fi rupte de bazaltul din jur.

Citeşte şi:

Cine este tovarăşul Gonzalo, liderul unei grupări teroriste care a vrut să instituie „Calea Luminoasă”a revoluţiei maoiste

 

 

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.